Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Crișana tineret - 1

Istoria rubricii și paginii

Crișana tineret - 1

Pornesc astăzi (sâmbătă, 26 iulie 2008), motoarele în redescoperirea a ceea ce a fost și a însemnat, vreme de mai bine de 10 ani, rubrica, și mai apoi pagina Crișana tineret (20 ianuarie 1994- martie 2004), o inițiativă de-a mea care a prins contur în paginile ziarului la care lucram – ziarul CRIȘANA.

Nașterea rubricii o plănuisem pentru data de 15 ianuarie (1994), în și de ziua Luceafărului, dar nu s-a vrut, redactorul-șef, Petru Șandor, dorea să am pregătite mai multe numere, să fie sigur că am „marfă” suficientă, și că putem ieși, zilnic, cu rubrica, așa după cum i-am promis.
Prin urmare, a trebuit să-mi adun „marfă” pentru câteva zile, iar pe 20 ianuarie 1994, apărea prima rubrică Crișana tineret (în nr. 1060, anul VI, joi-20 ianuarie 1994), în pagina a II-a.
Plănuisem să coordonez o rubrică scrisă de tineri pentru tineri, o premieră în ziaristica românească, tinerii având astfel, zilnic, o rubrică numai a lor, scrisă de ei pentru ei, nu de ziariști, cum se practica prin ziare (cam săptămânal).
Cuprins:
În loc de motto:
Cuvânt înainte, către cititori
Cei ce sunt tineri sau cei ce se simt (și vor să rămână) tineri să citească rubrica de față, ceilalți... numai dacă aveți timp, răbdare și plăcere!
De-ale lui Bulă
-Spune, Bulă, lecția despre aparatul respirator!
-Cel mai important organ al aparatului respirator este nasul care îndeplinește următoarele funcțiuni: servește pentru miros și respirație în general, iar în particular, uneori, se vâră unde nu-i fierbe oala, alteori stă în vânt și în cele mai multe cazuri se ia la purtare... (Tr. Gardus)
Tinerilor „obosiți” din tramvaie
Dacă ei pe bancă stau,/ Să-nțeleagă tot poporul:/ Se-odihnesc pentru că au/ De parcurs tot viitorul! (G. Vătavu)
Topul liceenilor
1. THAT – BABE
2. MR. RIG – WILD WORLD
3. GUNS’N ROSES – AIN’T  IT FUN
4. HADDAWAY – J MISS YOU
5. CAPELLA – 2 GOT TO LET THE MUSIC.
Topul zilei a fost alcătuit de Larisa Fofiu și Ramona Coste, clasa a X-a, Liceul „Emanuil Gojdu” Oradea.
Concursul 5x5/ nr.1
1.În ce localitate din vestul țării se află una din cele mai mari cetăți patrulatere de pământ din România și Europa centrală?
2.Când și de către cine au fost descoperite cele două elemente, radiul și poloniul?
3.Cine a fost Pavel Chinezu?
4.Ce se ascunde sub numele de „Castrum Temesiensis”?
5.Cei trei mușchetari au fost până la urmă patru (prin contribuția lui Andre Dumas-tatăl). Cum se numeau?
Directe și indirecte
Sunt unii care, dacă nu mușcă, turbează.
Nu tot ce e întipărit în minte e bun de tipar.
Mă vinde și zice că mă pune în valoare.
Grivei e loial: mușcă, dar în prealabil mârâie.
I s-a spus să bea cu măsură, dar nu i s-a spus în ce măsură. (A. Pârvulescu)
„Perle” ... școlare
*Cei doi se întâlnesc sub salcâmul din strofa întâi.
*Ancorați odată harta aia!
*O porți de dragul Cocii-Cola? (Mioara Pituț)
Rubrică coordonată de Ovidiu DAN (telefon 11-36-06)  
V-am redat, așadar, conținutul primului număr al rubricii Crișana tineret.

Trimite email
Sunday, 3 December 2023

Poza zilei

De 1 Decembrie, la Tulca

-Riana, pe unde ți-ai petrecut de 1 Decembrie?
-Am fost cu părinții la Căminul Cultural.
-Și eu, dar nu te-am văzut!
-Cine ți-a plăcut cel mai mult cum a cântat?
-Ciprian Mocan și Mădălin Dodu.
-Mie mi-au plăcut Elena Buda, vedeta noastră, și Daniela Lele, iar Diana a fost magnifică!