Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Sărbători de suflet

Sărbătorile de iarnă

Sărbători de suflet

„Niciodată cultura şi tradiţiile unui popor nu au distrus civilizaţia, dar civilizaţia poate fi moartea culturii şi de obicei tradiţiile şi obiceiurile unui popor mor din cauza civilizaţiei". (Vasile Băncilă)

Sărbătorile de iarnă sunt foarte importante pentru creştinii români: sunt sărbătorile în care suntem mai buni, mai darnici, este timpul  bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti. Este o perioadă în care primim şi dăruim multă iubire şi căldură sufletească. Acest lucru se remarcă şi în entuziasmul cu care se fac pregătirile pentru aceste sărbători, respectându-se tradiţiile şi obiceiurile specifice fiecărei zone.
Astfel, prin toate activităţile desfăşurate, la şcolile şi grădiniţele din comuna Rieni, în 17 şi 18 decembrie 2015, ne-am propus să promovăm în rândul copiilor moştenirea lăsată din moşi-strămoşi şi ei la rândul lor să le transmită următoarelor generaţii, pentru a nu se pierde dragostea pentru tradiţie, frumos şi autentic.
La Şcoala  Gimnazială Nr. 1 Rieni într-o sală arhiplină, programul a debutat cu o scenetă interpretată de elevii clasei a V-a pregătiţi de d-na prof. Szatmari Eszter, care au încântat audienţa. Programul a continuat cu o şezătoare literară susţinută de elevi din gimnaziu, pregătiţi de d-na prof. Loredana Marge. Şezătoarea a fost precedată de o prezentare a modului în care acestea se organizau, prezentare realizată tot de d-na profesoară. Astfel, am aflat că ele se ţineau  după terminarea muncilor agricole, că aveau loc în serile tuturor zilelor lucrătoare, locul de desfăşurare fiind anunţat din timp, iar gospodina în casa căreia avea loc întrunirea se pregătea cu băutură şi mâncare. Femeile se adunau fie pentru torsul fibrelor textile, fie pentru scărmănatul lânii. După ce participantele îşi primeau „porţia de tors", pentru crearea unei atmosfere plăcute, ele erau servite cu un păhărel de ţuică, comentau evenimentele petrecute în propria comunitate şi se rosteau ghicitori, zicale, proverbe, se cântau sau se rosteau balade, se repetau colindele. Flăcăii, ştiind din timp locul de desfăşurare a şezătorilor, cutreierau în grupuri însoţite de muzicanţi pe la toate casele unde aveau loc astfel de întruniri, ei venind să înveselească atmosfera.
Urmărindu-i pe copii, putem spune că datinile şi obiceiurile sărbătorilor de iarnă ne reprezintă ca popor şi constituie o adevărată, „valută" a ţării noastre, apreciată şi recunoscută în întreaga lume.
D-na director, Liliana Balint, prezentă la activităţi, a urat sărbători cu pace şi linişte sufletească tuturor celor prezenţi, dar a şi subliniat faptul că, se mândreşte cu realizările şcolii, atât în ce îi priveşte pe elevi, cât şi în ce îi priveşte pe dascăli! De asemenea, le-a mulţumit şi părinţilor, fără a căror implicare nici noi nu ne-am putea mândri cu aceste realizări!         
Un moment artistic deosebit a fost oferit de elevii îndrumaţi de d-nele prof. Ilieş Angela şi Simona Tirla, care ne-au amintit povestea Naşterii Mântuitorului şi  că ,,E vremea colindelor". Atmosfera a fost diversificată de eleva Giulia Jurj, care a interpretat un colind la fluier.
Cu mare interes au fost urmăriţi elevii care au interpretat colinde în limba engleză, coordonaţi fiind de d-na prof. Anca Paşca.
La Şcoala Gimnazială Nr. 2 Ghighişeni, elevii claselor V-VIII au susţinut un program artistic în cadrul căruia s-au recitat poezii şi s-au cântat cu entuziasm colinde tradiţionale. Elevii au fost îndrumaţi de d-nele prof. Ilieş Angela, Carmen Ifirim, Anca Paşca şi de d-nii prof. Daniel Bonchiş şi Ioan Mocan.
Preşcolarii şi elevii claselor primare din comună ne-au oferit un prilej de bucurie prin serbările prezentate, întrucât niciun alt anotimp nu trezeşte în sufletul copiilor atâta frumuseţe şi emoţie ca anotimpul iarna. Aceştia au fost coordonaţi de d-nele educatoare şi învăţătoare: Marcela Terme, Ramona Ţigan, Anamaria Tancău, Ioana Chiorean, Laura Pirtea, Florica Paşca, Ioana Jurj, Simona Sabău şi Corina Popa.
De la toate aceste activităţi nu au lipsit  bătrânul Moş Crăciun, cel darnic şi bun, care a răsplătit prestaţia tuturor copiilor şi d-na director, Liliana Balint, căreia îi mulţumim pe această cale pentru susţinere şi aprecieri.  
Ioana Chiorean
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbători de suflet.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 00:57:24 Ora de vară a Europei de Est