Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Grădina publică de pe Dealul Ciuperca e la dispoziția orădenilor

De-acum,

Grădina publică de pe Dealul Ciuperca e la dispoziția orădenilor

Ieri, 28 decembrie 2015, a avut loc conferința de închidere a proiectului „Dezvoltarea de habitate naturale de floră spontană şi specii de arbori protejaţi pe Dealul Ciuperca - Oradea şi în Körösszegapáti - Hajdú-Bihar", unul dintre proiectele majore ale administrației orădene, proiect care prevede amenajarea Dealului Ciuperca.

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanțate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, iar valoarea totală a investiției este de 1.942.304 euro, din care municipiului Oradea îi revin 1.722.253 euro (contribuția proprie fiind de 931.301 euro).
Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, suprafaţa amenajată crescând de la 1,8 ha la aproape 3,9 ha. Lucrările de amenajare propriu-zise au fost începute în decembrie 2014, termenul final al lucrărilor fiind 31.12.2015.
La conferinţa de închidere a proiectului, din partea Primăriei Oradea au participat viceprimarul Mircea Mălan, reprezentanţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, preotul dr. Origen Sabău, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Apateu (Ungaria) precum şi reprezentanţii firmei executante.
Legat de această investiție, viceprimarul Mircea Mălan a spus: ,,În cadrul acestui proiect toate finanțările europene sunt utilizate, iar din economiile realizate am reușit să efectuăm niște lucrări suplimentare, cum ar fi pasarela deasupra căii ferate. Oradea are de astăzi o zonă de agrement de calitate, realizată pentru orădeni și turiști, iar acest proiect transfrontalier pe care orașul nostru l-a făcut împreună cu parohia ortodoxă din Korosszegapati (Apateu, Ungaria) pe dealul Ciuperca oferă o imagine deosebită asupra orașului. Rugămintea noastră este de a păstra ceea ce s-a făcut bun în acest loc, precum și în orașul nostru. De noi depinde în mare măsură ce se va găsi aici peste un an sau mai mulți. Cred că trebuie să arătăm cu toții că ținem la acest oraș și că știm să respectăm tot ce se  face în orașul Oradea".
Lucrările de amenajare a grădinii publice de pe Dealul Ciuperca au constat în stabilizarea terenului, amenajarea zonei aflate la baza versantului şi a aleii de acces din Strada Olteniei, realizarea a cinci puncte panoramice şi a unui punct de alimentaţie publică, respectiv a punctului de informare turistică. De asemenea, au fost realizate zone de relaxare, un amfiteatru în aer liber şi o pasarelă care asigură trecerea peste calea ferată şi drumul expres.
Pentru stabilizarea terenului au fost realizate lucrări pe suprafaţa versantului constând în ziduri de sprijin din gabioane cu piatră naturală, în strânsă corelare cu elementele de construcţii propuse în amenajare - alei, platforme, amfiteatru, punct de alimentaţie publică şi informare turistică.
Traseul călăuzitor prin întregul habitat creat ghidează trecătorii printre punctele de interes ale grădinii, făcând legătură între platforma de acces de la baza versantului cu punctul principal de panoramă situat în zona de altitudine maximă a terenului şi acces din Strada Graurilor. Aleea a fost proiectată avâdu-se în vedere topografia terenului, pentru a se evita pantele foarte mari care ar îngreuna accesul persoanelor. Spaţiile de odihnă de pe traseu au fost proiectate ca lărgiri ale aleilor, cu platforme amenajate cu elemente de mobilier urban: bănci şi coşuri de gunoi, realizate exclusiv din materiale naturale.
În zona vestică a terenului este amplasat un amfiteatru în aer liber, cu o capacitate de 130 de persoane, care poate fi utilizat pentru diverse manifestări culturale, iar în perioada verii ca ,,şcoală în aer liber" pentru activităţi educative cu rol de conştientizare asupra importanţei conservării patrimoniului natural. 
Punctul de alimentaţie publică şi informare turistică este amenajat în zona cu cea mai bună panoramă asupra oraşului, fiind prevăzut cu acces facil pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii.
Ca amenajare peisagistică, Grădina publică Dealul Ciuperca cuprinde importante arii plantate cu arbori, arbuşti, plante perene şi din flora spontană, precum şi viţă-de-vie, contribuind astfel la ameliorarea atmosferei şi a climatului urban. Alegerea speciilor s-a făcut ţinând cont de specificul amplasamentului, în diversele zone ale arealului investiţiei fiind plantaţi arbori şi arbuşti de talii diferite, de diverse forme şi culori ale coronamentului sau inflorescenţei. (B.P.)
Domnule primar,
Va mulțumim pentru acest paradis!
Părinte Origen, cum o fi arătând raiul de la Apateu, de vreme ce, Grădina publică de la Ciuperca a devenit un fel de paradis, chiar și în vreme de iarnă...
Când se întâlnesc doi mari gospodari, sufletiști, rezultatul nu poate fi decât unul binecuvântat de Dumnezeu!
(Ov. Dan)

Trimite email
marți, 16 aprilie 2024, 20:58:10 Ora de vară a Europei de Est