Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Proiecte prioritare pentru administrația locală

În mandatul Bolojan

Proiecte prioritare pentru administrația locală

În cadrul conferinței de presă susținute vineri, 15 ianuarie 2016, primarul Ilie Bolojan a prezentat câteva proiecte principale ale administrației locale pentru anul 2016, care depind direct de Primărie pentru a fi implementate.

Astfel, primarul a menționat o serie de lucrări care vor fi continuate în acest an, respectiv proiecte de investiții care vor fi începute și finalizate pe parcursul anului.
Aceste investiții privesc:
Cetatea Oradea - primarul Ilie Bolojan a anunțat că vor continua lucrările de reabilitare a Cetății Oradea și în anul 2016, lucrări care prevăd reabilitarea șanțului în preajma Cetății, precum și scoaterea pământului depozitat în anii anteriori în bastioanele acestuia, precum și realizarea parcului Arena.
Acest parc va avea o suprafață de 1,4 ha și va fi amenajat în șanțul de sud al Cetății, pe partea dinspre Strada Griviței. Parcul va avea o suprafață amenajată cu gazon de peste 5.000 mp. Pe lângă aceasta, vor fi amenajate suprafețe cu gard viu, cu arbuști, se vor amenaja alei pietonale cu pietriș și piatră cubică. Parcul Arena va fi un spaţiu cu funcţii multiple, putând fi folosit atât ca parc urban de recreere, cât şi pentru organizarea unor evenimente de tip „Serbările Cetăţii".
Legat de acest subiect primarul a menționat că administrația locală va relua discuțiile  cu Consiliul Județean privind posibilitatea mutării Muzeului Țării Crișurilor în Cetatea Oradea, care ar putea deveni astfel un punct de atracție majoră pentru Oradea.
Totodată, primarul a declarat că administrația locală va trebui să promoveze și mai mult Cetatea, iar în cursul acestei primăveri administrația locală va organiza procedura de licitație pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta Cetății, pentru ca aceasta să poată oferi cât mai multe servicii pentru cei care o vizitează.
Cartierul Ceyrat - unul dintre obiectivele majore pe anul 2016 pentru administrația locală reprezintă construirea ansamblului rezidențial de pe Strada Ceyrat. Conform planurilor municipalității, cartierul rezidențial format din locuințe, spații comerciale, parcări, puncte de colectare deșeuri selective, zone verzi publice de cartier și zone verzi private de cartier, locuri de joacă pentru copii etc. va fi construit de investitori privaţi, investiția realizându-se în patru ani, în urma unor licitaţii pentru concesionarea amplasamentelor pentru aceste blocuri. Ansamblul a fost scos la licitație în 6 pachete, dintre care 4 loturi au fost adjudecate, iar două au rămas neocupate. Pentru a ocupa și loturile rămase libere, municipalitatea va relua procedura de licitația și va anula prin HCL condiția impusă până acum, respectiv ca un investitor să nu poată prelua mai mult de două loturi. 
Primarul Ilie Bolojan a menționat că lucrările de construcție la cartierul de locuințe ar putea începe în toamna acestui an, iar Primăria va realiza căile de acces și alimentarea cu apă.
,,Sper ca în urma acestei investiții orașul Oradea să ofere un pachet de locuințe suplimentare pentru cei care doresc să se mute în Oradea sau să cumpere un apartament nou", a declarat Ilie Bolojan.
Clădiri monument - în ceea ce privește clădirile monument din centrul istoric, în primăvara acestui an se va finaliza reabilitarea Pasajului Vulturul Negru și a Casei Poynar, urmând ca în cursul acestui an să continue de asemenea lucrările de reabilitare și la Palatul Stern, Moskovits Miksa, Apolo și Republicii Nr. 11, urmând ca până anul viitor să fie reabilitată și o altă clădire reprezentativă din Piața Ferdinand,  și anume Palatul Adorjan.
Conform spuselor primarului, Consiliul Județean Bihor și-a dat acordul pentru reabilitarea fațadei clădirii Filarmonicii, asfel încât și acestă clădire va fi reabilitată în următorii ani.
Parcul Salca II - în ceea ce privește amenajarea parcului Salca II, aceste lucrări vor fi finalizate până în luna iunie, astfel încât 5,5 ha de teren între Strada Meiului și pârâul Peța vor fi redate locuitorilor din cartierul Nufărul și Velența, fiind transformate într-un parc modern și frumos.
Amenajarea piațetei din fața Magazinului Crișul - această lucrare a fost contractată de către municipalitate, lucrările vor începe în cursul lunii martie și se vor finaliza până la sfârșitul anului 2016. Acest proiect va continua cu reabilitarea şi lărgirea trotuarului care leagă Magazinul Crişul de zona pietonală până la SPCLEP - Evidența Populației, dorindu-se astfel o lărgire a trotuarului cu cca 2 m, astfel încât lăţimea acestuia să permită şi amenajarea unei piste de biciclete, a menționat Ilie Bolojan.
Parc Industrial Eurobusiness - în anul 2016 SC Agenția de Dezvoltare Locală SA, administratorul Parcului Industrial Eurobusiness va începe construcția de hale pe baza cererilor ferme primite de la companii  în Parcul Eurobusiness I, și va organiza o licitație în perioada următoare pentru construcția acestor hale. Primarul Ilie Bolojan a anunțat că există o cerere mare din partea firmelor pentru a ocupa astfel de hale, acestea vor putea fi închiriate sau cumpărate direct de investitorii care vor veni în parc.
Totodată, în acest an se intenționează amenajarea unui centru de servicii pentru cei peste 5.000 de angajați ai companiilor din Parcul Industrial Eurobusiness I de pe Șoseaua Borșului, la solicitarea acestora. Noul centru va avea grădiniță, creșă, sală de fitness, zonă de alimentație publică și alte servicii necesare celor care își desfășoară activitatea în parcul industrial. Centrul de servicii va fi construit în parteneriat cu un investitor privat.
,,Vom selecta un investitor și sperăm că în vară să începem construcția acestui centru de servicii pe parcela existentă, astfel vom putea acorda servicii suplimentare acestor companii și angajaților", a spus primarul.
În ceea ce privește parcul industrial de la tancodrom, aici se va realiza drumul de acces și celelalte utilități (apă, curent), urmând să continue licitațiile pentru concesionarea parcelelor.
Școala de meserii - Legat de acest proiect, primarul Ilie Bolojan a adăugat că în urma integrării într-o singură unitate școlară a învățământului profesional de tip industrial prin fuziunea prin absorbție a Colegiului Tehnic ,,Andrei Șaguna" de către Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia", s-a creat posibilitatea ca mai mulți absolvenți ai școlii profesionale să fie angajați de către companiile din Parcul Industrial Eurobusiness, care au nevoie de forță de muncă specializată.
,,Suntem în discuții cu Inspectoratul Școlar pentru finalizarea planului de școlarizare, astfel încât acest colegiu rezultat în urma fuziunii dintre Traian Vuia și Andrei Șaguna să fie o școală cu profil exclusiv tehnic. Aici vom realiza o serie de investiții: reabilitare internat, săli de clasă, dotare laboratoare, atfel încât din anul școlar 2016/2017 să existe toate condițiile necesare pentru elevii care vin în această școală de meserii", a menționat primarul Ilie Bolojan.
Primarul a adăugat că toate aceste investiții se vor face în parteneriat cu marile companii din parcul industrial.
Pasajul subteran în zona Oncea - Primăria Oradea a luat decizia de a realiza o trecere denivelată pe sub liniile de cale ferată Oradea-Episcopia Bihor, în zona Străzii Secarei în decursul anului trecut, urmând ca aceste lucrări să înceapă în luna martie și să fie realizate până la finalul anului 2016, a declarat primarul. Totodată municipalitatea intenționează să preia de la Ministerul Agriculturii un teren din cartierul Oncea pentru a-l transforma în parc, și totodată să mai preia de la CFR un teren care se află în spatele cartierului Oncea pentru a-l transforma în teren de sport pentru locuitorii din zonă.
În ceea ce privește modernizarea și reabilitarea străzilor din Oradea,  în anul 2016 municipalitatea va asfalta 27 de străzi, dintre care 20 în cartierul Ioșia, 4 în cartierul Velența și 3 în cartierul Nufărul. Aceste străzi sunt: Clopoțeilor, Copacilor, Cărașului, Ecaterina Varga, Govorei, Măgurei, Oltețului, Pelinului, Sălciei, Sirenei, Verii, Argeșului, Buzăului, C-tin Mille, Gh. Țițeica, Vasile Pârvan, Ciocărliei, Fluturilor, Liliacului, Coriolan Horia, Dealului, Cântărețului, Drumul Hotarului, Pionerilor, Francisc Hubic, Rommer Floris, Daliei.
De asemenea în acest an se vor finaliza asfaltările în cartierul Europa prin depunerea stratului de uzură.
Canalizația tehnică - o altă prioritate majoră a administrației locale este continuarea realizării canalizației tehnice în Municipiul Oradea, lucrare care are ca scop coborârea în subteran a rețelelor de comunicații electrice și electronice de pe clădirile sau de pe stâlpii de iluminat, îmbunătățind în acest fel aspectul orașului. Primarul Ilie Bolojan a menționat că în anul 2016 se dorește să se coboare  în subteran cablurile de comunicații electronice care au aglomerat stâlpii și clădirile din zona centrală și de pe principalele artere, urmând să fie schimbați și stâlpii de beton cu stâlpi ornamentali adecvați clădirilor monument, trotuarele se vor lărgi și se vor realiza piste de biciclete.
În cadrul conferinței, primarul Ilie Bolojan a anunțat și faptul că a fost finalizată documentația tehnico-economică pentru proiectul „Dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în Zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor", iar în cursul lunilor februarie-martie, aplicația se va depune pentru finanțare, în așa fel încât în vara acestui an să poată începe lucrările. Terminalul va fi construit în zona gării CFR din Episcopia Bihor pe o suprafață de 17,76 de hectare, în vecinătatea parcurilor industriale deținute de Municipiul Oradea și administrate de SC Eurobusiness Parc Oradea SA.
,,Estimăm că în luna februarie vom putea depune aplicația de finanțare, iar în vara acestui an vom putea demara lucrările aferente centrului intermodal. Dacă vom reuși realizarea centrului intermodal și totodată racordarea la sistemul european feroviar, atunci Oradea va deveni un pol important", a mai  spus Ilie Bolojan. (B.P.)

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 02:49:57 Ora de vară a Europei de Est