Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

,,Șoapte”, de Alexandra Anca Boldor

Lansare de carte la C.C.D. Bihor

,,Șoapte”, de Alexandra Anca Boldor

În data de 09.12.2015, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, a avut loc lansarea cărții d-nei prof. Alexandra Anca Boldor, cu titlul ,,Șoapte".

D-na director prof. Carmen Bodiu deschide evenimentul afirmând: „Fiecare lansare de carte este pentru noi praznic, o sărbătoare prilejuită de bucuria că un nou produs literar, un nou material didactic sau didactic auxiliar va ajunge în mâna colegilor, a elevilor, ajutându-i să crească și ajutându-ne și pe noi să ne îmbogățim necontenit".
Apariția fiecărui produs livresc este întâmpinată de noi, cu mare bucurie, deoarece cuvintele, dăltuite frumos sunt miezuri de pâine care ne hrănesc din substanța aceea inefabilă numită de E. Cioran „petice de transcendență", căci în artă, prin om nu glăsuiește decât Domnul, divinitatea din noi".
D-na director o felicită pe cea care este protagonista  acestui moment, pentru îndrăzneala de a-și fi urmat îndemnul și de a ne îmbogăți astăzi cu lirica simțirii sale, subliniind  în acest context cuvintele lui N. Iorga: „Scrie florile gândului tău, altminteri se vor irosi și le va lua vântul".
În continuare îi dă cuvântul doamnei prof. Diana Popa, cea care, așa cum susține d-na director, ,,a disecat miezurile de pâine și a scos de acolo înțelesurile".
Doamna prof. Diana Popa precizează că din momentul în care o persoană începe să scrie, să-şi împărtăşească ideile, se integrează în marea familie a celor ce dau glas şi viaţă cuvintelor. Astfel, autoarea Boldor Alexandra Anca se alătură celor care ne luminează viaţa, ne dau speranţă şi încredere, dăruindu-ne o părticică din fiinţa ei: volumul Şoapte. Volumul este alcătuit din 3 părţi: „Şoapte pentru îngeraşi", „Şoapte pentru mama", „Şoapte pentru ţara mea". Aceste şoapte magice regăsite în cartea autoarei Boldor Alexandra Anca ne conduc într-o călătorie iniţiatică.
Lecturând volumul de poezii, constatăm că natura însăşi prinde viaţă. Privirea parcurge textele, hrănindu-se cu emoţii şi sentimente. Urmărim traseul sinuos al „Frunzei de toamnă", care coboară „cu-ncete şoapte", iar pământul o primeşte, acoperindu-se în neştire cu sute de foi din haina naturii. Vizualizăm căderea ei din perspectiva unui copil ce stă culcat pe covorul de frunze şi se lasă mângâiat şi alintat de frunzele care, cu un ultim glas, îşi spun povestea vieţii. Cine a zis că toamna e tristă? Acelaşi sentiment de bucurie îl întâlnim primăvara când petalele florilor se scutură într-o ploaie albă sau iarna, când fulgii, cu atingerea lor delicată, ne aduc zâmbetul pe buze.
Fiind o carte cu scop instructiv şi formativ, în aceasta întâlnim poeziile: „Datorie de dascăl", „Îngerul păzitor", ,,Bunica", ,,Pentru mama mea", ,,Tu, ţară", „Urare pentru  satul meu", titluri din care deducem patriotismul autoarei şi înclinaţia spre arta de a profesa, de a dărui, de a împărtăşi gânduri, chemări, căutări. Volumul de poezii constituie o lucrare de larg interes pentru orice educator, cadru didactic și nu în ultimul rând pentru copiii cărora le-a fost dedicat.
D-na prof. dr. Ile Elisabeta ia cuvântul pentru a sublinia rolul publicațiilor în viața profesională a dascălilor, insistând asupra echilibrului stabilit între vocația de scriitor și cea de dascăl.
 D-na director Carmen Bodiu moderează în continuare evenimentul și îi dă cuvântul autoarei care spune povestea Șoaptelor de la faza de proiect până la concretizarea lor în volum.
Lansarea continuă cu recitarea poeziilor selectate din volum, fiecare poezie fiind însoțită de un gând, o cugetare și emoție.
,,Noi căutăm frumosul din semenii noștri, așa cum a făcut și doamna profesoară și pe urmă îl redăm semenilor sub altă formă, viața se întoarce ca un flux în acest circuit, doar că de data aceasta poartă mantie regală", afirmă d-na director.
Întâlnirea de suflet a celor ce iubesc cărțile s-a încheiat cu convingerea că vom pleca acasă mai bogați, iar rugăciunile pe care le vom înălța spre cer, cu siguranță, vor avea ceva din tainele șoaptelor doamnei prof. Alexandra Anca Boldor.
Prof. metodist Diana Popa
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Șoapte", de Alexandra Anca Boldor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 27 noiembrie 2021