Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Câștigătorii concursului ,,Zone Umede pentru viitorul nostru”

La sediul Agenţiei pentru Protecția Mediului Bihor, ieri, au fost premiați

Câștigătorii concursului ,,Zone Umede pentru viitorul nostru”

Marți, 2 februarie 2016, în și de Ziua Mondială a Zonelor Umede, la sediul Agenţiei pentru Protecția Mediului Bihor, s-au prezentat parte dintre participanții la concursul ,,Zone Umede pentru viitorul nostru", lansat de A.P.M. Bihor în 13 ianuarie 2016.

La ceas aniversar, doamna biolog dr. Dorina Radoveț i-a felicitat și premiat pe elevii și profesorii câștigători prezenți la eveniment, de la școlile din Ceica (de la Școala Gimnazială Nr. 1 Ceica), Cetariu (Școala Gimnazială ,,Benedek Elek" Cetariu) și Oradea (de la școlile gimnaziale ,,Dacia" și ,,Dimitrie Cantemir" și de la Liceul de Arte).
Pentru a cunoaște toți câștigătorii concursului, vă prezentăm materialul primit de la doamna biolog dr. Dorina Radoveț.
,,Agenţia pentru Protecția Mediului Bihor a lansat în data de 13.01.2016  un  concurs interșcolar  pentru a sărbători Ziua Mondială a Zonelor Umede în data de 2 februarie. Tema din acest an se referă la ,,Zone Umede pentru viitorul nostru". În cadrul acestui concurs, copiii, îndrumați de cadrele didactice, au realizat desene, postere, machete, compuneri, referate, broderii pe pânză care au fost transmise la sediul A.P.M. Bihor până la data de 30.01.2016. Cele mai bune lucrări au fost premiate într-un cadru festiv la sediul A.P.M. Bihor în data de 2 februarie la ora 12. Lucrările realizate de către copii vor fi expuse în cadrul expoziției ,,Colțul verde" de la sediul A.P.M. Bihor. Au fost invitate toate unitățile școlare din Județul Bihor să participe cu lucrări realizate de către copii.
La eveniment (concurs - n.n.) au participat 195 de copii, începând de la grădiniţă, ciclu primar, gimnazial şi liceal. Categoriile de lucrări executate: machete, postere, desene, referate, compuneri și broderie pe pânză. Atât copiii, cât și cadrele didactice au primit: cărți, postere, pliante informative, pixuri, carnețele, postere. De asemenea, copiii au primit diplome de participare, iar cadrele didactice adeverințe de participare. Premiile au fost adjudecate de către:
La categoria machete:
Locul I: Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" , elevii: Cicortaș Maria și Torjoc Andreea din clasa a X-a B, coordonaţi de doamna prof. Filip Carmen; Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei, eleva Pantea Alexandra, coordonată de doamnele prof. Ban Alina și Mihaela Zaha; Liceul ,,Don Orione" Oradea, elevii: Câmpan Maria și Bochiș Alexandra, coordonați de doamna prof. Szilagyi Ileana; precum și elevii: Astrid Nuthu, Macău Nicol, Avram Andreea, Parti Maya, coordonați tot de doamna prof. Szilagyi Ileana; Școala Gimnazială Nr. 1 Ceica, elevul Bala Cătălin, coordonat de d-na prof. Tripon Ioana Maria, precum și elevii: Corb Georgiana, Moza Raluca, Țigan Mirabela, coordonați tot de doamna prof. Tripon Ioana Maria.
Locul II: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei - elevii: Bara Daria, Dobra Antonia, Hoza Renato, Popa Alexia, Pora Mădălina, Sopota Ioana, Sian Anca, coordonați de doamna prof. Ban Alina
Locul III: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei - elevii: Moldovan Denisa, Laza Miruna, Olar Lucian, coordonați de doamnele prof. Ban Alina și Zaha Mihaela.
La categoria postere:
Locul I: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei - eleva Pasere Suzana, clasa IX-a D, coordonată de doamna prof. Ban Alina; Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea - elevii: Asztalos Akaos, Somogyi Szolt, Marian Timea Reka,  Peto Nora, Scheirer Petra Izolda, Daroczi Richard Zoltan,  Dudas Franciska, Cseros Csilla, Sajti Gergo, Stokker Henrietta, Gere Debora, Marian Bettina, Udvar Patrick, Ehik Brigitta, Szabo Viktoria, Doczi Anita Vivien, Zboray David, Petri Anna, Vajna Brigitta, Uivarosi Daniel, coordonați de doamna prof. Somogyi Gabriella; Școala Gimnazială ,,Benedek Elek" Cetariu - elevii: Dudaș Bianka, Laszlo Mariana Carmen, Balog Tunde, Czirjdk Szabolcs, Kocs Boglaka, Szabo Beata, Koti Timea, Toth Andras Mark, Toth Andras, Kalmar Eva, Vigh Orsolya, Megyesi Maria Orsolya, coordonați de doamna prof. Somogyi Gabriella;
Locul II: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei - elevii: Luca Delia, Negrita Diana, Rădac Luciana, Dușe Mălina,  clasa a X-a C, coordonați de doamna prof. Ban Alina; Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei - elevii Zele Ștefania și Boicu Bianca, clasa a VII-a C, coordonați de doamna prof. Andru Luminița; Școala Gimnazială Nr. 1 Ceica - eleva Stana Antonia, coordonată de doamna prof. Tripon Ioana Maria; Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea - eleva Moga Cristina Ioana, coordonată de doamnele Andrei Mihaela și Vâlceanu Daniela;
Locul III: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei - elevii: Petran Diana, Petriș Diana, Blig Alexandra, clasa a XI-a C, coordonați de doamnele prof. Ban Alina și Zaha Mihaela; eleva Codău Iulia, clasa a X-a D, coordonată de doamna prof. Ban Alina; elevii Ciolan Schmidt și Amdrei Emanuel, clasa a XI-a C, coordonați de doamna prof. Ban Alina; Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei - eleva Bobim Andra, clasa a VI-a A, coordonată de doamna prof. Andru Luminița; Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, elevii: Păluț Renata, Takacs Valentin, Trifan Patricia, clasa a IX-a A, coordonați de doamna prof. Vâlceanu Daniela și domnul prof. Mic Gabriel.
La categoria desene:
Ciclul liceal
Locul I: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea - eleva Manea Rebeca, clasa a IX-a B, coordonată de domnul prof. Manea Ioan; elevul Demeter Daniel, clasa a IX-a A, coordonat de doamna prof. Andrei Mihaela Ramona; Liceul de Arte Oradea, eleva Boițar Alexandra Naomi, coordonată de doamna învățătoare Moraru Olimpia
Locul II: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, eleva Indrecuț Cristina, clasa a XII-a B, coordonată de domnul prof. Manea Ioan;  elevul Câmpan Serafim, clasa a X-a B, coordonat de doamna prof. Avrămuț Floare;
Locul III: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, eleva Radvanszky Alexandra, clasa a X-a B, coordonată de domnul prof. Manea Ioan; eleva Covaciu Andrada, clasa a X-a B, coordonată de doamna prof. Vâlceanu Daniela;
Mențiuni: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, elevii: Szombati Andreea (clasa a X-a B), Ungur Marcela (a XII-a B), Mociar Teofil (a X-a B), Știrb Cristina (a X-a B), Lingurar Brigitte Melania (a X-a B), coordonați de domnii prof. Vâlceanu Daniela, Manea Ioan și Avrămuț Florica;
Ciclul gimnazial
Locul I: Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei, eleva Fofiu Ioana Flavia, coordonată de doamna prof. Coroiu - Stanciu Carmen
Locul II: Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei, eleva Panda Roxana clasa a V-a B, coordonată de doamna prof. Coroiu - Stanciu Carmen
Locul III: Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei, eleva Daniș Bianca Ionela, clasa a VII-a B, coordonată de doamna prof. Coroiu - Stanciu Carmen
Mențiuni: Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei,  elevii: Chinde Cristina, Cristina Pantea, Merce Andra, Boc Maria Alina, Cionca Romina, Vuna Nicola, Dana Bursașiu, Maghiar Daria, Bota Robert, Stan Cătălina, Tuduce Rebeca, Tulhean Ștefan, Chinde Ioana, coordonați de doamna prof. Coroiu - Stanciu Carmen;
Ciclul primar
Locul I: Școala Gimnazială Nr. 3 Bălaia, clasa a IV-a, coordonată de doamna învățătoare Moraru Olimpia; clasa I, coordonată de doamna învățătoare Moraru Olimpia; Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea, clasa I B, coordonată de doamna învățătoare Laura Vonea;
La categoria broderie pe pânză:
Locul I: Școala Gimnazială Nr. 3 Bălaia, eleva Ioane Alexandra, coordonată de doamna învățătoare Moraru Olimpia;
La categoria compuneri:
Locul I: Școala Gimnazială Nr. 3 Bălaia, eleva Moraru Ioana Maria, clasa a VIII-a, coordonată de doamna înv. Moraru Olimpia; Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, eleva Sferle Naomi Melania Maria, clasa a IX-a A, coordonată de doamna prof. Andrei Mihaela Ramona; Școala Gimnazială ,,Dacia" Oradea, elevul Horvath Paul, coordonat de doamna prof. Tivadar Sorina
Locul II: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, elevii Malega Anton și Dan Ana Maria, clasa a IX-a A, coordonați de doamna prof. Andrei Mihaela Ramona; Liceul de Arte Oradea, eleva Hagiu Renata, clasa a VIII-a A, coordonată  de doamna prof. Tivadar Sorina; eleva Tipe Ioana, clasa a VII-a A, coordonată de doamna prof. Tivadar Sorina
Mențiuni: Școala Gimnazială ,,Dacia" Oradea, elevii Oros Andreea și Copil Daniel, coordonați de doamna prof. Tivadar Sorina;
La categoria referate:
Locul I: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, eleva Mic Flavia, clasa a IX-a A, coordonată de doamna prof. Andrei Mihaela Ramona; Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei, eleva Clepce Beatrice, clasa a XI-a A, coordonată de doamna prof. Ban Alina
Locul III: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, elevii: Hotvat-Tamaș Marius Sorin, Derecichei Răzvan Andrei, Nicoară Alin Petri, clasa a IX-a A, coordonați de doamna prof. Andrei Mihaela Ramona; Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei, eleva Panda Melisa, clasa a VI-a, coordonată de doamna prof. Andru Luminița;
Mențiuni: Liceul de Arte Oradea, eleva Chivari Paula Rita, clasa a VIII-a; Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei, eleva Dușe Daria Patricia, clasa a VI-a, coordonată de doamna prof. Andru Luminița:
Grădinițele care au participat cu desene:
Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Aleșd, grupele mari, coordonate de doamnele educatoare Podhora Maria, Iacob Mariana, Simionaș - Fejeș Monika; grupele mijlocie-mică, coordonate de doamna educatoare Blaga Emilia - Gabriela;
Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Lugașu de Jos, grupa mare, coordonată de doamna educatoare Fildan Florentina Adriana;
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Aleșd, grupa mare, coordonată de doamna educatoare Pantea Ioana; grupa mijlocie, coordonată de doamna educatoare Bolojan Mariana; grupa mică, coordonată de doamnele educatoare Pipa Daniela, Gherle Ramona;
Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Borod, grupa mare, coordonată de doamna educatoare Ţepele Teodora".
Felicitări câștigătorilor și organizatorilor, mulțumiri doamnei biolog dr. Dorina Radoveț.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Câștigătorii concursului ,,Zone Umede pentru viitorul nostru”.

Trimite email
joi, 3 iulie 2025, 06:09:57 Ora de vară a Europei de Est