Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Triplă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană

Miercuri, 27 ianuarie, ora 13.00

Triplă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană

Mihaela Dindelegan îşi lansează miercuri, 27 ianuarie 2016, la Biblioteca Județeană, trei noi volume cuprinzând glose, rondeluri, elegii, sonete, pasteluri, poezii, acrostihuri cu tâlc şi versuri cu formă populară

În deschiderea volumului „Glose. Rondeluri. Elegii. Sonete...", Alexandrina Chelu, poet şi muzician, precizează:
„Poeta Mihaela Maria Dindelegan uimeşte din nou cu un volum complex ce reuneşte cele mai importante forme fixe de poezie, între care: glosa, rondelul, sonetul, pastelul etc., dovadă că are în sine un spirit viu şi extrem de perseverent în creaţia literară. Dincolo de beţia versurilor, riscând să te pierzi în metafore şi în iubirea sa fără margini, Mihaela Maria Dindelegan ne oferă lecţii subtile de viaţă, pătrunzând sufletul cititorului, prin armonie şi morală: „Dar nu uita că nu trăieşti/ De-a pururi pe acest pământ,/ Iar lumea,-atunci când nu mai eşti,/ Tu n-o înşeli cu un cuvânt". Talentul urmat de constanţă şi datorie duce la o creaţie artistică de valoare, iar Mihaela Maria Dindelegan a demonstrat cu fiecare volum un progres de neegalat, de nemăsurat.
E de ajuns să citeşti cărţile în ordine cronologică, încât să te simţi chiar umilit de modul în care poeta, într-un timp extrem de scurt, ne-a convins ce înseamnă să fii vertical şi încrezător în propriile forţe, depăşindu-se chiar pe sine însăşi: „Nu-s aştri în cer care mor/ Şi nu sunt în stele dureri,/ Cum nu sunt picioare ce dor/ În cei ce nu merg nicăieri".
Uneori privim cu neîncredere câte un poet, pentru că nu ne putem da seama, adesea, de valoarea sa. În zilele noastre, când poezia nu mai are măsură şi este scrisă într-o abundenţă care nu-ţi mai permite fizic să discerni valoarea de non-valoare, rămâne să priveşti măcar persistenţa cu care îşi îndeplineşte poetul menirea faţă de creaţie. În acel moment, poţi spune: „Da, e valoare, mă simt chiar ruşinat că nu am avut încredere de la început".
Poezia înseamnă nu doar talent aşternut pe hârtie, gânduri risipite în versuri, suferinţe sau frustrări refugiate în pagini sau iubiri neştiute de nimeni... Poezia este şi exerciţiu, muncă, sudoare, perpetuă căutare. Goethe spunea: „Să cauţi forme noi e-o datorie...". Înainte ca un poet să scrie, el trebuie să citească, să-şi formeze caracterul, principiile, sferele de gândire, să-şi trăiască intens şi scurta experienţă, dacă e foarte tânăr... Experimentează şi versul liber, spunând extrem de mlădios, despre „înghiţirea" ca moarte: „De-acolo, un urlet de fiară rănită se-nalţă, căci simte-nghiţirea de viaţă în moarte", sau „răsucindu-se unul spre altul, se vor înghiţi între ei în marea de-ntuneric ce-i stăpâneşte".
Un laitmotiv al cărţilor Mihaelei Dindelegan este „adorarea" ca formă de descriere în modul cel mai profund a sentimentului Iubirii, iar în acest volum, în special, apare spre final această comunicare „faţă către faţă", vers după vers, între poetă şi Dumnezeu. Mai mult decât o rugăciune, această comunicare îi aduce alinare şi un sentiment de siguranţă şi de apartenenţă poetei: „Mireasma Ta mă înfioară/ Şi nasc în mine vii versete,/ Ca păsările care zboară/ Şi se înalţă-n piruete".
Pastelurile încântă auzul şi ne înfăţişează o lume în care şi tigrii şi mieii pot vieţui liniştiţi, fără vreo teamă de moarte: „Se-ntind spre soare, fericite,/ Feline, tigri lângă miei,/ Căci toate sunt acum vrăjite/ Şi nu mai luptă între ei" sau „Iar şoriceii, chiţăind,/ Fac tumbe mari de fericire/ Când văd pisici că se întind/ Să-i ia-n spinare cu iubire". Dincolo de descrierea amănunţită a naturii şi a lumii animalelor, sunt aduse din nou în atenţie morala şi buna înţelegere. Binele este prezent în fiecare vibraţie a versurilor, iar Răul este nimicit prin fiecare formă de revoltă adusă împotriva lui.
Mihaela Maria Dindelegan este un model, în excelenţă, de urmat, căci dincolo de această muncă perseverentă în slujba versului, ne demonstrează şi o putere incredibilă în faţa unei vieţi nedrepte, în faţa unor oameni intoleranţi, în faţa unei ere în care răutatea a născut cele mai parşive forme de existenţă". (Alexandrina Chelu)
Volumul „Glose. Rondeluri. Elegii. Sonete...", despre care am citat, va fi lansat alături de celelalte două volume noi ale autoarei: „Acrostihuri cu tâlc" (acrostihurile sunt poezii în care literele iniţiale ale versurilor, citite pe verticală, alcătuiesc o frază sau un slogan) şi „La cumpăna dintre vremi", în cadrul unui eveniment care va avea loc miercuri, 27 ianuarie, de la ora 13.00, în Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai". Vor prezenta prof. Ligia Mirişan, director al Bibliotecii Judeţene, Alexandrina Chelu, poet şi muzician, poetul Noru Silvan şi preşedinta de onoare a Uniunii Femeilor Bihor, Mioriţa Săteanu.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 00:56:57 Ora de vară a Europei de Est