Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Vineri, a fost inaugurat Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare

Piaţa Rogerius s-a transformat într-un modern centru agroalimentar

Vineri, a fost inaugurat Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare

Primăria Oradea a inaugurat vineri, 11 decembrie 2015, Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare, situat pe amplasamentul fostei Piețe Rogerius.

La inaugurare au fost prezenți viceprimarul Mircea Mălan, directorul S.C. Administrația Domeniului Public - dl. Liviu Andrica, directorul Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din Primăria Oradea - dl. Marius Moș, Manager financiar - d-na Oana Nicula, reprezentantul partenerului maghiar - dl. Gabor Istvan, dar și alți invitați.
Acest centru a fost realizat în cadrul proiectului transfrontalier ,,Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea și a unui Centru pentru Educație Antreprenorială în municipiul Debrecen", la care parteneri au fost: Municipiul Oradea (lider de parteneriat) și Camera de Comerț și Industrie Hajdu-Bihar (partener de proiect).
Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, perioada de implementare fiind 1.10.2012 - 31.12.2015. Bugetul aferent investiţiei care i-a revenit Municipiului Oradea a fost în valoare de 6.705.313,40 euro (TVA inclus), din care contribuţia municipiului a fost de 35,22%.
Centrul de afaceri este situat într-o clădire modernă, cu o suprafață de aproape 9000 mp, care poate găzdui un număr de cel puțin 1000 de comercianți. Lucrările au fost executate de asocierea formată din: S.C. Trustul de Instalații, Montaj și Construcții S.A, S.C. Termoline S.R.L și S.C. Grup 4 Instalații S.A.
,,Suntem la finalul unui proiect important, un proiect dificil de executat, pentru că se află situat într-o zonă aglomerată între blocuri. Pe timpul lucrărilor, s-a făcut un efort în a găsi variante de mutare a unor zone din fosta Piață Rogerius, a fost nevoie ca lucrările să fie efectuate pe tronsoane, ceea ce invariabil a afectat și ritmul lucrărilor. Lucrările trebuiau finalizate la 30 octombrie 2015, dar pentru că nu au fost finalizate la timp, s-au aplicat penalități de întârziere firmei executante. Totodată, acolo unde pavajul nu a fost realizat corespunzător, am solicitat firmei refacerea acestuia", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Execuția lucrărilor a fost împărțită în trei tronsoane: tronsonul I - partea din spate a fostei Pieței Rogerius, mărginit de Str. Pascal, Predeal și Sadoveanu; tronsonul II - partea din mijloc a fostei Piețe Rogerius, flancat de tronsonul I și III, precum și de Str. Predeal și Str. Sadoveanu, iar tronsonul III îl reprezintă partea dinspre Str. Corneliu Coposu (partea din față a fostei Piețe Rogerius).
,,În zona superioară a centrului se află o terasă amenajată ca o zonă verde, care va fi un spațiu public la dispoziția orădenilor. Apa de ploaie se colectează într-un bazin și va fi folosită la udarea spațiului verde și la întreținerea clădirii. De asemenea, încălzirea apei pentru întreaga clădire se face pe timp de vară cu panouri solare. În ceea ce privește accesul persoanelor cu dizabilități, sunt prevăzute accese speciale, accesul se poate face și cu liftul. Totodată, există băi dotate corespunzător pentru persoanele cu dizabilități ", a completat viceprimarul Mircea Mălan.
Piața are mai multe sectoare: sector legume-fructe, sector carne-pește, sector lactate-ouă, sector panificație, sector produse bio și apicole, sector produse împachetate și tradiționale, sector flori, sector produse nealimentare, zonă administrativă, platformă pentru deșeuri. Energia electrică necesară pentru iluminatul exterior al terasei este asigurată din surse de energie regenerabilă și nepoluantă, printr-un sistem de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică prin utilizarea energiei luminoase.
Directorul ADP, dl. Liviu Andrica, a spus: ,,Toți comercianții din fosta Piață Rogerius au loc în noua piață, în plus mai urmează să organizăm o licitație, pentru că mai avem locuri disponibile pentru cei care doresc. În ceea ce privește tarifele, acestea rămân neschimbate. Vă mărturisesc că am fost în câteva orașe din țară și pot să vă spun că nu cred că există asemenea piață nici într-o altă localitate din țară. Cel mult în trei luni de zile, această piață va fi funcțională la nivelul tuturor cerințelor". (B.P.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 21:08:20 Ora standard a Europei de Est