Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

„Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”

Sâmbătă și duminică – Zilele comunei Þețchea

„Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”

Primarul comunei Þețchea, Florin-Bujor Chirilă, este la al patrulea mandat. Acest amănunt spune mult. Iar profesorul universitar dr. Cornel Durgheu avea să ne spună și mai multe. „Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul. Este deschis activităților culturale, un lucru de admirat. Se hrănește spiritualicește construind monumente și găzduind de ani și ani o tabără de sculptură...”

 „Memoria timpului... proslăvește comunitatea”
 „Memoria timpului” este un monument de anvergură  care proslăvește comunitatea, amplasat într-un spațiu exterior satelor, în ideea de a fi imparțial. Monumentul a fost ridicat pe colina de la intrarea în Þețchea, la drumul mare, într-un spațiu liber, favorabil dezvoltării monumentelor...”, ne-a declarat sculptorul Cornel Durgheu, autorul lucrării.
Este cea de-a 21-a lucrare a sa, devenită bun comun, „o piatră unghiulară” (de hotar) care va rămâne în istoria locului, precum toate celelalte, înrădăcinate prin Maramureș, Sălaj, Sibiu și Bihor, în perioada ’90 - 2008.
Lucrarea are circa 10 metri înălțime, și, potrivit maestrului, însumează cel puțin două concepte: cel al mitului creștin prin intrarea în templu și simbolul crucii și cel redat prin expresivitatea spațială în inox a vulturului în prăbușire. O lucrare unicat în vestul țării, și nu numai, prin curajul de a ataca tehnologii neutilizate până acum, extrem de greu de însușit și realizat, prin folosirea tablei inox.
La realizarea operei (în valoare de circa trei miliarde și jumătate, adică 350.000 de RON), care s-a făurit în mai bine de trei luni de la lansarea ideii și proiectului (pe 15 martie 2008), maestrul Cornel Durgheu a fost ajutat de fiul său, Călin Durgheu, și de Sorin Lăzău, cu largul concurs al firmei „Vanio”.
Averea culturală a comunei a sporit cu încă trei sculpturi
Sâmbătă, în cadrul Taberei de sculptură  de la Telechiu, în prezența primarului, Bujor Chirilă, și a profesorului universitar dr. Cornel Durgheu, în curtea Bisericii ortodoxe din Telechiu au fost vernisate și sfințite încă trei sculpturi, care sporesc astfel zestrea culturală a comunei, deloc de neglijat dacă ne gândim la zecile de sculpturi în lemn și piatră care pot fi admirate în curtea bisericilor din Telechiu și Hotar (la biserica de lemn), în curtea Primăriei din Þețchea și a Grădiniței din Subpiatră.
Cele trei sculpturi în lemn au fost create de studenții sculptori ai Facultății de Arte Vizuale din Oradea, Otilia Cristea, Ileana Ienășescu (din anul II) și absolventul Marius Iercoșan. La vernisaj au mai participat localnici, un grup de copii îmbrăcați în frumoase costume populare tradiționale, românești și maghiare, însoțiți de domnișoara învățătoare Șorban Aliz. Cel mai mic membru al grupului „folcloric” avea doar un an și două luni și se numește Mădălina Þiburcă.
Concert Alexandra Ungureanu & Crush
Imediat după sfințirea lucrărilor, părintele Vasile Ficuț avea să cunune doi tineri, pe Lucia și Robert, profesori la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Tileagd.
De la Telechiu, ne-am îndreptat spre stadionul dinÞețchea unde continuau întrecerile sportive (meciurile de fotbal). Seara s-a lăsat cu un concert electrizant, susținut de Alexandra Ungureanu și Crush pe scena amenajată în apropierea stadionului.
Despre Alexandra Ungureanu și Crush s-au spus și s-au scris multe: cum că doar Alexandra ar intra în vizorul presei fiind mai mult mediatizată, că Alexandra ar pregăti un proiect fără Crush, după cum și cei doi Crush (Radu și Sorin) ar avea proiectele lor.
Cert este că cei trei se simt bine și lucrează împreună de la 1 octombrie 2004, chiar dacă fiecare în parte are și alte proiecte, despre care nu prea doresc să vorbească. Sorin ne-a spus doar despre proiectul său cu E.O.S. (un duo electro, el fiind producătorul). E.O.S. a ieșit deja pe piață cu un single – „I fell high”, iar luna viitoare urmează un alt single. În vara aceasta Alexandra și Crush au cântat pe litoral, în cadrul turneului Voltaj, iar în 1, 8 și 20 august vor reveni, la Costinești. Mâine (duminică), vor cânta la Medieșul Aurit (județul Satu Mare).
Important este faptul că la Þețchea, Alexandra (Ungureanu), Radu (Constantin Cernăuțan) și Sorin (Seniuc) au cântat și încântat publicul cu piesele lor de succes – „Inima mea”, „Hello”, „Please You”, „Cu tine în rai”, „M-am pierdut”, „Șaizeci”..., la multe piese fiind acompaniați vocal de copiii și tinerii din primele rânduri, care le-au dovedit că le cunosc piesele, fiind fanii lor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 2 decembrie 2022