Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost inaugurat un sediu performant al firmelor de exerciţiu

La Liceul Teologic Romano – Catolic ,,Szent László”

A fost inaugurat un sediu performant al firmelor de exerciţiu

Activităţile agenţilor economice precum şi succesul acestora depind în mare măsură de dotarea clădirii.

La fel se manifestă acest lucru în cazul firmelor virtuale utilizate de-a lungul anilor şcolari. Atât profesorii catedrei de tehnologii cât şi conducerea Liceului Teologic Romano - Catolic „Szent László" au avut drept obiectiv dezvoltarea unui „loc de muncă" pentru clasele de profil economic. Ştim cu toţii că firma de exerciţiu este o metodă didactică modernă şi interactivă care are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor,  integrarea lor pe piaţa muncii.
Această metodă a firmelor de exercițiu se utilizează în şcoală încă din anul 2011. În cei cinci ani elevii claselor cu profil economic au participat la diferite concursuri în țară și în străinătate cu reale succese și au fost organizatori a mai multor competiții cu teme economice la care au participat echipe din mai multe regiuni ale țării (Bihor, Covasna, Cluj, Satu Mare), dar și din Ungaria.
Activitatea elevilor se desfăşoară într-un laborator bine dotat, inaugurat miercuri, 3 februarie 2016, în cadrul unui eveniment festiv organizat de profesoarele de discipline economice Kele Tünde, Kor Erika și Albert Andrea.
Festivitatea a fost onorată de prezența domnului prof. Florian Mieluț (inspector şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic), prof. Zsigó Tamás (inspector școlar), domnul Szabó Géza (director Banca OTP), prof. Zalder Éva-Mária (directorul Liceului „Szent László"), Harácsek Klementina (director adjunct), pr. Szabó Ervin (directorul spiritual al școlii). Laboratorul, dotat cu calculatoare performante, echipament de birotică şi Smart Board, imită departamentele dintr-o unitate economică: departamentul de resurse umane, contabilitate, comercial și marketing, biroul managerului general. Sediul poartă numele lui dr. Emil Adorján, un antreprenor orădean demn pentru epoca în care a trăit, sprijinind din punct de vedere financiar activități social - caritative și culturale. Avocat, scriitor, promotor al stenografiei, bancher și antreprenor,  Emil Adorján a lăsat o moștenire spirituală și materială deosebită construind clădirile cunoscute sub numele de ,,Casele Adorján" situate în vecinătatea Teatrului Regina Maria și una dintre cele mai frumoase clădiri în stil secesion din Transilvania, Palatul Vulturul Negru fiind una dintre cele mai reprezentative ale orașului nostru.
 Prin stilul de viață și devotamentul său față de orașul natal, poate fi considerat un model pentru tineretul zilelor noastre.
Profesorii şi conducerea şcolii şi-au exprimat mulţumirile excelenței sale Böcskei László, episcop diacezan pentru susținerea spirituală și materială a acestui profil, precum şi directorului Băncii OTP, domnul Szabó Géza, pentru donația generoasă datorită căreia au reușit să doteze acest laborator cu calculatoare performante. 
Cu ocazia discursurilor, atât domnul inspector Mieluț Florian, cât şi domnul director Szabó Géza au mulţumit pentru invitaţie și au felicitat conducerea liceului pentru investiția făcută, exprimându-și speranţele că elevii îşi vor continua succesele în acest domeniu. Elevii clasei a X-a A  Bádon Dávid și Benedek Krisztina au prezentat viaţa de model a lui Emil Adorján, iar după cuvintele doamnei director Zalder Éva, binecuvântarea laboratorului a venit din partea directorului spiritual al școlii, pr. Szabó Ervin.
La finele momentelor festive, invitații, profesorii și elevii prezenți au avut posibilitatea de a face cunoștință cu echipamentul și materialele utilizate în laborator. Au fost expuse și diplomele obținute de elevi de la profilul economic, precum și materialele realizate de aceștia în cadrul firmelor de exercițiu: cataloage și diferite materiale publicitare.
Prof. Kele Tünde
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost inaugurat un sediu performant al firmelor de exerciţiu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:03:05 Ora de vară a Europei de Est