Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Șoapte”, de Alexandra Anca Boldor

Lansare de carte la C.C.D. Bihor

,,Șoapte”, de Alexandra Anca Boldor

În data de 09.12.2015, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, a avut loc lansarea cărții d-nei prof. Alexandra Anca Boldor, cu titlul ,,Șoapte".

D-na director prof. Carmen Bodiu deschide evenimentul afirmând: „Fiecare lansare de carte este pentru noi praznic, o sărbătoare prilejuită de bucuria că un nou produs literar, un nou material didactic sau didactic auxiliar va ajunge în mâna colegilor, a elevilor, ajutându-i să crească și ajutându-ne și pe noi să ne îmbogățim necontenit".
Apariția fiecărui produs livresc este întâmpinată de noi, cu mare bucurie, deoarece cuvintele, dăltuite frumos sunt miezuri de pâine care ne hrănesc din substanța aceea inefabilă numită de E. Cioran „petice de transcendență", căci în artă, prin om nu glăsuiește decât Domnul, divinitatea din noi".
D-na director o felicită pe cea care este protagonista  acestui moment, pentru îndrăzneala de a-și fi urmat îndemnul și de a ne îmbogăți astăzi cu lirica simțirii sale, subliniind  în acest context cuvintele lui N. Iorga: „Scrie florile gândului tău, altminteri se vor irosi și le va lua vântul".
În continuare îi dă cuvântul doamnei prof. Diana Popa, cea care, așa cum susține d-na director, ,,a disecat miezurile de pâine și a scos de acolo înțelesurile".
Doamna prof. Diana Popa precizează că din momentul în care o persoană începe să scrie, să-şi împărtăşească ideile, se integrează în marea familie a celor ce dau glas şi viaţă cuvintelor. Astfel, autoarea Boldor Alexandra Anca se alătură celor care ne luminează viaţa, ne dau speranţă şi încredere, dăruindu-ne o părticică din fiinţa ei: volumul Şoapte. Volumul este alcătuit din 3 părţi: „Şoapte pentru îngeraşi", „Şoapte pentru mama", „Şoapte pentru ţara mea". Aceste şoapte magice regăsite în cartea autoarei Boldor Alexandra Anca ne conduc într-o călătorie iniţiatică.
Lecturând volumul de poezii, constatăm că natura însăşi prinde viaţă. Privirea parcurge textele, hrănindu-se cu emoţii şi sentimente. Urmărim traseul sinuos al „Frunzei de toamnă", care coboară „cu-ncete şoapte", iar pământul o primeşte, acoperindu-se în neştire cu sute de foi din haina naturii. Vizualizăm căderea ei din perspectiva unui copil ce stă culcat pe covorul de frunze şi se lasă mângâiat şi alintat de frunzele care, cu un ultim glas, îşi spun povestea vieţii. Cine a zis că toamna e tristă? Acelaşi sentiment de bucurie îl întâlnim primăvara când petalele florilor se scutură într-o ploaie albă sau iarna, când fulgii, cu atingerea lor delicată, ne aduc zâmbetul pe buze.
Fiind o carte cu scop instructiv şi formativ, în aceasta întâlnim poeziile: „Datorie de dascăl", „Îngerul păzitor", ,,Bunica", ,,Pentru mama mea", ,,Tu, ţară", „Urare pentru  satul meu", titluri din care deducem patriotismul autoarei şi înclinaţia spre arta de a profesa, de a dărui, de a împărtăşi gânduri, chemări, căutări. Volumul de poezii constituie o lucrare de larg interes pentru orice educator, cadru didactic și nu în ultimul rând pentru copiii cărora le-a fost dedicat.
D-na prof. dr. Ile Elisabeta ia cuvântul pentru a sublinia rolul publicațiilor în viața profesională a dascălilor, insistând asupra echilibrului stabilit între vocația de scriitor și cea de dascăl.
 D-na director Carmen Bodiu moderează în continuare evenimentul și îi dă cuvântul autoarei care spune povestea Șoaptelor de la faza de proiect până la concretizarea lor în volum.
Lansarea continuă cu recitarea poeziilor selectate din volum, fiecare poezie fiind însoțită de un gând, o cugetare și emoție.
,,Noi căutăm frumosul din semenii noștri, așa cum a făcut și doamna profesoară și pe urmă îl redăm semenilor sub altă formă, viața se întoarce ca un flux în acest circuit, doar că de data aceasta poartă mantie regală", afirmă d-na director.
Întâlnirea de suflet a celor ce iubesc cărțile s-a încheiat cu convingerea că vom pleca acasă mai bogați, iar rugăciunile pe care le vom înălța spre cer, cu siguranță, vor avea ceva din tainele șoaptelor doamnei prof. Alexandra Anca Boldor.
Prof. metodist Diana Popa
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Șoapte", de Alexandra Anca Boldor.

Trimite email
joi, 10 iulie 2025, 09:22:53 Ora de vară a Europei de Est