Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Apostolul tuturor românilor a fost sărbătorit cu mare cinste!

Sâmbătă și duminică, la Biserica Sf. Ap. Andrei din Oradea

Apostolul tuturor românilor a fost sărbătorit cu mare cinste!

Sâmbătă, 29 noiembrie 2015, la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea, șapte preoți și un diacon au săvârșit Slujba Privegherii în cinstea sărbătorii Sfântului Apostol Andrei - apostolul tuturor românilor, ocrotitorul României și al acestui sfânt lăcaș, iar duminică, 12 preoți și un diacon au săvârșit slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie; iar în cinstea Zilei Naționale, a fost rostită o rugăciune de Te-Deum.

,,Apostolul Andrei este un model de felul în care trebuie să răspundem la chemarea lui Dumnezeu"
Sâmbătă, în cadrul Slujbei Privegherii a fost înconjurată biserica de trei ori, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Marius Bota din Gelu (Satu Mare).
,,Este o mare cinste și un moment de bucurie pentru noi să-l sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei, apostolul tuturor românilor, ocrotitorul României și al acestui sfânt lăcaș, un model de felul în care trebuie să răspundem la chemarea lui Dumnezeu, prin glasul clopotelor și al preoților; avem datoria de a-L urma pe Hristos. Întâlnindu-ne cu Hristos, viața noastră trebuie să se schimbe; avem datoria de a deveni urmași ai Apostolului Andrei; avem datoria de a deveni apostoli ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos", a conchis părintele Marius Bota.
,,Totdeauna, lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu!"
Cu acest îndemn și-a început părintele vicar Augustin Lucian cuvântul de învățătură pe care ni l-a pus la suflet la Sfânta Liturghie de duminică. Apoi ne-a supus atenției cazul celor doi frați Petru și Andrei, care, la chemarea Domnului, și-au lăsat familiile și L-au urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos, deși nu le-a oferit nici ranguri și nici bogății... ,,Veniți, și-am să vă fac pescari de oameni". Andrei a ajuns ocrotitorul României și apostolul tuturor românilor. Referindu-se la Slujba Privegherii și la Acatistul Sfântului Apostol Andrei, părintele Augustin Lucian a ajuns și la minunea înălțării Bisericii Sf. Apostol Andrei, o lucrare bine plăcută lui Dumnezeu și binecuvântată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. În altă ordine de idei, părintele a îndemnat orădenii să fie buni creștini, milostivi, jertfelnici și buni români, să  colinde, să-și ajute aproapele și să arboreze drapelele tricolore de Ziua Națională a României.
15 ani de la ctitoria Bisericii Sf. Apostol Andrei din Oradea
Duminică, la slujba Utreniei și la Sfânta Liturghie, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan au fost bucuroși și onorați să aibă alături 10 preoți și un diacon: pe părintele arhimandrit Ilieș Pantelimon de la Mănăstirea Rohia, părintele vicar Lucian Augustin, părinții Merce Lazăr din Petrileni, Krenek Alexandru din Cihei, Șandru Matei din Moisei (Maramureș), Șerban Petru din Târgu Mureș, Bura Nicolae din Băița, Bota Marius din Gelu (Satu Mare), Ioniță Călin din Groși și diaconu Botiș Dumitru de la Catedrala din Baia Mare (Maramureș).
În cuvântul de încheiere, părintele paroh Vasile Bota a multumit deopotrivă tuturor slujitorilor și credincioșilor, consilierilor și sponsorilor pentru buna organizare și rânduiala de sâmbătă și duminică, zile închinate Sfântului Apostol Andrei.
,,În acest an se împlinesc 15 ani de la ctitoria bisericii noastre: pe 18 iunie 2000, la Vecernia din ziua de Rusalii, s-a sfințit locul și s-a pus piatra de temelie a Bisericii Sfântul Apostol Andrei de către preafințitul Ioan, episcopul nostru".
La ceas aniversar, părintele vicar Vasile Bota a adresat mulțumiri tuturor celor care, într-un fel sau altul, au dat o mână de ajutor la ridicarea bisericii. Istoricul acestor ani de ctitorie a fost cuprins într-un album și o revistă, împreună cu gânduri și impresii exprimate de oameni de cultură care au vizitat în timp biserica, multe imagini cu icoane și nu numai, precum și gânduri ale unor enoriași. Tot cu acest prilej și tot în semn de mulțumire și prețuire a fost instituită o distincție de apreciere: Crucea Sfântului Apostol Andrei. La această primă ediție, înalta distincție a fost acordată arhitectului Dorel Cordoș, inginerului de rezistență Aurel Vecon, constructorului Petru Thira, pictorului bisericii, Remus Bradea, părintelui arhimandrit Pantelimon de la Rohia, unor personalități orădene care au sprijinit în mod deosebit construirea bisericii: dl Vasile Blaga, pe când era ministru de Interne, Ștefan Seremi și senatorul Popa Cornel, unor vrednici părinți slujitori, acum pensionari (părinții Nicolae Mara și Ioan Gudea), epitropului bisericii, Demian Florin, precum și baciului Mitru (pensionarul Hodișan Dumitru), care a cucerit constructorii cu hărnicia mâinilor sale.
La sfârșitul slujbei, enoriașilor li s-au oferit în dar câte un pliant cu biserica, o felie de cozonac de post și un pahar de vin.
La mulți ani, tuturor celor care își sărbătoresc onomastica de Ziua Sfântului Apostol Andrei.
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (121 de poze), accesați Galeria foto: Apostolul tuturor românilor a fost sărbătorit cu mare cinste!         

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:57:48 Ora de vară a Europei de Est