Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Crișana tineret - 1

Istoria rubricii și paginii

Crișana tineret - 1

Pornesc astăzi (sâmbătă, 26 iulie 2008), motoarele în redescoperirea a ceea ce a fost și a însemnat, vreme de mai bine de 10 ani, rubrica, și mai apoi pagina Crișana tineret (20 ianuarie 1994- martie 2004), o inițiativă de-a mea care a prins contur în paginile ziarului la care lucram – ziarul CRIȘANA.

Nașterea rubricii o plănuisem pentru data de 15 ianuarie (1994), în și de ziua Luceafărului, dar nu s-a vrut, redactorul-șef, Petru Șandor, dorea să am pregătite mai multe numere, să fie sigur că am „marfă” suficientă, și că putem ieși, zilnic, cu rubrica, așa după cum i-am promis.
Prin urmare, a trebuit să-mi adun „marfă” pentru câteva zile, iar pe 20 ianuarie 1994, apărea prima rubrică Crișana tineret (în nr. 1060, anul VI, joi-20 ianuarie 1994), în pagina a II-a.
Plănuisem să coordonez o rubrică scrisă de tineri pentru tineri, o premieră în ziaristica românească, tinerii având astfel, zilnic, o rubrică numai a lor, scrisă de ei pentru ei, nu de ziariști, cum se practica prin ziare (cam săptămânal).
Cuprins:
În loc de motto:
Cuvânt înainte, către cititori
Cei ce sunt tineri sau cei ce se simt (și vor să rămână) tineri să citească rubrica de față, ceilalți... numai dacă aveți timp, răbdare și plăcere!
De-ale lui Bulă
-Spune, Bulă, lecția despre aparatul respirator!
-Cel mai important organ al aparatului respirator este nasul care îndeplinește următoarele funcțiuni: servește pentru miros și respirație în general, iar în particular, uneori, se vâră unde nu-i fierbe oala, alteori stă în vânt și în cele mai multe cazuri se ia la purtare... (Tr. Gardus)
Tinerilor „obosiți” din tramvaie
Dacă ei pe bancă stau,/ Să-nțeleagă tot poporul:/ Se-odihnesc pentru că au/ De parcurs tot viitorul! (G. Vătavu)
Topul liceenilor
1. THAT – BABE
2. MR. RIG – WILD WORLD
3. GUNS’N ROSES – AIN’T  IT FUN
4. HADDAWAY – J MISS YOU
5. CAPELLA – 2 GOT TO LET THE MUSIC.
Topul zilei a fost alcătuit de Larisa Fofiu și Ramona Coste, clasa a X-a, Liceul „Emanuil Gojdu” Oradea.
Concursul 5x5/ nr.1
1.În ce localitate din vestul țării se află una din cele mai mari cetăți patrulatere de pământ din România și Europa centrală?
2.Când și de către cine au fost descoperite cele două elemente, radiul și poloniul?
3.Cine a fost Pavel Chinezu?
4.Ce se ascunde sub numele de „Castrum Temesiensis”?
5.Cei trei mușchetari au fost până la urmă patru (prin contribuția lui Andre Dumas-tatăl). Cum se numeau?
Directe și indirecte
Sunt unii care, dacă nu mușcă, turbează.
Nu tot ce e întipărit în minte e bun de tipar.
Mă vinde și zice că mă pune în valoare.
Grivei e loial: mușcă, dar în prealabil mârâie.
I s-a spus să bea cu măsură, dar nu i s-a spus în ce măsură. (A. Pârvulescu)
„Perle” ... școlare
*Cei doi se întâlnesc sub salcâmul din strofa întâi.
*Ancorați odată harta aia!
*O porți de dragul Cocii-Cola? (Mioara Pituț)
Rubrică coordonată de Ovidiu DAN (telefon 11-36-06)  
V-am redat, așadar, conținutul primului număr al rubricii Crișana tineret.

Trimite email

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."