Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Șoapte”, de Alexandra Anca Boldor

Lansare de carte la C.C.D. Bihor

,,Șoapte”, de Alexandra Anca Boldor

În data de 09.12.2015, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, a avut loc lansarea cărții d-nei prof. Alexandra Anca Boldor, cu titlul ,,Șoapte".

D-na director prof. Carmen Bodiu deschide evenimentul afirmând: „Fiecare lansare de carte este pentru noi praznic, o sărbătoare prilejuită de bucuria că un nou produs literar, un nou material didactic sau didactic auxiliar va ajunge în mâna colegilor, a elevilor, ajutându-i să crească și ajutându-ne și pe noi să ne îmbogățim necontenit".
Apariția fiecărui produs livresc este întâmpinată de noi, cu mare bucurie, deoarece cuvintele, dăltuite frumos sunt miezuri de pâine care ne hrănesc din substanța aceea inefabilă numită de E. Cioran „petice de transcendență", căci în artă, prin om nu glăsuiește decât Domnul, divinitatea din noi".
D-na director o felicită pe cea care este protagonista  acestui moment, pentru îndrăzneala de a-și fi urmat îndemnul și de a ne îmbogăți astăzi cu lirica simțirii sale, subliniind  în acest context cuvintele lui N. Iorga: „Scrie florile gândului tău, altminteri se vor irosi și le va lua vântul".
În continuare îi dă cuvântul doamnei prof. Diana Popa, cea care, așa cum susține d-na director, ,,a disecat miezurile de pâine și a scos de acolo înțelesurile".
Doamna prof. Diana Popa precizează că din momentul în care o persoană începe să scrie, să-şi împărtăşească ideile, se integrează în marea familie a celor ce dau glas şi viaţă cuvintelor. Astfel, autoarea Boldor Alexandra Anca se alătură celor care ne luminează viaţa, ne dau speranţă şi încredere, dăruindu-ne o părticică din fiinţa ei: volumul Şoapte. Volumul este alcătuit din 3 părţi: „Şoapte pentru îngeraşi", „Şoapte pentru mama", „Şoapte pentru ţara mea". Aceste şoapte magice regăsite în cartea autoarei Boldor Alexandra Anca ne conduc într-o călătorie iniţiatică.
Lecturând volumul de poezii, constatăm că natura însăşi prinde viaţă. Privirea parcurge textele, hrănindu-se cu emoţii şi sentimente. Urmărim traseul sinuos al „Frunzei de toamnă", care coboară „cu-ncete şoapte", iar pământul o primeşte, acoperindu-se în neştire cu sute de foi din haina naturii. Vizualizăm căderea ei din perspectiva unui copil ce stă culcat pe covorul de frunze şi se lasă mângâiat şi alintat de frunzele care, cu un ultim glas, îşi spun povestea vieţii. Cine a zis că toamna e tristă? Acelaşi sentiment de bucurie îl întâlnim primăvara când petalele florilor se scutură într-o ploaie albă sau iarna, când fulgii, cu atingerea lor delicată, ne aduc zâmbetul pe buze.
Fiind o carte cu scop instructiv şi formativ, în aceasta întâlnim poeziile: „Datorie de dascăl", „Îngerul păzitor", ,,Bunica", ,,Pentru mama mea", ,,Tu, ţară", „Urare pentru  satul meu", titluri din care deducem patriotismul autoarei şi înclinaţia spre arta de a profesa, de a dărui, de a împărtăşi gânduri, chemări, căutări. Volumul de poezii constituie o lucrare de larg interes pentru orice educator, cadru didactic și nu în ultimul rând pentru copiii cărora le-a fost dedicat.
D-na prof. dr. Ile Elisabeta ia cuvântul pentru a sublinia rolul publicațiilor în viața profesională a dascălilor, insistând asupra echilibrului stabilit între vocația de scriitor și cea de dascăl.
 D-na director Carmen Bodiu moderează în continuare evenimentul și îi dă cuvântul autoarei care spune povestea Șoaptelor de la faza de proiect până la concretizarea lor în volum.
Lansarea continuă cu recitarea poeziilor selectate din volum, fiecare poezie fiind însoțită de un gând, o cugetare și emoție.
,,Noi căutăm frumosul din semenii noștri, așa cum a făcut și doamna profesoară și pe urmă îl redăm semenilor sub altă formă, viața se întoarce ca un flux în acest circuit, doar că de data aceasta poartă mantie regală", afirmă d-na director.
Întâlnirea de suflet a celor ce iubesc cărțile s-a încheiat cu convingerea că vom pleca acasă mai bogați, iar rugăciunile pe care le vom înălța spre cer, cu siguranță, vor avea ceva din tainele șoaptelor doamnei prof. Alexandra Anca Boldor.
Prof. metodist Diana Popa
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Șoapte", de Alexandra Anca Boldor.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 12:19:08 Ora de vară a Europei de Est