Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Mulțumire la cumpăna dintre ani

De ,,Revelion”, la Biserica Sf. Apostol Andrei

Mulțumire la cumpăna dintre ani

Joi noaptea (31 decembrie 2015), spre vineri (1 Ianuarie 2016), la cumpăna dintre ani, nenumărați credincioși au venit la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea să aducă mulțumire pentru binefacerile ce le-a revărsat Dumnezeu cel milostiv asupra lor în anul mântuirii 2015.

Slujitorii sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au înălțat rugăciuni, iar la sfârșit i-au uns cu undelemn sfințit...
,,Domnul Dumnezeu Preamilostivul să vă miluiască; Domnul Iisus Hristos să vă împlinească toate cererile cele bune; Domnul cel în toate puternic să vă izbăvească de tot necazul și de toată boala; Domnul să vă înțelepțească; Domnul să vă ajute; Domnul să vă mântuiască; Domnul să vă apere; Domnul să vă păzească; Domnul să vă curețe păcatele; Domnul să vă umple de bucurie duhovnicească; Domnul să vă fie sprijinitor sufletelor și trupurilor voastre; Domnul, ca un bun, milostiv și iubitor de oameni, să vă dea iertare de păcate; Domnul Dumnezeu Iisus Hristos, la ziua judecății, să vă miluiască și să vă binecuvinteze în toate zilele vieții voastre..."
Astăzi (vineri), prăznuim întreită sărbătoare
La sfârșitul slujbei, părintele vicar Vasile Bota a invitat credincioșii să participe după ora 8.00, la Liturghia Sfântului ierarh Vasile cel Mare, amintind că vineri, 1 Ianuarie, este întreită sărbătoare: Tăierea împrejur a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, sărbătoarea Sfântului ierarh Vasile cel Mare și Anul Nou (anul mântuirii 2016).
Liturghia Sfântului ierarh Vasile cel Mare
După ora 9.00, am participat la Liturghia Sfântului ierarh Vasile cel Mare. În cadrul cuvântului de învățătură, părintele vicar Vasile Bota a prezentat, pe larg, întreita sărbătoare.
Vorbind despre tăierea împrejur a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la 8 zile după naștere, când i s-a pus și numele Iisus (care înseamnă Mântuitor), s-a făcut trimitere la Sfânta Scriptură, unde apar primele referiri în Cartea Facerii, capitolul al XVII-lea, fiind vorba despre făgăduința pe care Dumnezeu i-a făcut-o lui Avraam, părintele poporului ales, iar ,,tăierea împrejur nu este altceva decât o preînchipuire a botezului creștin, care este mai mult decât un legământ (cel botezat fiind Fiu al lui Dumnezeu după har)... Iisus Hristos nu a venit să strice legea, ci să o împlinească, să o desăvârșească prin legea iubirii".
Primele spitale și școli le-a construit biserica, nu statul laic, ateu
,,În fiecare an, la 1 Ianuarie, îl prăznuim (îl cinstim) pe unul dintre cei mai mari sfinți ai bisericii creștine, pe Sf. ierarh Vasile cel Mare, pentru că la 1 ianuarie s-a mutat în veșnicie. Sărbătoarea sfinților nu este în ziua în care s-a născut, ci în ziua în care s-au născut în veșnicie, a precizat părintele vicar. S-a născut într-o familie aleasă, o familie de sfinți; din cei 10 frați, cinci au devenit sfinți ai bisericii; a înființat cantine pentru săraci. De la Sf. Vasile avem primele așezăminte sociale pentru bătrâni, pentru orfani, pentru văduve și pentru leproși. Primele spitale le-a construit biserica, nu statul laic, ateu. Primele școli, biserica le-a construit în tinda mănăstirilor. Sistemul sanitar din România nu biserica l-a distrus, ci mafioții și hoții", a subliniat părintele. Sfântul ierarh Vasile cel Mare a fost o pildă de urmat, prin viața lui și prin implicarea lui în slujirea lui Dumnezeu și în slujirea oamenilor. ,,La înmormântarea Sfântului Vasile plângeau creștinii, plângeau evreii, plângeau păgânii și toți într-un glas spuneau: a murit părintele nostru!"
În final, am mai aflat că în cursul anului 2015, la Biserica Sfântul Apostol Andrei au avut loc 142 de cununii și 124 de botezuri (62 de fetițe și 62 de băieți); au fost înregistrate 31 de decese (17 bărbați și 14 femei).
Părintele vicar Vasile Bota și-a încheiat cuvântul de învățătură cu urarea: ,,Ani mulți cu sănătate și binecuvântare întru mulți ani!"
A urmat un Te-Deum, slujbă de mulțumire lui Dumnezeu să binecuvinteze cununa anului mântuirii 2016.  
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021