Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Balul balurilor – finala

Vineri, 23 martie,

Balul balurilor – finala

Vineri, 23 martie, s-a încheiat ediția din 2007 a concursului interliceal „Balul balurilor”, organizat de discoteca „No Problem”, cu concursul lui Darius Domocoș, coregraf al trupei „Bizar”, și al lui Mihai Dacin (cunoscut și îndrăgit redactor TV), în calitate de prezentator și animator.

Am văzut toate cele patru ediții ale popularului eveniment, dar parcă niciuna nu a adus atâta emulație și implicare din partea liceenilor și îndrumătorilor lor, unii cu tinerețea, forța și talentul, ceilalți cu experiența, probitatea și competența profesionale. La actuala ediție, care a debutat pe 26 ianuarie, s-au derulat cinci etape de întreceri între câștigătorii balurilor bobocilor și artiștii reprezentativi din 16 licee orădene (patru etape a câte trei licee fiecare, iar etapa a V-a cu patru licee participante). Înaintea finalei de vineri, am mai avut o etapă în care s-au întâlnit ocupanții locurilor II, precum și semifinala.

Revelația celei de-a patra ediții a Balului balurilor sunt reprezentanții Colegiului Tehnic „Traian Vuia” (Marieta Popovici și George Marincaș) care au „bătut tot”, vorba aceea. Pe economiști și pe cei de la „Blaga” (laureați și ei ai celorlalte ediții) îi știam ca profesioniști și finaliști, și nu ne-a mirat comportarea lor extraordinară. Eminescienii au câștigat greu prima etapă (în fața celor de la „Mihai Viteazul”, și „Dimitrie Leonida”), fără să strălucească, dar s-au mobilizat pentru finală, unde au demonstrat câte ceva, dar fără să merite locul I. Punctele acordate de juriu însă sunt cele care vorbesc, și care contează. Iar miza balului a fost mare, organizatorii punând la bătaie un videoproiector,  un TV color, și un DVD player pentru liceele clasate pe primele trei locuri.


 

 Profesioniștii și-au onorat blazonul


 

Economiștii dnei profesoare Alice Scarlat, finaliștii altor ediții, ca și colegii Liei Palcu de la „Blaga” (și ei laureați ai Balului balurilor) au dat lecții și vineri seara în finala celei de-a patra ediții. Originali, proaspeți și experimentați, ei au făcut spectacol de dragul colegilor, onorându-și blazonul și demonstrându-și superioritatea prin știință, organizare și ținută, idei originale, gust și simț artistic, pentru cei care au avut ochi să vadă. Primii (și singurii) care i-au taxat, și răsplătit pentru spectacol au fost marii jurați din public, colegi, dar și foști „dușmani” (rivali) care s-au convins și pe parcursul actualei ediții de valoarea finaliștilor. Surpriza plăcută și revelația actualei ediții a venit de la „Vuia”. Doi boboci teribili de frumoși și talentați, cu o prezență scenică demnă de invidiat, actori ai marelui rol pe care l-au jucat cu multă măiestrie până la capăt, și o armată de artiști, au impresionat la culme prin inedit, vigoare și perfecțiune, prin ideile năstrușnice pulsate cu nonșalanță de prof. Luminița Ciugudean și Voichița Darna, supervizate favorabil de consilierul educativ Ioan Jurcuța (tânăr și neliniștit). Eminescienii, avându-l alături pe vulpoiul Vadim, s-au strecurat în finală fără să strălucească, dar s-au mobilat, și înnobilat, știind că titrații de la „Blaga”și Economic își vor vinde scump hainele împărătești. Pe ultima sută de metri, au inventat o nuntă și o „moarte”, ritualuri pe care le-au susținut cu lăutari vestiți și cu instrumente specifice (cu o coasă bine ascuțită care să reteze capete), după caz. Și culmea, cei din juriu au căzut și ei pe spate văzând isprava eminescienilor, pe care abia așteptau să-i reabiliteze, adică să-i ridice la rangul pe care îl conferă titlul lor național, teribil de șifonat la edițiile anterioare.
 

O gală pe cinste


 

Astfel stând lucrurile și judecând oamenii după fapte, fiecare a aruncat în luptă tot ce a avut mai bun și mai scump la îndemână. În prezentare, Denisa și Adrian au fost de nerecunoscut din cauza ținutelor și a rolului pe măsura actorilor (italieni). George și-a schimbat „masca” devenind mumie spre surprinderea Marietei, care însă îl acceptă și așa, fiind chipeșul-chipeșilor. Călin schimbă sacoul alb cu un tricou roșu inscripționat pentru a  o da gata pe Ioana, și reușește, fără prea mare efort intelectual, și fără să joace vreun rol de mare curtezan, doar prin dans. Pentru Geanina și Marian, Lia întinde o masă plină cu flori. Wilma (din semifinală), vulcanică (după cum o știm), e sfioasă, și îmbrăcată ca o mireasă. El, un tânăr studios (cu multă carte), nu reușește să-i intre printre pasiuni până nu-i cade la picioare și îi aruncă mănușa, provocând-o la un duel pe ringul de dans. Alde „Bizar” ne reamintește că deține titlul național pe 2006 la dans hip-hop, și că Darius nu le are numai pe ele. În umbra lor contagioasă cresc noi speranțe care se mișcă extraordinar. „Ritm-mic” promite, evoluând mult de la statutul pe care l-au „afișat”pe 22 decembrie, la spectacolul de caritate. 
 

Momente sau „monumente”, coane Fănică?


 

Dacă strategia dictată de juriu la etapele anterioare de a limita (și îngrădi) spectacolul oferit de artiștii liceeni (din criză de timp și mai puțin din rațiuni de „disciplină” ori  de tactică extra comercială) a fost una păguboasă, la finală, ei s-au putut dezlănțui în voie.
Reprezentanții economiștilor ne-au mai încurcat și-n alte dăți în a le descifra înțelesurile ascunse ale unei regii duse până la perfecțiune. Cu temele „arhaice” și subiecte pretențioase, dna profesoară Scarlat șochează de fiecare dată, întâi de toate pentru că găsește în bătătură actorii potriviți, dar și arsenalul corespunzător, chiar dacă scena de la „No Problem” nu-i permite să se exprime și prin decor. Cu o frescă a anilor’60-70, și cu o temă din păcate actuală, lupta mafiotă pentru cucerirea unor inimi, și  sacrificarea ființei nevinovate, economiștii rămân pe piedestal, greu de învinși.
„Vuia”și-a montat șatra pe scenă, spălându-și rufele în public. Nu au nimic de ascuns, și nu le e frică de nimeni. Þiganii au făcut-o lată spre deliciul spectatorilor care au vuit la scenă deschisă. Dansul și bătaia, ca și jocul de cărți sunt rupte din raiul mureilor petrecăreți și nu puteau lipsi din repertoriu. Sub cerul plin cu stele „Vuia”, liceenii au petrecut clipe de neuitat, iar Geo și consoarta lui, precum lebedele balerine, și-au câștigat zeci de simpatizanți.
Cu o solistă admirabilă, eminescienii s-au pus pe nuntit, urmând exemplul mirilor, aflați într-o formă de zile mari. Au cântat și au dănțuit cum nu i-am mai văzut niciodată.
Scăpate din spatele gratiilor, manechinele-dansatoare de la „Blaga” au produs suspine (de bine ce arătau), iar după o repriză de dans copios, au ieșit la interval cu ținute provocatoare.
 

Probe și iar probe 


Pentru gala de vineri, Mihai (al lui Dacin) le-a rezervat concurenților boboci probe pentru testarea forței în brațe și picioare. Mai întâi i-a pus pe băieți să facă flotări, cât mai multe, dar executate corect. Apoi, i-a lăsat să se bâtâie la dans, fiecare în legea lui, în ideea că-și vor încălzi suficient de mult gleznele și își vor aprinde călcâiele pentru … mersul piticului.
Tot „starostele” Mihai ne-a șoptit apoi la microfon cum că din 6 aprilie, ne-așteaptă iar nopți grele. Când nici nu au apucat să se încheie acordurile finale ale Balului balurilor, aflăm că organizatorii (cu Cătălin – patronul discotecii - în frunte) pregătesc terenul pentru un nou show cu premii – „Miss High School” (cu trei reprize, în 6 și 13 aprilie, și finala în 4 mai) pentru frumoasele liceence orădene.


 

Dansul e rege, iar show-ul, regal


 

Deschizători de drumuri, economiștii au adus pe ring dansatoare de cabaret, karatiști, japoneze (cu evantai, dar și cu tricouri inscripționate), patru luptători de „gherilă”, precum și o  mulțime de „cadâne” cu eșarfe, care au ridicat balul la rang de întrecere olimpică (parafată cu însemnele „ECO”).
La „Vuia”, tonul a fost dat de superba manechină născută din ape și învăluită în mister, care i-a transmis și lui George aceeași stare. Amorezat și cuprins de farmecele partenerei de dans, Geo s-a lăsat în voia sorții. Într-un alt registru au evoluat apoi lebedele balerine și dansatoarele portocalii.
Deavolițele eminesciene nu au apucat să se bucure prea mult nici de dans, dar nici de succes, pentru că, la un moment de rătăcire, Moartea cu coasa le-a retezat capetele.
Când au intrat fetele de la „Blaga s-a făcut lumină, iar dansul lor ne-a convins din nou că Lia și colegele de trupă sunt mai mult decât o echipă forte. Mergând mai departe, trebuie luat în serios sloganul lor: „Suntem mai mult decât o școală”.
Una peste alta, finala a fost o bucurie, o încântare și o binecuvântare, păcat că verdictul dat de juriu a fost… cum a fost, nedrept!

P.S. Era să uit să vă spun că la final, organizatorii ne-au bucurat cu o porție de „Activ”, și cu multă muzică bună, pe placul liceenilor!

Ovidiu Dan

Trimite email

duminică, 16 mai 2021