Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Balul balurilor – finala

Vineri, 23 martie,

Balul balurilor – finala

Vineri, 23 martie, s-a încheiat ediția din 2007 a concursului interliceal „Balul balurilor”, organizat de discoteca „No Problem”, cu concursul lui Darius Domocoș, coregraf al trupei „Bizar”, și al lui Mihai Dacin (cunoscut și îndrăgit redactor TV), în calitate de prezentator și animator.

Am văzut toate cele patru ediții ale popularului eveniment, dar parcă niciuna nu a adus atâta emulație și implicare din partea liceenilor și îndrumătorilor lor, unii cu tinerețea, forța și talentul, ceilalți cu experiența, probitatea și competența profesionale. La actuala ediție, care a debutat pe 26 ianuarie, s-au derulat cinci etape de întreceri între câștigătorii balurilor bobocilor și artiștii reprezentativi din 16 licee orădene (patru etape a câte trei licee fiecare, iar etapa a V-a cu patru licee participante). Înaintea finalei de vineri, am mai avut o etapă în care s-au întâlnit ocupanții locurilor II, precum și semifinala.

Revelația celei de-a patra ediții a Balului balurilor sunt reprezentanții Colegiului Tehnic „Traian Vuia” (Marieta Popovici și George Marincaș) care au „bătut tot”, vorba aceea. Pe economiști și pe cei de la „Blaga” (laureați și ei ai celorlalte ediții) îi știam ca profesioniști și finaliști, și nu ne-a mirat comportarea lor extraordinară. Eminescienii au câștigat greu prima etapă (în fața celor de la „Mihai Viteazul”, și „Dimitrie Leonida”), fără să strălucească, dar s-au mobilizat pentru finală, unde au demonstrat câte ceva, dar fără să merite locul I. Punctele acordate de juriu însă sunt cele care vorbesc, și care contează. Iar miza balului a fost mare, organizatorii punând la bătaie un videoproiector,  un TV color, și un DVD player pentru liceele clasate pe primele trei locuri.


 

 Profesioniștii și-au onorat blazonul


 

Economiștii dnei profesoare Alice Scarlat, finaliștii altor ediții, ca și colegii Liei Palcu de la „Blaga” (și ei laureați ai Balului balurilor) au dat lecții și vineri seara în finala celei de-a patra ediții. Originali, proaspeți și experimentați, ei au făcut spectacol de dragul colegilor, onorându-și blazonul și demonstrându-și superioritatea prin știință, organizare și ținută, idei originale, gust și simț artistic, pentru cei care au avut ochi să vadă. Primii (și singurii) care i-au taxat, și răsplătit pentru spectacol au fost marii jurați din public, colegi, dar și foști „dușmani” (rivali) care s-au convins și pe parcursul actualei ediții de valoarea finaliștilor. Surpriza plăcută și revelația actualei ediții a venit de la „Vuia”. Doi boboci teribili de frumoși și talentați, cu o prezență scenică demnă de invidiat, actori ai marelui rol pe care l-au jucat cu multă măiestrie până la capăt, și o armată de artiști, au impresionat la culme prin inedit, vigoare și perfecțiune, prin ideile năstrușnice pulsate cu nonșalanță de prof. Luminița Ciugudean și Voichița Darna, supervizate favorabil de consilierul educativ Ioan Jurcuța (tânăr și neliniștit). Eminescienii, avându-l alături pe vulpoiul Vadim, s-au strecurat în finală fără să strălucească, dar s-au mobilat, și înnobilat, știind că titrații de la „Blaga”și Economic își vor vinde scump hainele împărătești. Pe ultima sută de metri, au inventat o nuntă și o „moarte”, ritualuri pe care le-au susținut cu lăutari vestiți și cu instrumente specifice (cu o coasă bine ascuțită care să reteze capete), după caz. Și culmea, cei din juriu au căzut și ei pe spate văzând isprava eminescienilor, pe care abia așteptau să-i reabiliteze, adică să-i ridice la rangul pe care îl conferă titlul lor național, teribil de șifonat la edițiile anterioare.
 

O gală pe cinste


 

Astfel stând lucrurile și judecând oamenii după fapte, fiecare a aruncat în luptă tot ce a avut mai bun și mai scump la îndemână. În prezentare, Denisa și Adrian au fost de nerecunoscut din cauza ținutelor și a rolului pe măsura actorilor (italieni). George și-a schimbat „masca” devenind mumie spre surprinderea Marietei, care însă îl acceptă și așa, fiind chipeșul-chipeșilor. Călin schimbă sacoul alb cu un tricou roșu inscripționat pentru a  o da gata pe Ioana, și reușește, fără prea mare efort intelectual, și fără să joace vreun rol de mare curtezan, doar prin dans. Pentru Geanina și Marian, Lia întinde o masă plină cu flori. Wilma (din semifinală), vulcanică (după cum o știm), e sfioasă, și îmbrăcată ca o mireasă. El, un tânăr studios (cu multă carte), nu reușește să-i intre printre pasiuni până nu-i cade la picioare și îi aruncă mănușa, provocând-o la un duel pe ringul de dans. Alde „Bizar” ne reamintește că deține titlul național pe 2006 la dans hip-hop, și că Darius nu le are numai pe ele. În umbra lor contagioasă cresc noi speranțe care se mișcă extraordinar. „Ritm-mic” promite, evoluând mult de la statutul pe care l-au „afișat”pe 22 decembrie, la spectacolul de caritate. 
 

Momente sau „monumente”, coane Fănică?


 

Dacă strategia dictată de juriu la etapele anterioare de a limita (și îngrădi) spectacolul oferit de artiștii liceeni (din criză de timp și mai puțin din rațiuni de „disciplină” ori  de tactică extra comercială) a fost una păguboasă, la finală, ei s-au putut dezlănțui în voie.
Reprezentanții economiștilor ne-au mai încurcat și-n alte dăți în a le descifra înțelesurile ascunse ale unei regii duse până la perfecțiune. Cu temele „arhaice” și subiecte pretențioase, dna profesoară Scarlat șochează de fiecare dată, întâi de toate pentru că găsește în bătătură actorii potriviți, dar și arsenalul corespunzător, chiar dacă scena de la „No Problem” nu-i permite să se exprime și prin decor. Cu o frescă a anilor’60-70, și cu o temă din păcate actuală, lupta mafiotă pentru cucerirea unor inimi, și  sacrificarea ființei nevinovate, economiștii rămân pe piedestal, greu de învinși.
„Vuia”și-a montat șatra pe scenă, spălându-și rufele în public. Nu au nimic de ascuns, și nu le e frică de nimeni. Þiganii au făcut-o lată spre deliciul spectatorilor care au vuit la scenă deschisă. Dansul și bătaia, ca și jocul de cărți sunt rupte din raiul mureilor petrecăreți și nu puteau lipsi din repertoriu. Sub cerul plin cu stele „Vuia”, liceenii au petrecut clipe de neuitat, iar Geo și consoarta lui, precum lebedele balerine, și-au câștigat zeci de simpatizanți.
Cu o solistă admirabilă, eminescienii s-au pus pe nuntit, urmând exemplul mirilor, aflați într-o formă de zile mari. Au cântat și au dănțuit cum nu i-am mai văzut niciodată.
Scăpate din spatele gratiilor, manechinele-dansatoare de la „Blaga” au produs suspine (de bine ce arătau), iar după o repriză de dans copios, au ieșit la interval cu ținute provocatoare.
 

Probe și iar probe 


Pentru gala de vineri, Mihai (al lui Dacin) le-a rezervat concurenților boboci probe pentru testarea forței în brațe și picioare. Mai întâi i-a pus pe băieți să facă flotări, cât mai multe, dar executate corect. Apoi, i-a lăsat să se bâtâie la dans, fiecare în legea lui, în ideea că-și vor încălzi suficient de mult gleznele și își vor aprinde călcâiele pentru … mersul piticului.
Tot „starostele” Mihai ne-a șoptit apoi la microfon cum că din 6 aprilie, ne-așteaptă iar nopți grele. Când nici nu au apucat să se încheie acordurile finale ale Balului balurilor, aflăm că organizatorii (cu Cătălin – patronul discotecii - în frunte) pregătesc terenul pentru un nou show cu premii – „Miss High School” (cu trei reprize, în 6 și 13 aprilie, și finala în 4 mai) pentru frumoasele liceence orădene.


 

Dansul e rege, iar show-ul, regal


 

Deschizători de drumuri, economiștii au adus pe ring dansatoare de cabaret, karatiști, japoneze (cu evantai, dar și cu tricouri inscripționate), patru luptători de „gherilă”, precum și o  mulțime de „cadâne” cu eșarfe, care au ridicat balul la rang de întrecere olimpică (parafată cu însemnele „ECO”).
La „Vuia”, tonul a fost dat de superba manechină născută din ape și învăluită în mister, care i-a transmis și lui George aceeași stare. Amorezat și cuprins de farmecele partenerei de dans, Geo s-a lăsat în voia sorții. Într-un alt registru au evoluat apoi lebedele balerine și dansatoarele portocalii.
Deavolițele eminesciene nu au apucat să se bucure prea mult nici de dans, dar nici de succes, pentru că, la un moment de rătăcire, Moartea cu coasa le-a retezat capetele.
Când au intrat fetele de la „Blaga s-a făcut lumină, iar dansul lor ne-a convins din nou că Lia și colegele de trupă sunt mai mult decât o echipă forte. Mergând mai departe, trebuie luat în serios sloganul lor: „Suntem mai mult decât o școală”.
Una peste alta, finala a fost o bucurie, o încântare și o binecuvântare, păcat că verdictul dat de juriu a fost… cum a fost, nedrept!

P.S. Era să uit să vă spun că la final, organizatorii ne-au bucurat cu o porție de „Activ”, și cu multă muzică bună, pe placul liceenilor!

Ovidiu Dan

Trimite email

vineri, 19 august 2022