Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Mulțumire la cumpăna dintre ani

De ,,Revelion”, la Biserica Sf. Apostol Andrei

Mulțumire la cumpăna dintre ani

Joi noaptea (31 decembrie 2015), spre vineri (1 Ianuarie 2016), la cumpăna dintre ani, nenumărați credincioși au venit la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea să aducă mulțumire pentru binefacerile ce le-a revărsat Dumnezeu cel milostiv asupra lor în anul mântuirii 2015.

Slujitorii sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au înălțat rugăciuni, iar la sfârșit i-au uns cu undelemn sfințit...
,,Domnul Dumnezeu Preamilostivul să vă miluiască; Domnul Iisus Hristos să vă împlinească toate cererile cele bune; Domnul cel în toate puternic să vă izbăvească de tot necazul și de toată boala; Domnul să vă înțelepțească; Domnul să vă ajute; Domnul să vă mântuiască; Domnul să vă apere; Domnul să vă păzească; Domnul să vă curețe păcatele; Domnul să vă umple de bucurie duhovnicească; Domnul să vă fie sprijinitor sufletelor și trupurilor voastre; Domnul, ca un bun, milostiv și iubitor de oameni, să vă dea iertare de păcate; Domnul Dumnezeu Iisus Hristos, la ziua judecății, să vă miluiască și să vă binecuvinteze în toate zilele vieții voastre..."
Astăzi (vineri), prăznuim întreită sărbătoare
La sfârșitul slujbei, părintele vicar Vasile Bota a invitat credincioșii să participe după ora 8.00, la Liturghia Sfântului ierarh Vasile cel Mare, amintind că vineri, 1 Ianuarie, este întreită sărbătoare: Tăierea împrejur a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, sărbătoarea Sfântului ierarh Vasile cel Mare și Anul Nou (anul mântuirii 2016).
Liturghia Sfântului ierarh Vasile cel Mare
După ora 9.00, am participat la Liturghia Sfântului ierarh Vasile cel Mare. În cadrul cuvântului de învățătură, părintele vicar Vasile Bota a prezentat, pe larg, întreita sărbătoare.
Vorbind despre tăierea împrejur a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la 8 zile după naștere, când i s-a pus și numele Iisus (care înseamnă Mântuitor), s-a făcut trimitere la Sfânta Scriptură, unde apar primele referiri în Cartea Facerii, capitolul al XVII-lea, fiind vorba despre făgăduința pe care Dumnezeu i-a făcut-o lui Avraam, părintele poporului ales, iar ,,tăierea împrejur nu este altceva decât o preînchipuire a botezului creștin, care este mai mult decât un legământ (cel botezat fiind Fiu al lui Dumnezeu după har)... Iisus Hristos nu a venit să strice legea, ci să o împlinească, să o desăvârșească prin legea iubirii".
Primele spitale și școli le-a construit biserica, nu statul laic, ateu
,,În fiecare an, la 1 Ianuarie, îl prăznuim (îl cinstim) pe unul dintre cei mai mari sfinți ai bisericii creștine, pe Sf. ierarh Vasile cel Mare, pentru că la 1 ianuarie s-a mutat în veșnicie. Sărbătoarea sfinților nu este în ziua în care s-a născut, ci în ziua în care s-au născut în veșnicie, a precizat părintele vicar. S-a născut într-o familie aleasă, o familie de sfinți; din cei 10 frați, cinci au devenit sfinți ai bisericii; a înființat cantine pentru săraci. De la Sf. Vasile avem primele așezăminte sociale pentru bătrâni, pentru orfani, pentru văduve și pentru leproși. Primele spitale le-a construit biserica, nu statul laic, ateu. Primele școli, biserica le-a construit în tinda mănăstirilor. Sistemul sanitar din România nu biserica l-a distrus, ci mafioții și hoții", a subliniat părintele. Sfântul ierarh Vasile cel Mare a fost o pildă de urmat, prin viața lui și prin implicarea lui în slujirea lui Dumnezeu și în slujirea oamenilor. ,,La înmormântarea Sfântului Vasile plângeau creștinii, plângeau evreii, plângeau păgânii și toți într-un glas spuneau: a murit părintele nostru!"
În final, am mai aflat că în cursul anului 2015, la Biserica Sfântul Apostol Andrei au avut loc 142 de cununii și 124 de botezuri (62 de fetițe și 62 de băieți); au fost înregistrate 31 de decese (17 bărbați și 14 femei).
Părintele vicar Vasile Bota și-a încheiat cuvântul de învățătură cu urarea: ,,Ani mulți cu sănătate și binecuvântare întru mulți ani!"
A urmat un Te-Deum, slujbă de mulțumire lui Dumnezeu să binecuvinteze cununa anului mântuirii 2016.  
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 mai 2021