Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Un nou bilanț rodnic

La Grupul Școlar Industrial din Șuncuiuș

Un nou bilanț rodnic

An de an, în cursul verii, în cadrul unei retrospective, ne aplecăm asupra rezultatelor de peste an obținute de elevii și dascălii Grupului Școlar Industrial din Șuncuiuș, rezultate care nu sunt consemnate în cataloage, dar care sunt la fel de importante, edificându-ne în legătură cu potențialul și activitățile școlare și extrașcolare ale acestora.

 Numele directoarei Ileana Bodea, și al altor profesori, precum: Virgil Matei, Ionel Ardeleanu, Teodor Ianc, Elena Gălășel, Dănuț Gabor, Marius Danciu, Sever Lazău (director adjunct) și Livia Straton (consilier cu munca educativă) le întâlnim mereu, rezultatele foarte bune obținute de elevii pe care îi îndrumă nefiind deloc întâmplătoare și singulare.
Șapte premii la olimpiadele școlare, și concursuri interjudețene
Trebuie să recunoaștem că se cunosc puține nume de elevi din mediul rural care reușesc să obțină premii la olimpiadele școlare, concursurile și întrecerile sportive interjudețene, și nu pentru că nu ar exista, ci datorită unei slabe mediatizări. Cei din Șuncuiuș reușesc să iasă în față și să fie cunoscuți, an de an, prin strădania și consecvența dlui profesor Virgil Matei, care contabilizează toate rezultatele, deținând astfel o întreagă istorie și galerie...
Să-i cunoaștem pe olimpicii și performerii anului școlar 2007-2008. Vlad Coroiu, elevul dlui profesor Teodor Ianc, s-a clasat pe locul al III-lea la olimpiada de limba și literatura română, la etapa județeană. Tot pe locul al III-lea pe județ s-a situat și Mirela Miere, la olimpiada de limba franceză (îndrumată de profesoara Elena Gălășel).
Elevul Gheorghe Liță a reușit o performanță și mai și. Ocupând prima poziție la județ la limba romani, s-a calificat pentru etapa națională, unde a obținut premiul al treilea. Patricia Bold și Răzvan Grecu au adus două premii II de la concursul interjudețean  „Prietenii limbii franceze”. Același Vlad Coroiu s-a remarcat și la etapa județeană a concursului de referate și comunicări științifice, unde s-a clasat pe locul al III-lea, la istorie (îndrumat fiind de prof. Marius Danciu).
Tot șapte premii și la concursurile echipajelor
De ani buni, echipajul de circulație rutieră din Șuncuiuș a monopolizat locul I pe județ la concursul național „Educația rutieră - educație pentru viață”. Și în anul școlar încheiat, echipajul îndrumat de prof. Sever Lazău s-a calificat pentru etapa națională (de la Huși). Până la finală, câștigătorii etapei județene (Andreea Cătană, Patricia Bodea, Manuela Meșter, Sergiu Brândaș, Jean Doboș și Iuliana Roșian) au mai obținut trei premii, câte un premiu II și III la concursurile interjudețene de educație rutieră „Floare de lotus”, desfășurate la Băile Felix, în octombrie 2007 și în mai 2008, și un premiu II, la Cupa 14 mai, de la Satu Mare.
„Sanitarii pricepuți” (Estera Groza, Roxana Petruș, Anda Doboș, Roxana Faur și Andrei Criste, pregătiți de prof. Dănuț Gabor și conduși de prof. George Manci) au ocupat locul al doilea la etapa județeană, la ciclul liceal. Tot la etapa județeană, „Prietenii pompierilor” (pregătiți de prof. Ionel Ardeleanu) au ieșit pe locul III. Tot pe locul III au încheiat confruntarea județeană și membrii echipajului de protecție civilă „Cu viața mea apăr viața” (Bianca Teușdea, Roxana Rus, Dana Gheiți și Ana Bica, instruite de prof. Virgil Matei).
Handbalistele din Șuncuiuș -  vicecampioane naționale
La Șuncuiuș, doi profesori de sport (Ionel Ardeleanu și Virgil Matei) fac minuni la handbal și la fotbal, atât la ciclul primar, cât și la cel gimnazial și liceal.
Liceencele Bianca Ungur, Sanda Bulzan, Adriana Toderaș, Florina Popovici, Raluca Honiș, Kocsis Anamaria, Cseri Anca, Semida Gaje, Raluca Ianc, Roxana Petruș, Daniela Ianc și Bogdana Marc, handbalistele de aur ale județului (antrenate de prof. Ionel Ardeleanu), au devenit vicecampioane naționale. Băieții au încheiat competiția județeană pe locul III.
La gimnaziu, handbalistele domnului prof. Virgil Matei (Sonia Rusu, Ancuța și Florina Ianc, Flavia Honiș, Lavinia Popa, Ilinca Straton, Șover Edith, Iuliana Roșian, Manuela Meșter, Bianca Iancu, Patricia Bodea și Cosmina Petruș) s-au situat pe locul III pe județ, în timp ce
fotbaliștii gimnaziști (antrenați de prof. Virgil Matei) au încheiat confruntarea județeană pe primul loc, și pe locul IV, la etapa zonală de la Satu Mare. Din echipa de aur a județului au făcut parte: Laurențiu și Bogdan Brîndaș, Alin Novac, Călin Gheiți, Ionuț Cozma, Bogdan Rada, Robert Rusu, Paul Toderaș, Samuel Minea și Bogdan Ogbarschi.
Micii fotbaliști din ciclul primar (ai profesorului Ionel Ardeleanu) au câștigat etapa județeană, iar la zonală, la Satu Mare, au terminat pe locul IV.
Liceul din Șuncuiuș are și cu o atletă de mare perspectivă, Teodora Lascovici, care a câștigat etapa județeană la tetratlon, iar la etapa națională a ocupat locul VIII pe țară. La cros, aceeași Teodora Lascovici s-a clasat a III-a pe județ, iar Andreea Bot, pe locul VI.
Proiecte și parteneriate județene și naționale
Așadar, și la Șuncuiuș, în defileul Crișului Repede, sunt copii talentați, care, înnobilați cu știință, voință și dăruire de către dascăli de carieră, pot ajunge campioni.
Nu vom încheia retrospectiva noastră fără a consemna câte ceva și despre proiectele derulate și parteneriatele încheiate.
În retrospectiva anului școlar trecut, aminteam faptul că între 5 și 7 mai 2007, liceul din Șuncuiuș a fost gazda unui interesant schimb de experiență în cadrul "contractului de parteneriat școlar", prilej cu care circa șaizeci de cadre didactice din șase școli (Școala nr. 2 din Timișoara, Școala nr. 21 din Sibiu, Școala "George Coșbuc" din Sighet, județul Maramureș, Școala "Coresi" din Târgoviște, județul Dâmbovița, Liceul Teoretic "Mihail Veliciu" din  Chișineu-Cris, județul Arad, și liceul din Șuncuiuș) au avut un motiv de întâlnire profesională. S-a vizitat școala, în special cabinetele și laboratoarele recent modernizate (cele de limbi moderne, religie, chimie și fizică), fiind evidențiate și chiar studiate unele dintre materialele metodice expuse...
Respectivul parteneriat educațional s-a menținut și în anul școlar 2007-2008, iar întâlnirea a avut loc la Școala nr. 2 din Timișoara.
În cadrul unui parteneriat cu Universitatea Oradea, derulat prin Departamentul pentru pregătirea și perfecționarea personalului didactic (D.P.P.P.D.), a fost implementat proiectul „Programul Phare-2006” , iar printr-un parteneriat cu Școala cu clasele I-VIII „Ion Bogdan” din Oradea, s-a realizat proiectul educațioal „Învățăm să circulăm, viața să ne-o protejăm”, finalizat în noiembrie 2007 cu filmul „Jurnal pe patul de spital”, film care a ajuns să fie vizionat de elevi din foarte multe școli din județul Bihor, cu concursul Serviciului de circulație rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Bihor.
Elevi din clasele a V-a și a VI-a (îndrumați de prof. Nicolae Teușdea) au derulat proiectul local „Un mediu mai curat pentru sănătatea noastră”, prin care au participat la acțiuni de colectare selectivă a deșeurilor de pe teritoriul comunei, plantare de puieți, drumeție și de realizare a unor eseuri și desene tematice despre natură. La Școala de la Zece Hotare, inst. Dumitru Toderaș și prof. Anca Dumea au derulat un proiect local prin care au fost plantați 1.500 de puieți de brad și au fost ecologizate două hectare de pădure și pășune.
În cadrul proiectului educațional de educație sanitară „Să creștem sănătoși”, Grădinița din Șuncuiuș (educatoare, Eugenia Groza și Valentina Cuciula, împreună cu învățătoarea Monica Straton) au desfășurat activități comune în parteneriat cu Grădinița nr. 25 din Oradea (director, Mărioara Ile),  și Grădinița din Sânmartin (educatoare Aurelia Rogojan).
Și nu în ultimul rând, dorim să facem cunoscut proiectul de realizare a unui centru de documentare și informare, cu largul concurs al conducerii școlii (prof. Ileana Bodea – director, și Sever Lazău – director adjunct) și al altor profesori: Radu Straton, Emil Bodea și Călin Bodea, alături de contabilul Loredana Ungur.  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un nou bilanț rodnic.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Monday, 5 June 2023