Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sărbători de suflet

Sărbătorile de iarnă

Sărbători de suflet

„Niciodată cultura şi tradiţiile unui popor nu au distrus civilizaţia, dar civilizaţia poate fi moartea culturii şi de obicei tradiţiile şi obiceiurile unui popor mor din cauza civilizaţiei". (Vasile Băncilă)

Sărbătorile de iarnă sunt foarte importante pentru creştinii români: sunt sărbătorile în care suntem mai buni, mai darnici, este timpul  bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti. Este o perioadă în care primim şi dăruim multă iubire şi căldură sufletească. Acest lucru se remarcă şi în entuziasmul cu care se fac pregătirile pentru aceste sărbători, respectându-se tradiţiile şi obiceiurile specifice fiecărei zone.
Astfel, prin toate activităţile desfăşurate, la şcolile şi grădiniţele din comuna Rieni, în 17 şi 18 decembrie 2015, ne-am propus să promovăm în rândul copiilor moştenirea lăsată din moşi-strămoşi şi ei la rândul lor să le transmită următoarelor generaţii, pentru a nu se pierde dragostea pentru tradiţie, frumos şi autentic.
La Şcoala  Gimnazială Nr. 1 Rieni într-o sală arhiplină, programul a debutat cu o scenetă interpretată de elevii clasei a V-a pregătiţi de d-na prof. Szatmari Eszter, care au încântat audienţa. Programul a continuat cu o şezătoare literară susţinută de elevi din gimnaziu, pregătiţi de d-na prof. Loredana Marge. Şezătoarea a fost precedată de o prezentare a modului în care acestea se organizau, prezentare realizată tot de d-na profesoară. Astfel, am aflat că ele se ţineau  după terminarea muncilor agricole, că aveau loc în serile tuturor zilelor lucrătoare, locul de desfăşurare fiind anunţat din timp, iar gospodina în casa căreia avea loc întrunirea se pregătea cu băutură şi mâncare. Femeile se adunau fie pentru torsul fibrelor textile, fie pentru scărmănatul lânii. După ce participantele îşi primeau „porţia de tors", pentru crearea unei atmosfere plăcute, ele erau servite cu un păhărel de ţuică, comentau evenimentele petrecute în propria comunitate şi se rosteau ghicitori, zicale, proverbe, se cântau sau se rosteau balade, se repetau colindele. Flăcăii, ştiind din timp locul de desfăşurare a şezătorilor, cutreierau în grupuri însoţite de muzicanţi pe la toate casele unde aveau loc astfel de întruniri, ei venind să înveselească atmosfera.
Urmărindu-i pe copii, putem spune că datinile şi obiceiurile sărbătorilor de iarnă ne reprezintă ca popor şi constituie o adevărată, „valută" a ţării noastre, apreciată şi recunoscută în întreaga lume.
D-na director, Liliana Balint, prezentă la activităţi, a urat sărbători cu pace şi linişte sufletească tuturor celor prezenţi, dar a şi subliniat faptul că, se mândreşte cu realizările şcolii, atât în ce îi priveşte pe elevi, cât şi în ce îi priveşte pe dascăli! De asemenea, le-a mulţumit şi părinţilor, fără a căror implicare nici noi nu ne-am putea mândri cu aceste realizări!         
Un moment artistic deosebit a fost oferit de elevii îndrumaţi de d-nele prof. Ilieş Angela şi Simona Tirla, care ne-au amintit povestea Naşterii Mântuitorului şi  că ,,E vremea colindelor". Atmosfera a fost diversificată de eleva Giulia Jurj, care a interpretat un colind la fluier.
Cu mare interes au fost urmăriţi elevii care au interpretat colinde în limba engleză, coordonaţi fiind de d-na prof. Anca Paşca.
La Şcoala Gimnazială Nr. 2 Ghighişeni, elevii claselor V-VIII au susţinut un program artistic în cadrul căruia s-au recitat poezii şi s-au cântat cu entuziasm colinde tradiţionale. Elevii au fost îndrumaţi de d-nele prof. Ilieş Angela, Carmen Ifirim, Anca Paşca şi de d-nii prof. Daniel Bonchiş şi Ioan Mocan.
Preşcolarii şi elevii claselor primare din comună ne-au oferit un prilej de bucurie prin serbările prezentate, întrucât niciun alt anotimp nu trezeşte în sufletul copiilor atâta frumuseţe şi emoţie ca anotimpul iarna. Aceştia au fost coordonaţi de d-nele educatoare şi învăţătoare: Marcela Terme, Ramona Ţigan, Anamaria Tancău, Ioana Chiorean, Laura Pirtea, Florica Paşca, Ioana Jurj, Simona Sabău şi Corina Popa.
De la toate aceste activităţi nu au lipsit  bătrânul Moş Crăciun, cel darnic şi bun, care a răsplătit prestaţia tuturor copiilor şi d-na director, Liliana Balint, căreia îi mulţumim pe această cale pentru susţinere şi aprecieri.  
Ioana Chiorean
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbători de suflet.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 18 iunie 2019