Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Triplă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană

Miercuri, 27 ianuarie, ora 13.00

Triplă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană

Mihaela Dindelegan îşi lansează miercuri, 27 ianuarie 2016, la Biblioteca Județeană, trei noi volume cuprinzând glose, rondeluri, elegii, sonete, pasteluri, poezii, acrostihuri cu tâlc şi versuri cu formă populară

În deschiderea volumului „Glose. Rondeluri. Elegii. Sonete...", Alexandrina Chelu, poet şi muzician, precizează:
„Poeta Mihaela Maria Dindelegan uimeşte din nou cu un volum complex ce reuneşte cele mai importante forme fixe de poezie, între care: glosa, rondelul, sonetul, pastelul etc., dovadă că are în sine un spirit viu şi extrem de perseverent în creaţia literară. Dincolo de beţia versurilor, riscând să te pierzi în metafore şi în iubirea sa fără margini, Mihaela Maria Dindelegan ne oferă lecţii subtile de viaţă, pătrunzând sufletul cititorului, prin armonie şi morală: „Dar nu uita că nu trăieşti/ De-a pururi pe acest pământ,/ Iar lumea,-atunci când nu mai eşti,/ Tu n-o înşeli cu un cuvânt". Talentul urmat de constanţă şi datorie duce la o creaţie artistică de valoare, iar Mihaela Maria Dindelegan a demonstrat cu fiecare volum un progres de neegalat, de nemăsurat.
E de ajuns să citeşti cărţile în ordine cronologică, încât să te simţi chiar umilit de modul în care poeta, într-un timp extrem de scurt, ne-a convins ce înseamnă să fii vertical şi încrezător în propriile forţe, depăşindu-se chiar pe sine însăşi: „Nu-s aştri în cer care mor/ Şi nu sunt în stele dureri,/ Cum nu sunt picioare ce dor/ În cei ce nu merg nicăieri".
Uneori privim cu neîncredere câte un poet, pentru că nu ne putem da seama, adesea, de valoarea sa. În zilele noastre, când poezia nu mai are măsură şi este scrisă într-o abundenţă care nu-ţi mai permite fizic să discerni valoarea de non-valoare, rămâne să priveşti măcar persistenţa cu care îşi îndeplineşte poetul menirea faţă de creaţie. În acel moment, poţi spune: „Da, e valoare, mă simt chiar ruşinat că nu am avut încredere de la început".
Poezia înseamnă nu doar talent aşternut pe hârtie, gânduri risipite în versuri, suferinţe sau frustrări refugiate în pagini sau iubiri neştiute de nimeni... Poezia este şi exerciţiu, muncă, sudoare, perpetuă căutare. Goethe spunea: „Să cauţi forme noi e-o datorie...". Înainte ca un poet să scrie, el trebuie să citească, să-şi formeze caracterul, principiile, sferele de gândire, să-şi trăiască intens şi scurta experienţă, dacă e foarte tânăr... Experimentează şi versul liber, spunând extrem de mlădios, despre „înghiţirea" ca moarte: „De-acolo, un urlet de fiară rănită se-nalţă, căci simte-nghiţirea de viaţă în moarte", sau „răsucindu-se unul spre altul, se vor înghiţi între ei în marea de-ntuneric ce-i stăpâneşte".
Un laitmotiv al cărţilor Mihaelei Dindelegan este „adorarea" ca formă de descriere în modul cel mai profund a sentimentului Iubirii, iar în acest volum, în special, apare spre final această comunicare „faţă către faţă", vers după vers, între poetă şi Dumnezeu. Mai mult decât o rugăciune, această comunicare îi aduce alinare şi un sentiment de siguranţă şi de apartenenţă poetei: „Mireasma Ta mă înfioară/ Şi nasc în mine vii versete,/ Ca păsările care zboară/ Şi se înalţă-n piruete".
Pastelurile încântă auzul şi ne înfăţişează o lume în care şi tigrii şi mieii pot vieţui liniştiţi, fără vreo teamă de moarte: „Se-ntind spre soare, fericite,/ Feline, tigri lângă miei,/ Căci toate sunt acum vrăjite/ Şi nu mai luptă între ei" sau „Iar şoriceii, chiţăind,/ Fac tumbe mari de fericire/ Când văd pisici că se întind/ Să-i ia-n spinare cu iubire". Dincolo de descrierea amănunţită a naturii şi a lumii animalelor, sunt aduse din nou în atenţie morala şi buna înţelegere. Binele este prezent în fiecare vibraţie a versurilor, iar Răul este nimicit prin fiecare formă de revoltă adusă împotriva lui.
Mihaela Maria Dindelegan este un model, în excelenţă, de urmat, căci dincolo de această muncă perseverentă în slujba versului, ne demonstrează şi o putere incredibilă în faţa unei vieţi nedrepte, în faţa unor oameni intoleranţi, în faţa unei ere în care răutatea a născut cele mai parşive forme de existenţă". (Alexandrina Chelu)
Volumul „Glose. Rondeluri. Elegii. Sonete...", despre care am citat, va fi lansat alături de celelalte două volume noi ale autoarei: „Acrostihuri cu tâlc" (acrostihurile sunt poezii în care literele iniţiale ale versurilor, citite pe verticală, alcătuiesc o frază sau un slogan) şi „La cumpăna dintre vremi", în cadrul unui eveniment care va avea loc miercuri, 27 ianuarie, de la ora 13.00, în Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai". Vor prezenta prof. Ligia Mirişan, director al Bibliotecii Judeţene, Alexandrina Chelu, poet şi muzician, poetul Noru Silvan şi preşedinta de onoare a Uniunii Femeilor Bihor, Mioriţa Săteanu.

Trimite email

vineri, 25 septembrie 2020

Poza zilei

Elena - absolventa de aur a familiei Avram!

Astăzi (joi, 24 septembrie 2020), aveam să-i cunoaștem pe absolvenții de 10 ai Bihorului, care au fost premiați cu diplome și sume de bani, potrivit bunelor rânduieli instituite pentru a stimula competiția și performanța.
Printre cei 19 absolvenți de aur ai Bihorului (cinci absolvenți de liceu și 14 absolvenți de gimnaziu), se numără și Elena Avram, absolventă de 10 a Colegiului  Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Întâmplarea a făcut ca după premiere, să o revăd pe Elena, alături de părinții săi, fericiți, în grădinița de flori a gospodăriei, unde tatăl tocmai și-a propus o ,,ședință foto".
Cum să nu fie fericiți mami și tati cu fetița lor de aur!
(OviDan)