Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

,,Șoapte”, de Alexandra Anca Boldor

Lansare de carte la C.C.D. Bihor

,,Șoapte”, de Alexandra Anca Boldor

În data de 09.12.2015, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, a avut loc lansarea cărții d-nei prof. Alexandra Anca Boldor, cu titlul ,,Șoapte".

D-na director prof. Carmen Bodiu deschide evenimentul afirmând: „Fiecare lansare de carte este pentru noi praznic, o sărbătoare prilejuită de bucuria că un nou produs literar, un nou material didactic sau didactic auxiliar va ajunge în mâna colegilor, a elevilor, ajutându-i să crească și ajutându-ne și pe noi să ne îmbogățim necontenit".
Apariția fiecărui produs livresc este întâmpinată de noi, cu mare bucurie, deoarece cuvintele, dăltuite frumos sunt miezuri de pâine care ne hrănesc din substanța aceea inefabilă numită de E. Cioran „petice de transcendență", căci în artă, prin om nu glăsuiește decât Domnul, divinitatea din noi".
D-na director o felicită pe cea care este protagonista  acestui moment, pentru îndrăzneala de a-și fi urmat îndemnul și de a ne îmbogăți astăzi cu lirica simțirii sale, subliniind  în acest context cuvintele lui N. Iorga: „Scrie florile gândului tău, altminteri se vor irosi și le va lua vântul".
În continuare îi dă cuvântul doamnei prof. Diana Popa, cea care, așa cum susține d-na director, ,,a disecat miezurile de pâine și a scos de acolo înțelesurile".
Doamna prof. Diana Popa precizează că din momentul în care o persoană începe să scrie, să-şi împărtăşească ideile, se integrează în marea familie a celor ce dau glas şi viaţă cuvintelor. Astfel, autoarea Boldor Alexandra Anca se alătură celor care ne luminează viaţa, ne dau speranţă şi încredere, dăruindu-ne o părticică din fiinţa ei: volumul Şoapte. Volumul este alcătuit din 3 părţi: „Şoapte pentru îngeraşi", „Şoapte pentru mama", „Şoapte pentru ţara mea". Aceste şoapte magice regăsite în cartea autoarei Boldor Alexandra Anca ne conduc într-o călătorie iniţiatică.
Lecturând volumul de poezii, constatăm că natura însăşi prinde viaţă. Privirea parcurge textele, hrănindu-se cu emoţii şi sentimente. Urmărim traseul sinuos al „Frunzei de toamnă", care coboară „cu-ncete şoapte", iar pământul o primeşte, acoperindu-se în neştire cu sute de foi din haina naturii. Vizualizăm căderea ei din perspectiva unui copil ce stă culcat pe covorul de frunze şi se lasă mângâiat şi alintat de frunzele care, cu un ultim glas, îşi spun povestea vieţii. Cine a zis că toamna e tristă? Acelaşi sentiment de bucurie îl întâlnim primăvara când petalele florilor se scutură într-o ploaie albă sau iarna, când fulgii, cu atingerea lor delicată, ne aduc zâmbetul pe buze.
Fiind o carte cu scop instructiv şi formativ, în aceasta întâlnim poeziile: „Datorie de dascăl", „Îngerul păzitor", ,,Bunica", ,,Pentru mama mea", ,,Tu, ţară", „Urare pentru  satul meu", titluri din care deducem patriotismul autoarei şi înclinaţia spre arta de a profesa, de a dărui, de a împărtăşi gânduri, chemări, căutări. Volumul de poezii constituie o lucrare de larg interes pentru orice educator, cadru didactic și nu în ultimul rând pentru copiii cărora le-a fost dedicat.
D-na prof. dr. Ile Elisabeta ia cuvântul pentru a sublinia rolul publicațiilor în viața profesională a dascălilor, insistând asupra echilibrului stabilit între vocația de scriitor și cea de dascăl.
 D-na director Carmen Bodiu moderează în continuare evenimentul și îi dă cuvântul autoarei care spune povestea Șoaptelor de la faza de proiect până la concretizarea lor în volum.
Lansarea continuă cu recitarea poeziilor selectate din volum, fiecare poezie fiind însoțită de un gând, o cugetare și emoție.
,,Noi căutăm frumosul din semenii noștri, așa cum a făcut și doamna profesoară și pe urmă îl redăm semenilor sub altă formă, viața se întoarce ca un flux în acest circuit, doar că de data aceasta poartă mantie regală", afirmă d-na director.
Întâlnirea de suflet a celor ce iubesc cărțile s-a încheiat cu convingerea că vom pleca acasă mai bogați, iar rugăciunile pe care le vom înălța spre cer, cu siguranță, vor avea ceva din tainele șoaptelor doamnei prof. Alexandra Anca Boldor.
Prof. metodist Diana Popa
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Șoapte", de Alexandra Anca Boldor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 18 ianuarie 2021