Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Prima ediție a Târgului de Crăciun în Cetatea Oradea

Vineri, s-a deschis

Prima ediție a Târgului de Crăciun în Cetatea Oradea

Viceprimarul Huszar Istvan, city-managerul Eduard Florea şi directorul Mircea Oaie, de la Direcția Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, au susținut miercuri, 2 decembrie 2015, o conferință de presă în care au anunțat evenimentele pregătite în acest an de municipalitate pentru Târgul de Crăciun.

Târgul de Crăciun 2015 este organizat de Primăria Municipiului Oradea pentru prima oară în Cetatea Oradea, în perioada 4 - 31 decembrie, în intervalul orar 12.00 - 21.00 (în zilele de luni până vineri, inclusiv) şi 10.00 - 21.00 (în zilele de sâmbătă şi duminică).
Conform detaliilor prezentate de către edilii orădeni, pentru acest târg municipalitatea pune la dispoziţia orădenilor programe variate, care să atragă toți membrii familiei.
În ultimele zile, la Cetate au fost amplasate 30 de căsuţe de lemn, în vederea comercializării de produse specifice de sărbători: produse alimentare tradiţionale, ciocolată de casă, turtă dulce, produse de patiserie, decoraţiuni şi cadouri de sărbători, aranjamente florale, felicitări şi suveniruri, vin şi pălincă naturală din fructe, precum şi altele.
Totodată, în cadrul târgului vor exista şi două zone comerciale în aer liber, rezervate alimentaţiei publice, precum şi două spaţii pentru prezentare şi comercializare de vin, unde vor fi prezente vinotecile Vura şi Millesime.
De asemenea, un spaţiu în aer liber, situat la intrarea în Cetate, în partea dreaptă, este alocat realizării unui târg de brazi. Un alt spaţiu în aer liber este prevăzut pentru jocuri gen carusel, trenuleţ pentru copii.
Tot în Cetate va fi amplasată ieslea, care în anii anteriori a fost așezată în Piaţa Unirii, în faţa Primăriei, reabilitarea ei fiind realizată și în acest an în colaborare cu studenții de la Universitatea Oradea, a menționat Mircea Oaie.
Târgul de Crăciun a debutat vineri, 4 decembrie, la ora 17, cu o paradă a cel puţin 250 de moşuleţi de la Liceul Greco-Catolic şi cu un spectacol de colinde susţinut de coruri teologice aparţinând mai multor confesiuni.
Municipalitatea a pregătit programe speciale și pentru copii, astfel încât copiii care vor veni la Târgul de Crăciun însoţiţi de părinţi sau de cadrele didactice vor putea să participe la Atelierele lui Moş Crăciun din cadrul Târgului, fiind organizate totodată și ateliere de creaţie mesteşugărești și pentru adulți.  Orarul acestora va fi afișat la intrarea în ateliere, părinții având posibilitatea de a programa copiii.
Tot în cadrul târgului, copiii vor putea să lase mesaje Moşului într-o urnă special amenajată pentru acest eveniment. Moş Crăciun va fi prezent la Târg în fiecare zi, între orele 17.00 - 20.00, de luni până vineri, sâmbăta între orele 12.00 - 15.00, iar în zilele de duminică între orele 16.30 - 19.30. Moşul va avea amenajat un spaţiu propriu, unde copiii îşi vor putea face fotografii şi vor putea interacţiona cu el.
Eduard Florea a spus că Primăria Municipiului Oradea a pregătit pentru acest Târg şi un program artistic de scenă, pentru fiecare zi a săptămânii, începând din 4 până în 24 decembrie. Programul artistic se desfăşoară cu începere de la ora 17.00, în fiecare după-amiază fiind deja planificate spectacole de colinde şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun, cu participarea unor coruri teologice, a unor coruri liceale, a corurilor bisericeşti, a corurilor şi ansamblurilor folclorice, precum şi a unor interpreţi de muzică populară.
În acest eveniment sunt incluşi în jur de 40 de artişti individuali, dintre care amintim: Lavinia Chifor, Paula Lezeu, Andrei Dem, Andreea Suciu, Simona Cap, Romina Suciu, Violeta Gherman, Ioana Urs, Andreea Puşcaş, Adriana Ştiube, precum şi peste 30 de coruri, grupuri sau formaţii, precum Rock Filarmonica, Ansamblul Folcloric „Auşana", Ansamblul Folcloric „Nuntaşii Bihorului", Ansamblul Folcloric „Doruleţ" din Luncşoara, Ansamblul Folcloric „Codrenii Bihorului" din Roşia, Ansamblul Folcloric „Cununa de pe Criş" din Tilecuş, Ansamblul Folcloric „Florile Bihorului" şi Grupul Vocal „Florile Bihorului" de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Corul Voces, Grupul Meda Music şi Grupul Vivere etc.
Invitatul de onoare al Târgului de Crăciun din Oradea este artistul Marius Ciprian Pop, care va urca pe scenă în seara zilei de 23 decembrie, în cadrul unui spectacol din care mai face parte Ansamblul Folcloric Lioara al Şcolii de Arte „Francisc Hubic".
Legat de acest eveniment, viceprimarul Huszar Istvan a menționat: "Mulțumesc pe această cale orădenilor școlilor, corurilor, artiștilor etc. care au răspuns în mod favorabil acestei inițiative și s-au înscris în programul târgului, un târg de Crăciun realizat de către orădeni, pentru orădeni. Sper ca acest eveniment să-şi atingă scopul propus și să aducă un strop de fericire și bucuria Crăciunului în sufletul orădenilor!"
Eduard Florea a menționat că, pentru prima dată în Oradea, vizitatorii târgului vor putea achiziționa și o cană specifică a Târgului de Crăciun, cu elementele decorative specifice, la un preț de 6 lei, iar cazul în care vor dori să guste și un vin fiert, acesta, împreună cu cana, va costa 10 lei.
În ziua de 24 decembrie, la orele amiezii, la Târg va sosi și Moş Crăciun, iar în data de 31 decembrie, tot în Cetate va fi organizat și Revelionul. (B.P.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prima ediție a Târgului de Crăciun în Cetatea Oradea.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 11:23:52 Ora de vară a Europei de Est