Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Mijloc de descoperire și valorificare a posibilităților spirituale

Serbarea de Crăciun

Mijloc de descoperire și valorificare a posibilităților spirituale

Pare a fi un simplu titlu, ceva normal, uneori banal, dar caracterul formativ educativ al procesului de ȋnvățare, care a condus la realizarea serbării cu tema „Poveste de iarnă" prezentată ȋn spectacolul „Magia Crăciunului 2015", a ȋnceput ȋntr-o frumoasă zi de toamnă, ziua mondială a educației.

În cadrul ȋntâlnirii de dimineață, elevii clasei pregătitoare C, coordonați de prof. Adriana Colda, de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu" Ștei, au fost puși ȋn situația de a răspunde la următoarea ȋntrebare „Dacã ai fi un personaj de poveste cine ai dori sã fii?"
A fost fascinant sã-i văd cum ȋnchideau ochișorii, cum rosteau personajul sau povesteau o secvență din povestea preferată, cum rutina „ȋmi aștept rândul" să ghicesc sau să ascult cu atenție, era prima ȋncercare pe calea răbdării, a descoperirii celuilalt. Așa am auzit despre Spider-Man, Elsa, Jack Spparow, ninja, Scufița Roșie, Cenușăreasa, Albă ca Zăpada,  Peter Pan și alte personaje sugerate de siluetele ce erau extrase din coșulet.
A venit și rândul meu să povestesc despre proiectul eTwinning „Treasure Hunt", despre personajele principale ale proiectului - colegii din a cincea, care au fost pirați și au cãlãtorit ȋn ȋntreaga lume, au creat o mulțime de jocuri, printre care și „Treasure hunt". Le-am povestit cum am descoperit locuri minunate, necunoscute până atunci, cum am reușit să găsim comoara ȋnțelepciunii - povestea ne ȋnvațã cum sã ne comportăm ȋn viață.
În câteva clipe, transformarea s-a produs, eram ȋmpărțiți ȋn două grupe: pirații și sirenele, care stăteau pe marginea uscatului și scriau litere cu ajutorul scoicilor (paste). Pirații foloseau ocheanul și recunoșteau litera, apoi rosteau cuvinte care ȋncepeau cu sunetul respectiv. Momentul cel mai așteptat era despărțirea cuvintelor ȋn silabe, folosind bătăi din palme, sărituri, pocnituri, parcă eram ȋmbarcați pe corabia piraților reali, zgomotoși, dar fericiți, respectând o anumită rutină, specificată ȋn regulile jocului la ȋnceputul zilei.
Dansul sirenelor și capturarea acestora au scos la iveală ȋndemânarea fiecăruia și abilitatea piraților de a se strecura printre obstacole, pentru a-și atinge scopul. Jocul „Apă - uscat" (cu frânghia) a fixat sinonimele găsite, i-a pus pe toți la ȋncercare, folosind una din regulile clasei: Stop - Privește - Ascultă - Gândește.
În etapa următoare elevii au vizionat filmulețe despre caracatiță și au confecționat o caracatiță dintr-un tub de hârtie igienică, folosit inițial pe post de ochean. Calitățile caracatiței, observate de pirați ȋn lungile lor călătorii pe ape, au fost râvnite de elevii clasei, care și-au propus sã experimenteze noile trăiri.
La finalul activității, elevii au creat copacelul ȋnțelepciunii, folosind mânuțele decupate, iar indiciile de pe trunchiul copacului au stârnit motivația intrinsecă de a recunoaște literele pentru descifrarea mesajului, de a cerceta ȋmprejurimile școlii, care au primit nume reale (Oceanul Atlantic, Oceanul Pacific, Europa, Asia, mare, țãrm etc.).
Trenulețul muzical a ȋncheiat prima activitate. Sopârlița Ligaro, mecanicul locomotivei i-au inițiat ȋn primii pași de dans, copiii fiind ȋncântați de mişcarea propusã, de muzicã, iar elementul emoţional implicat în acestă activitate a oferit mişcării atractivitate şi motivaţie, mobilizând forţele copilului producându-i bucurie, mulţumire.
Bucuria trăită a continuat să ȋntrețină dorința de aventură, de a descoperi lucruri mărunte, marețe uneori.
Când ziua alegerii programului pentru serbarea de Crăciun a sosit, emoția de a fi personajul preferat nu s-a stins. Copilăria fiind un tărâm de basm unde toate visele se ȋmplinesc, eu ȋmpreună cu părinții am ȋncercat să transformăm această dorință arzătoare ȋn ceva real.
Zilele următoare au fost pline de emoție și bucurie, vânătorii de comori erau neȋnduplecați, neobosiți ȋn căutarea comorii, pe care au descoperit-o ȋnțelegând regula celor trei „i" (isteț, iscusit, inteligent), precum și regula celor trei „ȋ" (ȋndemânare, ȋncăpățânare, ȋnțelepciune).
Activitățile libere alese: jocul de masă, biblioteca, arta au ȋncurajat participarea, inițiativa și creativitatea, reușind să pun accent pe dezvoltarea gândirii și comunicarea multidirecțională. Elevii se exprimau liber, se ajutau să ȋnvețe, ȋmpărtășindu-și ideile au ȋnceput sã ȋnvețe cum sã ȋnvețe, sã coordoneze comunicarea, să stabilească un climat de ȋncredere, să poată lua decizii, să medieze conflictele apărute ȋn cadrul colectivului clasei pregătitoare C.
Pentru descoperirea comorii din curtea școlii am folosit metoda „Explozia stelară", elevii formulând ȋntrebări pentru rezolvarea de noi probleme și noi descoperiri.
Bagheta fermecată a creativității a strâns ȋn trăistuța fermecată o mulțime de povești cunoscute și necunoscute, dintre care unele au prins viață ȋn serbarea de Crăciun, respectând dorințele copiilor.
Zilele de la ȋnceputul lunii decembrie au fost minunate, am avut ocazia să evidențiez calitățile personajelor, să discutăm despre sentimente și emoții, despre crearea propriului personaj de poveste prin lecția de dans, despre formarea și dezvoltarea deprinderilor, etapele pregătirii unui repertoriu coregrafic, formarea și dezvoltarea memoriei kinestezice și despre pregătirea psihologică ȋn vederea performanței.
Mediul artistic a susținut formarea și dezvoltarea actului interpretativ al elevului, iar corelarea cu mijloacele de expresie ale altor discipline (literatură, ed. plastică, ed. vizuală, scenografie, arta costumelor) au dezvoltat memoria, precum și sensibilitatea artistică, afectivă, de formare de capacități de selectare a valorilor artistice și personalității elevilor.
Formarea gândirii critice, autocritice, reflexive, autonome, raportul dintre asimilarea cunoștințelor și formarea competențelor sunt modalități prin care am dezvoltat creativitatea.
Un alt produs obținut la finalul activității ,,Poveste de iarnă" este felicitarea de Crăciun, confecționată de către crăiese și pirați, la gura sobei, prin care și-au exprimat dragostea şi respectul faţă de tradiţiile româneşti, față de familie. Steluțele au constituit subiectul unei discuții despre obiceiuri, tradiții, despre povestea „Fetița cu chibriturile", scrisă de Hans Christian Andersen și nu ȋn ultimul rând despre matematică.
Valenţele formative ale dansurilor rezultă din multiplele posibilităţi pe care le include mesajul artistic, de a descoperi şi de a evidenţia cele mai intime şi mai profunde laturi ale sensibilităţii umane.
Frumusețea costumelor și a melodiilor alese sunt resurse pentru o nouă activitate ȋn aventura cunoașterii. Iar, bucuria realizării primului spectacol  de Crăciun, din inimă pentru inimi a fost ȋnceputul de care aveam nevoie, primii pași ȋn noul drum.
Îmi place mult acest citat: ,,Copilăria este o lume aparte; pentru noi o lume ciudată, fantastică, ireală, pentru cei ce fac parte din ea dimpotrivă, una reală şi plină de armonie" - Eugen Herovanu.
Adriana Colda
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mijloc de descoperire și valorificare a posibilităților spirituale.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019