Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mulțumire la cumpăna dintre ani

De ,,Revelion”, la Biserica Sf. Apostol Andrei

Mulțumire la cumpăna dintre ani

Joi noaptea (31 decembrie 2015), spre vineri (1 Ianuarie 2016), la cumpăna dintre ani, nenumărați credincioși au venit la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea să aducă mulțumire pentru binefacerile ce le-a revărsat Dumnezeu cel milostiv asupra lor în anul mântuirii 2015.

Slujitorii sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au înălțat rugăciuni, iar la sfârșit i-au uns cu undelemn sfințit...
,,Domnul Dumnezeu Preamilostivul să vă miluiască; Domnul Iisus Hristos să vă împlinească toate cererile cele bune; Domnul cel în toate puternic să vă izbăvească de tot necazul și de toată boala; Domnul să vă înțelepțească; Domnul să vă ajute; Domnul să vă mântuiască; Domnul să vă apere; Domnul să vă păzească; Domnul să vă curețe păcatele; Domnul să vă umple de bucurie duhovnicească; Domnul să vă fie sprijinitor sufletelor și trupurilor voastre; Domnul, ca un bun, milostiv și iubitor de oameni, să vă dea iertare de păcate; Domnul Dumnezeu Iisus Hristos, la ziua judecății, să vă miluiască și să vă binecuvinteze în toate zilele vieții voastre..."
Astăzi (vineri), prăznuim întreită sărbătoare
La sfârșitul slujbei, părintele vicar Vasile Bota a invitat credincioșii să participe după ora 8.00, la Liturghia Sfântului ierarh Vasile cel Mare, amintind că vineri, 1 Ianuarie, este întreită sărbătoare: Tăierea împrejur a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, sărbătoarea Sfântului ierarh Vasile cel Mare și Anul Nou (anul mântuirii 2016).
Liturghia Sfântului ierarh Vasile cel Mare
După ora 9.00, am participat la Liturghia Sfântului ierarh Vasile cel Mare. În cadrul cuvântului de învățătură, părintele vicar Vasile Bota a prezentat, pe larg, întreita sărbătoare.
Vorbind despre tăierea împrejur a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la 8 zile după naștere, când i s-a pus și numele Iisus (care înseamnă Mântuitor), s-a făcut trimitere la Sfânta Scriptură, unde apar primele referiri în Cartea Facerii, capitolul al XVII-lea, fiind vorba despre făgăduința pe care Dumnezeu i-a făcut-o lui Avraam, părintele poporului ales, iar ,,tăierea împrejur nu este altceva decât o preînchipuire a botezului creștin, care este mai mult decât un legământ (cel botezat fiind Fiu al lui Dumnezeu după har)... Iisus Hristos nu a venit să strice legea, ci să o împlinească, să o desăvârșească prin legea iubirii".
Primele spitale și școli le-a construit biserica, nu statul laic, ateu
,,În fiecare an, la 1 Ianuarie, îl prăznuim (îl cinstim) pe unul dintre cei mai mari sfinți ai bisericii creștine, pe Sf. ierarh Vasile cel Mare, pentru că la 1 ianuarie s-a mutat în veșnicie. Sărbătoarea sfinților nu este în ziua în care s-a născut, ci în ziua în care s-au născut în veșnicie, a precizat părintele vicar. S-a născut într-o familie aleasă, o familie de sfinți; din cei 10 frați, cinci au devenit sfinți ai bisericii; a înființat cantine pentru săraci. De la Sf. Vasile avem primele așezăminte sociale pentru bătrâni, pentru orfani, pentru văduve și pentru leproși. Primele spitale le-a construit biserica, nu statul laic, ateu. Primele școli, biserica le-a construit în tinda mănăstirilor. Sistemul sanitar din România nu biserica l-a distrus, ci mafioții și hoții", a subliniat părintele. Sfântul ierarh Vasile cel Mare a fost o pildă de urmat, prin viața lui și prin implicarea lui în slujirea lui Dumnezeu și în slujirea oamenilor. ,,La înmormântarea Sfântului Vasile plângeau creștinii, plângeau evreii, plângeau păgânii și toți într-un glas spuneau: a murit părintele nostru!"
În final, am mai aflat că în cursul anului 2015, la Biserica Sfântul Apostol Andrei au avut loc 142 de cununii și 124 de botezuri (62 de fetițe și 62 de băieți); au fost înregistrate 31 de decese (17 bărbați și 14 femei).
Părintele vicar Vasile Bota și-a încheiat cuvântul de învățătură cu urarea: ,,Ani mulți cu sănătate și binecuvântare întru mulți ani!"
A urmat un Te-Deum, slujbă de mulțumire lui Dumnezeu să binecuvinteze cununa anului mântuirii 2016.  
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:10:18 Ora de vară a Europei de Est