Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”

Sâmbătă și duminică – Zilele comunei Þețchea

„Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”

Primarul comunei Þețchea, Florin-Bujor Chirilă, este la al patrulea mandat. Acest amănunt spune mult. Iar profesorul universitar dr. Cornel Durgheu avea să ne spună și mai multe. „Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul. Este deschis activităților culturale, un lucru de admirat. Se hrănește spiritualicește construind monumente și găzduind de ani și ani o tabără de sculptură...”

 „Memoria timpului... proslăvește comunitatea”
 „Memoria timpului” este un monument de anvergură  care proslăvește comunitatea, amplasat într-un spațiu exterior satelor, în ideea de a fi imparțial. Monumentul a fost ridicat pe colina de la intrarea în Þețchea, la drumul mare, într-un spațiu liber, favorabil dezvoltării monumentelor...”, ne-a declarat sculptorul Cornel Durgheu, autorul lucrării.
Este cea de-a 21-a lucrare a sa, devenită bun comun, „o piatră unghiulară” (de hotar) care va rămâne în istoria locului, precum toate celelalte, înrădăcinate prin Maramureș, Sălaj, Sibiu și Bihor, în perioada ’90 - 2008.
Lucrarea are circa 10 metri înălțime, și, potrivit maestrului, însumează cel puțin două concepte: cel al mitului creștin prin intrarea în templu și simbolul crucii și cel redat prin expresivitatea spațială în inox a vulturului în prăbușire. O lucrare unicat în vestul țării, și nu numai, prin curajul de a ataca tehnologii neutilizate până acum, extrem de greu de însușit și realizat, prin folosirea tablei inox.
La realizarea operei (în valoare de circa trei miliarde și jumătate, adică 350.000 de RON), care s-a făurit în mai bine de trei luni de la lansarea ideii și proiectului (pe 15 martie 2008), maestrul Cornel Durgheu a fost ajutat de fiul său, Călin Durgheu, și de Sorin Lăzău, cu largul concurs al firmei „Vanio”.
Averea culturală a comunei a sporit cu încă trei sculpturi
Sâmbătă, în cadrul Taberei de sculptură  de la Telechiu, în prezența primarului, Bujor Chirilă, și a profesorului universitar dr. Cornel Durgheu, în curtea Bisericii ortodoxe din Telechiu au fost vernisate și sfințite încă trei sculpturi, care sporesc astfel zestrea culturală a comunei, deloc de neglijat dacă ne gândim la zecile de sculpturi în lemn și piatră care pot fi admirate în curtea bisericilor din Telechiu și Hotar (la biserica de lemn), în curtea Primăriei din Þețchea și a Grădiniței din Subpiatră.
Cele trei sculpturi în lemn au fost create de studenții sculptori ai Facultății de Arte Vizuale din Oradea, Otilia Cristea, Ileana Ienășescu (din anul II) și absolventul Marius Iercoșan. La vernisaj au mai participat localnici, un grup de copii îmbrăcați în frumoase costume populare tradiționale, românești și maghiare, însoțiți de domnișoara învățătoare Șorban Aliz. Cel mai mic membru al grupului „folcloric” avea doar un an și două luni și se numește Mădălina Þiburcă.
Concert Alexandra Ungureanu & Crush
Imediat după sfințirea lucrărilor, părintele Vasile Ficuț avea să cunune doi tineri, pe Lucia și Robert, profesori la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Tileagd.
De la Telechiu, ne-am îndreptat spre stadionul dinÞețchea unde continuau întrecerile sportive (meciurile de fotbal). Seara s-a lăsat cu un concert electrizant, susținut de Alexandra Ungureanu și Crush pe scena amenajată în apropierea stadionului.
Despre Alexandra Ungureanu și Crush s-au spus și s-au scris multe: cum că doar Alexandra ar intra în vizorul presei fiind mai mult mediatizată, că Alexandra ar pregăti un proiect fără Crush, după cum și cei doi Crush (Radu și Sorin) ar avea proiectele lor.
Cert este că cei trei se simt bine și lucrează împreună de la 1 octombrie 2004, chiar dacă fiecare în parte are și alte proiecte, despre care nu prea doresc să vorbească. Sorin ne-a spus doar despre proiectul său cu E.O.S. (un duo electro, el fiind producătorul). E.O.S. a ieșit deja pe piață cu un single – „I fell high”, iar luna viitoare urmează un alt single. În vara aceasta Alexandra și Crush au cântat pe litoral, în cadrul turneului Voltaj, iar în 1, 8 și 20 august vor reveni, la Costinești. Mâine (duminică), vor cânta la Medieșul Aurit (județul Satu Mare).
Important este faptul că la Þețchea, Alexandra (Ungureanu), Radu (Constantin Cernăuțan) și Sorin (Seniuc) au cântat și încântat publicul cu piesele lor de succes – „Inima mea”, „Hello”, „Please You”, „Cu tine în rai”, „M-am pierdut”, „Șaizeci”..., la multe piese fiind acompaniați vocal de copiii și tinerii din primele rânduri, care le-au dovedit că le cunosc piesele, fiind fanii lor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Primarul Bujor Chirilă știe să sfințească locul”.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 01:42:38 Ora de vară a Europei de Est