Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Bilanţ de activitate pe 2015

Deputat Florica Cherecheş

Bilanţ de activitate pe 2015

În anul 2015, doamna deputat Florica Cherecheş, secretar al Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, a desfăşurat o activitate bogată, cuprinzând 12 declaraţii politice, 24 de întrebări adresate miniştrilor, 31 de propuneri legislative, 7 moţiuni.

De asemenea, a participat la conferinţe, seminarii şi grupuri de lucru, a avut numeroase întâlniri și audiențe cu cetățenii şi a promovat Oradea în ţară şi în străinătate. 
Declarațiile politice au atins subiecte precum: importanța familiei pentru societate, învățământul profesional în sistem dual, referendumul privind unificarea Municipiului Oradea cu comuna Sînmartin, situația dezastruoasă a DN 76, educație, regimul plasamentului și al adopției, sănătate și angajarea de personal de către DGASPC-uri.
În urma identificării unor probleme sau a sesizărilor primite la Biroul parlamentar, s-au formulat întrebări către miniștrii de resort, cu privire la necesitatea elaborării unei noi Legi a Educației, criza manualelor școlare, sistemul de învățământ ante-preșcolar, retrocedarea imobilelor, locurile de muncă în sistemul de asigurări sociale, finanțarea învățământului particular și confesional acreditat, măsurile luate de Ministerul Educației pentru a răspunde cerințelor pieței forței de muncă, elaborarea liniilor directoare şi a ghidurilor de finanţare pentru perioada 2014-2020, dezvoltarea învățământului profesional, demersurile Guvernului României pentru unificarea familiei Bodnariu, după ce autoritățile norvegiene le-au luat cei cinci copii, etc.
Dintre propunerile legislative depuse sau susţinute de doamna deputat amintim:
1.Modificarea legislației astfel încât finanțarea de bază să se acorde tuturor elevilor din România, fără discriminare
Astfel, din 15 septembrie, cei 60.000 de elevi din învățământul privat şi confesional ar fi trebuit să beneficieze de finanțarea de bază. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a încălcat Constituția României şi Legea Educaţiei Naţionale, prin amânarea, nejustificată, a termenului de la care elevii din învăţământul privat şi confesional acreditat beneficiază de subvenţie de la stat.  Din păcate, ea nu a fost pusă în practică de Guvernul PSD nici până la această dată.
2.Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/ 2011 astfel încât reprezentantul elevilor, major, să fie membru cu drept de vot în Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ din ciclul liceal sau postliceal.
3.Propunere legislativă privind organizarea şi desfăşurarea stagiilor profesionale - aflată la comisii. În urma acestor stagii profesionale, tinerii beneficiază de un certificat prin care, la absolvire, perioada de stagiu cuprinsă între trei luni și maximum un an de zile este recunoscută ca experiență profesională.
4.Propunere legislativă pentru modificarea art.18 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011  care stabileşte că părinții/tutorele sau elevul major să solicite în scris să studieze disciplina Religie. Schimbarea opţiunii sau retragerea se face tot prin solicitare scrisă.
5.Propunerea legislativă privind siguranţa în unităţile de învăţământ care prevede obligativitatea întocmirii unui plan anual de măsuri pentru creşterea siguranţei în şcoli, a regulamentului de ordine interioară, a formării unei comisii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar, obligativitatea purtării unui semn distinctiv cum ar fi: uniformă, eşarfă, ecuson, precum şi împrejmuirea obligatorie a şcolilor.
6.Propunere legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobile  în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite - este adoptată și se află la președinte în vederea promulgării - vine în sprijinul persoanelor fizice  care au contractat credite de la bănci și sunt în imposibilitatea de a achita aceste credite din motive independente de ei - pierderea locului de muncă, reducerea veniturilor etc.
Proiectul de lege își propune să reintroducă echitatea și echilibrul în relațiile dintre părți, întrucât împarte riscul de pierdere între debitor și creditor.
7.Propunere legislativă pentru completarea Legii privind siguranţa naţională a României nr. 51 din 29 iulie 1991 - votată de Parlament, prin care defrișările ilegale sunt considerate vulnerabilități la adresa siguranței naționale
8.Legea privind aprobarea OUG nr 65/2014 - dublarea alocației copiilor
Amendamentul PNL, votat de plenul Camerei Deputaţilor, chiar dacă inițial nu a fost susținut de PSD, prevede ca alocația lunară de stat pentru copii să crească de la 42 la 84 de lei.
9.Lege pentru modificarea art.27 din Legea nr.217/2003 cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie - Modificarea art. 27 alin. (1) din Legea nr.217/2003 cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie în sensul stabilirii unui termen de cel mult 72 de ore pentru judecarea cererilor pentru emiterea ordinului de protecție.
10.Propunere legislativă privind prevenţia în sănătate - o prioritate a PNL, care consideră că adoptarea unei Legi a prevenţiei în sănătate reprezintă o necesitate pentru societatea românească. Prin acest proiect legislativ vor fi stabilite principiile și obiectivele prevenției în sănătate, alături de obligativitatea statului de a concepe strategii pe termen lung și mediu.
11.OUG 94/2014 privind modificarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, care are prevederi în domeniul  învăţământului profesional în sistem dual. La sfârşitul lunii februarie, PNL a reuşit în Camera Deputaților să impună amendamente de corectare a Ordonanţei de Urgenţă 94/2014, una din ordonantele distructive pentru sistemul de educaţie. Creştea birocraţia din sistem şi scădea spre zero şansele elevilor din comunităţile sărace să urmeze cursurile unei şcoli profesionale. Victor Ponta, prin Ordonanţa 94, impiedica mediului privat să susţină învăţământul profesional, adică exact cei care pot susţine astfel de laboratoare moderne, pentru că tot ei vor fi beneficiarii acestei forţe de muncă.
12.În decembrie au fost depuse două iniţiative legislative care să introducă o reprezentare echilibrată a femeilor în rândul candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare: cel puţin 30% pe lista de candidaţi a fiecărui partid. Având în vedere faptul că în Parlamentul României femeile reprezintă doar 11,5% din totalul parlamentarilor, în comparaţie cu 28%, media din ţările membre UE și lucrurile nu stau mai bine nici în ceea ce privește administrația locală, s-a considerat oportun ca progresul natural înregistrat în sensul creșterii reprezentării femeilor în politică să fie accelerat de modificarea legislației.
13.Amendamente la propunerea de modificare a Legii nr.273 privind procedura adopţiei -  care se referă în special  la  reducerea perioadei de timp în care copilul se află în stadiul măsurii de protecție, de la 1 an la 6 luni, reducerea termenului în care părinţii şi rudele copilului și-ar putea retrage declarația de consimţământ la adopţie la 30 de zile, acordarea concediului de îngrijire a copilului adoptat, pe o perioadã de un an, indiferent de vârsta copilului, precum şi de o indemnizaţie lunară egală cu media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. De asemenea, în cazul adopţiilor internaţionale în care măcar un părinte e român, am propus scurtarea termenelor din legislaţia în vigoare pe care copiii trebuie să le petreacă în sistemul de stat, de la doi ani la şase luni.
14.PNL a deținut președinția Comisiei speciale privind legile electorale, timp în care au fost adoptate patru legi, având ca inițiatori parlamentari liberali:
*Noua lege a partidelor politice care permite înființarea unui partid cu numai trei membri, față de 25.000 cât era până în prezent
*Noua lege a finanțării partidelor politice, act normativ care introduce modalități transparente de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale
*Noua lege a alegerilor locale, potrivit căreia primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, iar președinții de consilii județene din rândul consilierilor prin vot indirect.
PNL a susținut cu tărie  alegerea primarilor în două tururi de scrutin, fapt pentru care a depus ulterior un proiect de lege separat în acest sens.
*Noua lege a alegerilor parlamentare care prevede revenirea la sistemul de vot proporțional pe liste și aduce o scădere semnificativă a numărului de parlamentari prin scăderea normei de reprezentare
Una dintre cele mai importante prevederi, atât la locale cât și la parlamentare, este introducerea sistemului electronic pentru prevenirea votului multiplu.
VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ - PNL a depus la sfârșitul lunii martie o propunere legislativă în acest sens, privind reforma legilor electorale, lege votată de Parlament. Deși Legea adoptată nu a îndeplinit în totalitate doleanțele societății civile, ale diasporei și exigențele PNL în materie, totuși parlamentarii PNL au susținut acest proiect legislativ, considerând că astfel s-a făcut un  pas important în vederea reformării sistemului electoral. Doamna deputat Florica Cherecheş a participat la mai multe conferinţe şi evenimente, dintre care amintim:
*Marșul pentru viață 2015, eveniment anual, dedicat valorizării și protejării vieții copiilor începând de la concepție.
*Masă rotundă organizată de UNICEF pe tema protecţiei copilului
*Conferinţa Internaţională „Clasa politică și societatea civilă - lupta comună împotriva traficului de ființe umane" care a avut loc în 22 aprilie la Palatul Parlamentului
*Târgul școlilor profesionale 2015 în luna mai în Oradea
*„Balcanic Gathering", conferinţă cu participare numeroasă internaţională, desfășurată în 22-23 mai la Palatul Parlamentului
*Conferinţă pe tema migraţiei romilor, la Oradea
*Dezbaterea cu tema ,,Politici liberale pentru susţinerea familiilor active şi pentru creştere demografică", desfășurată în 22 iunie la Palatul Parlamentului
*Campanie de informare cu privire la prevenirea şi diagnosticarea la timp a cancerului la sân, organizată la Oradea de către Organizaţia Femeilor Liberale Oradea;
*Micul dejun cu rugăciune organizat în luna octombrie la Palatul Parlamentului, de către Grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul României.
*Summit-ul organizat de Alianţa România fără Orfani, pe tema adopției, la Cluj-Napoca în noiembrie
*Conferința pro life de la Călărași în luna noiembrie
*Dezbatere ,,Modificările Codului Muncii" - cu participarea reprezentanților organizațiilor patronale, în București și în Oradea
*Dezbatere ,,Modificările Codului Muncii" - cu participarea reprezentanților organizațiilor sindicale, în București și în Oradea
*Dezbatere pe tema Legii prevenției în sănătate, în București și în Oradea
*Dezbatere ,,Programele de educație și formare profesională din  România"
Ca membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Coreea,  Islanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Elveția, Finlanda și Danemarca, doamna deputat a participat la evenimente și întâlniri dintre care amintim:
*Adunarea Generală a Coaliției Parlamentare Internaționale pentru Refugiații Nord-Coreeni și Drepturile Omului, la care a participat în perioada 12-13 august, la Viena, în calitate de membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Coreea.
*Întâlnire cu  domnul Mauro Dell'Ambrogio, secretar de Stat pentru Învățământ, Cercetare și Inovare din Elveția și Ambasadorul Elveției, pe tema învățământului profesional, în 16 septembrie, la solicitarea Ambasadei Elveției
*Manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Coreea, la data de 7 octombrie, la invitația Ambasadorului corean.
*Pe relația cu SUA - doamna deputat a participat la Micul dejun cu rugăciune organizat la Washington DC, în februarie. Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 3.000 de persoane din peste 20 de țări. Cu această ocazie, doamna Cherecheș a avut o mulțime de întâlniri cu senatori și membri ai Congresului american, discutând pe teme de interes comun și prezentând motivele pentru care România ar trebui inclusă în programul Visa Waiver.
*La începutul lunii decembrie, la solicitarea Ambasadei SUA, doamna deputat Cherecheș s-a întâlnit cu doamna ambasador Susan Jacobs, consilier special al secretarului de Stat pe Problemele Copilului, Departamentul de Stat, care a fost însoțită de alte două consiliere din aceeași instituție și reprezentanți ai Ambasadei SUA. Discuțiile au vizat legislația în domeniul plasamentului și adopției, modificări în sistemul de protecția copilului.
(C.M.)

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 01:13:01 Ora de vară a Europei de Est