Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Pentru noi, coloana vertebrală este și trebuie să rămână UNITATEA”

La 1 Decembrie, orădenii s-au adunat cu miile ,,în jurul soldatului eliberator”

,,Pentru noi, coloana vertebrală este și trebuie să rămână UNITATEA”

Marți, 1 Decembrie 2015, de Ziua Națională a României, orădenii s-au strâns în număr impresionant, câteva zeci de mii, după aprecierea oficialităților, în Parcul 1 Decembrie și în Piața Independenței din Oradea pentru a asista la ceremonia militară religioasă și la parada militară.

Manifestările au fost organizate de Instituția Prefectului  Județului Bihor și Garnizoana Oradea, fiind susținute de Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea.
În ,,plutonul și garda oficială de onoare" a adunării  au luat loc oficialitățile municipiului și ale județului, deputați și senatori, conducători de instituții, înalte fețe bisericești, ofițeri activi și în rezervă ai Armatei și Poliției, alături de domnul prefect Claudiu Adrian Pop și primarul urbei, domnul inginer Ilie Bolojan. După ceremonialul militar, un sobor de preoți a săvârșit o slujbă de Te-Deum, înălțând rugăciuni către Dumnezeu pentru binecuvântarea României și a poporului român în Sfânta Zi Națională a tuturor românilor.
,,Există sentimente, există oameni cu conștiință"
Istoricul Viorel Faur a vibrat din nou și a însuflețit românii cu mesajul său convingător, niciodată politicianist, ci mustind de adevăr istoric și ancorat în realitatea vremurilor noastre; ca martor ocular, participant și făuritor al istoriei contemporane, Domnia sa ne-a dat explicații, lămuriri  în legătură cu originea acestei sărbători.
,,Sunt, mărturisesc, pătruns de emoție pentru că atâta lume a venit astăzi aici de 1 Decembrie. Probabil că niciodată nu au fost așa de mulți în jurul soldatului eliberator. Acest fapt este demonstrativ: există sentimente, există oameni cu conștiință"... Iar distinsul nostru istoric ne-a explicat cum și când s-a ajuns ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Națională a tuturor românilor, subliniind o realitate: ,,pentru noi, coloana vertebrală este și trebuie să rămână UNITATEA"... idee care a fost reluată mai târziu și accentuată, devenind un adevăr memorabil  (ca și alte adevăruri): ,,întotdeauna necesitatea UNITĂȚII a fost motorul vieții lui"... Dacă de multe ori lăsăm lucrurile să treacă peste noi (acționând în copie sau în replică), ,,peste ideea de UNITATE nu trebuie să treacă numic. De aceea zic: Bravo nouă, celor de față și celor din toată țara, care au găsit timp să audă, să simtă și să vorbească despre evenimentele de la 1 Decembrie 1918", a adăugat îndrăgitul istoric.  Același Parlament din 1990 (din care a făcut parte și distinsul nostru istoric) a făurit în 1991 Constituția României, cea de-a treia Constituție a României, ,,puternică și valabilă" și astăzi, căreia i s-au mai adăugat unele elemente. ,,Și tot același Parlament, prin voința lui, a organizat o sesiune solemnă de 1 Decembrie la Alba Iulia, singura sesiune solemnă în cei 25 de ani. Personal m-am ocupat de organizarea acestei sesiuni solemne și am tipărit și o carte în 500 de exemplare... ca să rămână în timp o mărturie credibilă despre evenimentul aniversării solemne de către Parlamentul României", a conchis domnul prof. univ. dr. Viorel Faur.
1 Decembrie - ,,mare și unică zi de sărbătoare pentru toți românii"
Despre Ziua Națională a vorbit apoi, de la același microfon, dl prefect Claudiu Adrian Pop, care a spus: ,,1 Decembrie (2015), această mare și unică zi de sărbătoare pentru toți românii, înmănunchează speranțele tuturor la unison. Poate mai mult decât oricând, pentru consolidarea unei democrații reale și a unei societăți în care să triumfe principiile statului de drept. Este o zi care a încununat în mod fericit lupta poporului român pentru independență. Vreau să adresez mulțumiri ofițerilor și subofițerilor Armatei Române, tuturor soldaților, cadrelor active și celor aflate în rezervă, precum și veteranilor de război, continuatori ai celor care au luptat pentru ca noi astăzi să existăm ca stat național. .. Actul istoric desăvârșit la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia ne obligă pe noi toți să privim cu mare responsabilitate moștenirea politică și ideologică pe care o avem de la întemeietorii României Mari", a spus domnul prefect Claudiu Adrian Pop; a exprimat apoi gânduri ale lui Nicolae Iorga despre Unirea de la 1 Decembrie 1918 și a încheiat cu urarea de La mulți ani adresată României și românilor.
Au fost înmânate opt diplome de excelență
Potrivit obiceiului, și la această ediție, domnul prefect a înmânat drapelul național și câte o diplomă de excelență unor persoane cu rezultate remarcabile în activitate. Au primit diplome de excelență:  general de brigadă dr. Ioan Baș - inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana, comisar-șef de poliție Marin Bondar - șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, colonel Ioan Huluban - inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean, colonel Grigore Morar - fost comandant al Garnizoanei Oradea, chestor de poliție dr. Liviu Popa, inspector-șef  al Inspectoratului  de Poliție Județean, colonel dr. Eduard Simion - director al Centrului de Excelență NATO, comisar-șef de poliție Ovidiu Stanciu - director al Școlii de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră ,,Avram Iancu", precum și Formației corale General Traian Moșoiu.
După momentul artistic susținut de Corul General Traian Moșoiu, solist vocal, doamna Viorica Marc Bulzan și depunerea de coroane și jerbe la Statuia Ostașului Român, în Piața Independenței  s-a desfășurat parada militară cu personal și tehnică, mult așteptată de copii, dar nu numai.
La finalul ceremoniei militare, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor au fost oferite aproximativ 2.700 de porții de fasole cu ciolan și ceai cald, iar la Hotel Continental, dl prefect Claudiu Adrian Pop a oferit o recepție de Ziua Națională a României.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (166 de poze), accesați Galeria foto: ,,Pentru noi, coloana vertebrală este și trebuie să rămână UNITATEA”.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 19:15:46 Ora de vară a Europei de Est