Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

A fost inaugurat un sediu performant al firmelor de exerciţiu

La Liceul Teologic Romano – Catolic ,,Szent László”

A fost inaugurat un sediu performant al firmelor de exerciţiu

Activităţile agenţilor economice precum şi succesul acestora depind în mare măsură de dotarea clădirii.

La fel se manifestă acest lucru în cazul firmelor virtuale utilizate de-a lungul anilor şcolari. Atât profesorii catedrei de tehnologii cât şi conducerea Liceului Teologic Romano - Catolic „Szent László" au avut drept obiectiv dezvoltarea unui „loc de muncă" pentru clasele de profil economic. Ştim cu toţii că firma de exerciţiu este o metodă didactică modernă şi interactivă care are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor,  integrarea lor pe piaţa muncii.
Această metodă a firmelor de exercițiu se utilizează în şcoală încă din anul 2011. În cei cinci ani elevii claselor cu profil economic au participat la diferite concursuri în țară și în străinătate cu reale succese și au fost organizatori a mai multor competiții cu teme economice la care au participat echipe din mai multe regiuni ale țării (Bihor, Covasna, Cluj, Satu Mare), dar și din Ungaria.
Activitatea elevilor se desfăşoară într-un laborator bine dotat, inaugurat miercuri, 3 februarie 2016, în cadrul unui eveniment festiv organizat de profesoarele de discipline economice Kele Tünde, Kor Erika și Albert Andrea.
Festivitatea a fost onorată de prezența domnului prof. Florian Mieluț (inspector şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic), prof. Zsigó Tamás (inspector școlar), domnul Szabó Géza (director Banca OTP), prof. Zalder Éva-Mária (directorul Liceului „Szent László"), Harácsek Klementina (director adjunct), pr. Szabó Ervin (directorul spiritual al școlii). Laboratorul, dotat cu calculatoare performante, echipament de birotică şi Smart Board, imită departamentele dintr-o unitate economică: departamentul de resurse umane, contabilitate, comercial și marketing, biroul managerului general. Sediul poartă numele lui dr. Emil Adorján, un antreprenor orădean demn pentru epoca în care a trăit, sprijinind din punct de vedere financiar activități social - caritative și culturale. Avocat, scriitor, promotor al stenografiei, bancher și antreprenor,  Emil Adorján a lăsat o moștenire spirituală și materială deosebită construind clădirile cunoscute sub numele de ,,Casele Adorján" situate în vecinătatea Teatrului Regina Maria și una dintre cele mai frumoase clădiri în stil secesion din Transilvania, Palatul Vulturul Negru fiind una dintre cele mai reprezentative ale orașului nostru.
 Prin stilul de viață și devotamentul său față de orașul natal, poate fi considerat un model pentru tineretul zilelor noastre.
Profesorii şi conducerea şcolii şi-au exprimat mulţumirile excelenței sale Böcskei László, episcop diacezan pentru susținerea spirituală și materială a acestui profil, precum şi directorului Băncii OTP, domnul Szabó Géza, pentru donația generoasă datorită căreia au reușit să doteze acest laborator cu calculatoare performante. 
Cu ocazia discursurilor, atât domnul inspector Mieluț Florian, cât şi domnul director Szabó Géza au mulţumit pentru invitaţie și au felicitat conducerea liceului pentru investiția făcută, exprimându-și speranţele că elevii îşi vor continua succesele în acest domeniu. Elevii clasei a X-a A  Bádon Dávid și Benedek Krisztina au prezentat viaţa de model a lui Emil Adorján, iar după cuvintele doamnei director Zalder Éva, binecuvântarea laboratorului a venit din partea directorului spiritual al școlii, pr. Szabó Ervin.
La finele momentelor festive, invitații, profesorii și elevii prezenți au avut posibilitatea de a face cunoștință cu echipamentul și materialele utilizate în laborator. Au fost expuse și diplomele obținute de elevi de la profilul economic, precum și materialele realizate de aceștia în cadrul firmelor de exercițiu: cataloage și diferite materiale publicitare.
Prof. Kele Tünde
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost inaugurat un sediu performant al firmelor de exerciţiu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 1 iulie 2022