Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Câștigătorii concursului ,,Zone Umede pentru viitorul nostru”

La sediul Agenţiei pentru Protecția Mediului Bihor, ieri, au fost premiați

Câștigătorii concursului ,,Zone Umede pentru viitorul nostru”

Marți, 2 februarie 2016, în și de Ziua Mondială a Zonelor Umede, la sediul Agenţiei pentru Protecția Mediului Bihor, s-au prezentat parte dintre participanții la concursul ,,Zone Umede pentru viitorul nostru", lansat de A.P.M. Bihor în 13 ianuarie 2016.

La ceas aniversar, doamna biolog dr. Dorina Radoveț i-a felicitat și premiat pe elevii și profesorii câștigători prezenți la eveniment, de la școlile din Ceica (de la Școala Gimnazială Nr. 1 Ceica), Cetariu (Școala Gimnazială ,,Benedek Elek" Cetariu) și Oradea (de la școlile gimnaziale ,,Dacia" și ,,Dimitrie Cantemir" și de la Liceul de Arte).
Pentru a cunoaște toți câștigătorii concursului, vă prezentăm materialul primit de la doamna biolog dr. Dorina Radoveț.
,,Agenţia pentru Protecția Mediului Bihor a lansat în data de 13.01.2016  un  concurs interșcolar  pentru a sărbători Ziua Mondială a Zonelor Umede în data de 2 februarie. Tema din acest an se referă la ,,Zone Umede pentru viitorul nostru". În cadrul acestui concurs, copiii, îndrumați de cadrele didactice, au realizat desene, postere, machete, compuneri, referate, broderii pe pânză care au fost transmise la sediul A.P.M. Bihor până la data de 30.01.2016. Cele mai bune lucrări au fost premiate într-un cadru festiv la sediul A.P.M. Bihor în data de 2 februarie la ora 12. Lucrările realizate de către copii vor fi expuse în cadrul expoziției ,,Colțul verde" de la sediul A.P.M. Bihor. Au fost invitate toate unitățile școlare din Județul Bihor să participe cu lucrări realizate de către copii.
La eveniment (concurs - n.n.) au participat 195 de copii, începând de la grădiniţă, ciclu primar, gimnazial şi liceal. Categoriile de lucrări executate: machete, postere, desene, referate, compuneri și broderie pe pânză. Atât copiii, cât și cadrele didactice au primit: cărți, postere, pliante informative, pixuri, carnețele, postere. De asemenea, copiii au primit diplome de participare, iar cadrele didactice adeverințe de participare. Premiile au fost adjudecate de către:
La categoria machete:
Locul I: Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" , elevii: Cicortaș Maria și Torjoc Andreea din clasa a X-a B, coordonaţi de doamna prof. Filip Carmen; Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei, eleva Pantea Alexandra, coordonată de doamnele prof. Ban Alina și Mihaela Zaha; Liceul ,,Don Orione" Oradea, elevii: Câmpan Maria și Bochiș Alexandra, coordonați de doamna prof. Szilagyi Ileana; precum și elevii: Astrid Nuthu, Macău Nicol, Avram Andreea, Parti Maya, coordonați tot de doamna prof. Szilagyi Ileana; Școala Gimnazială Nr. 1 Ceica, elevul Bala Cătălin, coordonat de d-na prof. Tripon Ioana Maria, precum și elevii: Corb Georgiana, Moza Raluca, Țigan Mirabela, coordonați tot de doamna prof. Tripon Ioana Maria.
Locul II: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei - elevii: Bara Daria, Dobra Antonia, Hoza Renato, Popa Alexia, Pora Mădălina, Sopota Ioana, Sian Anca, coordonați de doamna prof. Ban Alina
Locul III: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei - elevii: Moldovan Denisa, Laza Miruna, Olar Lucian, coordonați de doamnele prof. Ban Alina și Zaha Mihaela.
La categoria postere:
Locul I: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei - eleva Pasere Suzana, clasa IX-a D, coordonată de doamna prof. Ban Alina; Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea - elevii: Asztalos Akaos, Somogyi Szolt, Marian Timea Reka,  Peto Nora, Scheirer Petra Izolda, Daroczi Richard Zoltan,  Dudas Franciska, Cseros Csilla, Sajti Gergo, Stokker Henrietta, Gere Debora, Marian Bettina, Udvar Patrick, Ehik Brigitta, Szabo Viktoria, Doczi Anita Vivien, Zboray David, Petri Anna, Vajna Brigitta, Uivarosi Daniel, coordonați de doamna prof. Somogyi Gabriella; Școala Gimnazială ,,Benedek Elek" Cetariu - elevii: Dudaș Bianka, Laszlo Mariana Carmen, Balog Tunde, Czirjdk Szabolcs, Kocs Boglaka, Szabo Beata, Koti Timea, Toth Andras Mark, Toth Andras, Kalmar Eva, Vigh Orsolya, Megyesi Maria Orsolya, coordonați de doamna prof. Somogyi Gabriella;
Locul II: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei - elevii: Luca Delia, Negrita Diana, Rădac Luciana, Dușe Mălina,  clasa a X-a C, coordonați de doamna prof. Ban Alina; Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei - elevii Zele Ștefania și Boicu Bianca, clasa a VII-a C, coordonați de doamna prof. Andru Luminița; Școala Gimnazială Nr. 1 Ceica - eleva Stana Antonia, coordonată de doamna prof. Tripon Ioana Maria; Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea - eleva Moga Cristina Ioana, coordonată de doamnele Andrei Mihaela și Vâlceanu Daniela;
Locul III: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei - elevii: Petran Diana, Petriș Diana, Blig Alexandra, clasa a XI-a C, coordonați de doamnele prof. Ban Alina și Zaha Mihaela; eleva Codău Iulia, clasa a X-a D, coordonată de doamna prof. Ban Alina; elevii Ciolan Schmidt și Amdrei Emanuel, clasa a XI-a C, coordonați de doamna prof. Ban Alina; Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei - eleva Bobim Andra, clasa a VI-a A, coordonată de doamna prof. Andru Luminița; Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, elevii: Păluț Renata, Takacs Valentin, Trifan Patricia, clasa a IX-a A, coordonați de doamna prof. Vâlceanu Daniela și domnul prof. Mic Gabriel.
La categoria desene:
Ciclul liceal
Locul I: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea - eleva Manea Rebeca, clasa a IX-a B, coordonată de domnul prof. Manea Ioan; elevul Demeter Daniel, clasa a IX-a A, coordonat de doamna prof. Andrei Mihaela Ramona; Liceul de Arte Oradea, eleva Boițar Alexandra Naomi, coordonată de doamna învățătoare Moraru Olimpia
Locul II: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, eleva Indrecuț Cristina, clasa a XII-a B, coordonată de domnul prof. Manea Ioan;  elevul Câmpan Serafim, clasa a X-a B, coordonat de doamna prof. Avrămuț Floare;
Locul III: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, eleva Radvanszky Alexandra, clasa a X-a B, coordonată de domnul prof. Manea Ioan; eleva Covaciu Andrada, clasa a X-a B, coordonată de doamna prof. Vâlceanu Daniela;
Mențiuni: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, elevii: Szombati Andreea (clasa a X-a B), Ungur Marcela (a XII-a B), Mociar Teofil (a X-a B), Știrb Cristina (a X-a B), Lingurar Brigitte Melania (a X-a B), coordonați de domnii prof. Vâlceanu Daniela, Manea Ioan și Avrămuț Florica;
Ciclul gimnazial
Locul I: Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei, eleva Fofiu Ioana Flavia, coordonată de doamna prof. Coroiu - Stanciu Carmen
Locul II: Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei, eleva Panda Roxana clasa a V-a B, coordonată de doamna prof. Coroiu - Stanciu Carmen
Locul III: Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei, eleva Daniș Bianca Ionela, clasa a VII-a B, coordonată de doamna prof. Coroiu - Stanciu Carmen
Mențiuni: Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei,  elevii: Chinde Cristina, Cristina Pantea, Merce Andra, Boc Maria Alina, Cionca Romina, Vuna Nicola, Dana Bursașiu, Maghiar Daria, Bota Robert, Stan Cătălina, Tuduce Rebeca, Tulhean Ștefan, Chinde Ioana, coordonați de doamna prof. Coroiu - Stanciu Carmen;
Ciclul primar
Locul I: Școala Gimnazială Nr. 3 Bălaia, clasa a IV-a, coordonată de doamna învățătoare Moraru Olimpia; clasa I, coordonată de doamna învățătoare Moraru Olimpia; Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea, clasa I B, coordonată de doamna învățătoare Laura Vonea;
La categoria broderie pe pânză:
Locul I: Școala Gimnazială Nr. 3 Bălaia, eleva Ioane Alexandra, coordonată de doamna învățătoare Moraru Olimpia;
La categoria compuneri:
Locul I: Școala Gimnazială Nr. 3 Bălaia, eleva Moraru Ioana Maria, clasa a VIII-a, coordonată de doamna înv. Moraru Olimpia; Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, eleva Sferle Naomi Melania Maria, clasa a IX-a A, coordonată de doamna prof. Andrei Mihaela Ramona; Școala Gimnazială ,,Dacia" Oradea, elevul Horvath Paul, coordonat de doamna prof. Tivadar Sorina
Locul II: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, elevii Malega Anton și Dan Ana Maria, clasa a IX-a A, coordonați de doamna prof. Andrei Mihaela Ramona; Liceul de Arte Oradea, eleva Hagiu Renata, clasa a VIII-a A, coordonată  de doamna prof. Tivadar Sorina; eleva Tipe Ioana, clasa a VII-a A, coordonată de doamna prof. Tivadar Sorina
Mențiuni: Școala Gimnazială ,,Dacia" Oradea, elevii Oros Andreea și Copil Daniel, coordonați de doamna prof. Tivadar Sorina;
La categoria referate:
Locul I: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, eleva Mic Flavia, clasa a IX-a A, coordonată de doamna prof. Andrei Mihaela Ramona; Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei, eleva Clepce Beatrice, clasa a XI-a A, coordonată de doamna prof. Ban Alina
Locul III: Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea, elevii: Hotvat-Tamaș Marius Sorin, Derecichei Răzvan Andrei, Nicoară Alin Petri, clasa a IX-a A, coordonați de doamna prof. Andrei Mihaela Ramona; Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei, eleva Panda Melisa, clasa a VI-a, coordonată de doamna prof. Andru Luminița;
Mențiuni: Liceul de Arte Oradea, eleva Chivari Paula Rita, clasa a VIII-a; Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei, eleva Dușe Daria Patricia, clasa a VI-a, coordonată de doamna prof. Andru Luminița:
Grădinițele care au participat cu desene:
Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Aleșd, grupele mari, coordonate de doamnele educatoare Podhora Maria, Iacob Mariana, Simionaș - Fejeș Monika; grupele mijlocie-mică, coordonate de doamna educatoare Blaga Emilia - Gabriela;
Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Lugașu de Jos, grupa mare, coordonată de doamna educatoare Fildan Florentina Adriana;
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Aleșd, grupa mare, coordonată de doamna educatoare Pantea Ioana; grupa mijlocie, coordonată de doamna educatoare Bolojan Mariana; grupa mică, coordonată de doamnele educatoare Pipa Daniela, Gherle Ramona;
Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Borod, grupa mare, coordonată de doamna educatoare Ţepele Teodora".
Felicitări câștigătorilor și organizatorilor, mulțumiri doamnei biolog dr. Dorina Radoveț.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Câștigătorii concursului ,,Zone Umede pentru viitorul nostru”.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 21:56:52 Ora de vară a Europei de Est