Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul meșterilor populari - ediția a XV-a

Vineri, sâmbătă și duminică, în parcul „Nicolae Bălcescu” din Oradea

Târgul meșterilor populari - ediția a XV-a

Muzeul Þării Crișurilor Oradea, în colaborare cu nu mai puțin de zece parteneri, între care: Consiliul județean Bihor, Primăria municipiului Oradea, Euroregiunea Bihor (România) – Hajdu-Bihar (Ungaria), Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Cultural Bihor... organizează, timp de trei zile (vineri-duminică, 18-20 iulie 2008), în parcul „Nicolae Bălcescu” din Oradea, cea de-a XV-a ediție a Târgului meșterilor populari, cu participarea a 105 meșteri populari vestiți (din România și Ungaria) în: olărit, prelucrarea lemnului, împletituri din papură și nuiele, ouă încondeiate, turtă dulce, icoane pe sticlă, icoane pe lemn, pictură naivă, măști, instrumente muzicale, cojocărit, țesături populare, podoabe țărănești, prelucrarea metalelor...

 Din respect pentru acești minunați meșteri, creatori de frumos artistic, păstrători ai unor vechi tradiții și obiceiuri, organizatorii le-a trecut numele în programul târgului, iar directorul Muzeului Tării Crișurilor, dl Aurel Chiriac, în cuvântul de deschidere rostit vineri (18 iulie), pe scena artiștilor, a adus un omagiu celor cinci meșteri populari (Viorel Achineț, din Avram Iancu, județul Alba, Mareș Porogeanu, din București, Irina Turda, din Săpânța - Maramureș, Constantin Vlădescu, din Câmpulung Mușcel – Argeș și Ioan Oancea – „al lui Gaborea”, din Budureasa - Bihor) care au trecut în eternitate de la ediția a XIV-a, de anul trecut (din 20-22 iulie 2007).
Sora Mariei Zapca (din Săpânța – Maramureș) intenționează să organizeze un asemenea târg în Italia
Ne-am bucurat să-i reîntâlnim, vineri și sâmbătă, pe unii dintre cei pe care i-am cunoscut la ediția de anul trecut: Teodor Codoban, din Lazuri de Roșia (și vioara sa cu goarnă, cu care a cântat și încântat din nou pe scena târgului), Floare Codoban (soția sa), Gheorghe Costea (profesorul de la Palatul Copiilor și Elevilor, Oradea) și Ioana Ștefan, titrata sa elevă în pictura icoanelor pe sticlă, Sergiu Savin, din Oradea, cu icoane pe lemn (și un artist al vorbelor meșteșugite, cu care nu te saturi să povestești), Dorina Hamza, din Drăgoteni-Remetea (apelată mereu la telefonul mobil de cei mici de-acasă), Nicolae Muntean (și fiul său), din Cugir, Alba, cu icoane pe sticlă și obiecte de cult din lemn, Maria Zapca, din Săpânța, Maramureș, cu vestitele cergi de Săpânța, și costume populare tradiționale - „cusute foarte mărunt, și având o culoare distinctivă, albastrul de Săpânța”...
Dumneaei ne-a povestit că are o soră în Italia care ar dori să organizeze, acolo, un asemenea târg, la care să-i invite pe meșterii populari din România, doritori să expună și în Italia.
Noi salutăm această inițiativă și îi dorim sorți de izbândă. Abia așteptăm ca evenimentul să se producă, iar noi să vă putem încânta cu imagini de la respectivul târg.
“Lioara”, de la Forst (Germania), la târg la Oradea
Spectacolul prezentat, vineri seara, pe scena târgului, a fost deschis de Ansamblul folcloric "Lioara" al Casei Tineretului din Oradea, condus de coregraful Mircea Dărăban, ansamblu care în perioada 25-29 iunie 2008, a reprezentat cu cinste România la festivalul internațional de folclor din localitatea Forst (Germania) – la "INTERNATIONAL FOLKLORE AVALANCHE 2008". Pe scena târgului, dansatorii, orchestra și soliștii vocali (Andra Crăciun, Ramona Florina Lucaciu și Alexandra Florentina Paina) au dansat și au cântat cum au știut mai bine, fiind răsplătiți cu aplauze. Ei au fost urmați de ansamblurile și soliștii vocali ai Casei de Cultură din Salonta (Ansamblul “Toldi” – de dansuri populare maghiare, și “Miorița” – ansamblu de dansuri populare românești, soliștii vocali: Cristina Precup, Darius Frese și Andrada Tulvan), și de alți soliști vocali: Dana Sabo, din Voivozi, și Ioana Urs, din Subpiatră.
Reprezentația de vineri seara urma să se încheie cu un recital extraordinar al familiei Petreuș (Ștefan și Andrei), din Maramureș.
Potrivit programului, sâmbătă și duminică, erau programați să urce pe scenă, sub “bagheta” maestrului coregraf Florea Crișu (“maestrul de ceremonii” și moderatorul manifestărilor): Ansamblul folcloric “Aușana”, din Aușeu, Ansamblul folcloric din Tilecuș, meșteri populari instrumentiști, Ansamblul folcloric Dumbrava”, din Bălnaca, Ansamblul folcloric ”Bărdăuța”, din Borod…
Merită să vă găsiți timp să treceți pe la târg în cele trei zile, chiar dacă nu v-ați propus să deschideți punga pentru a vă cumpăra suveniruri sau ceva de-ale gurii, chiar dacă o plăcintă cu brânză făcută de Lucreția și Aurel Flutur (din Chișcău) nu o găsiți decât la acest târg.
 (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Târgul meșterilor populari - ediția a XV-a.

Trimite email
marți, 1 iulie 2025, 08:44:00 Ora de vară a Europei de Est