Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Aveți curaj să negociați și să vă susțineți interesul...”

Mesajul ministrului Educației, Adrian Curaj, adresat elevilor consilieri:

,,Aveți curaj să negociați și să vă susțineți interesul...”

La 10 ani de existență, Consiliul Național al Elevilor a ținut cea de-a XIX-a sesiune a Adunării Generale la Oradea (în perioada 10-13 februarie 2016), președintele C.N.E. fiind orădean, gojdistul Horia Onița.

Invitatul de onoare al reuniunii a fost ministrul Educației, Adrian Curaj, care i-a privit cu simpatie, îmbrățișându-i din priviri pe toți, încercând să-i vadă, să și-i apropie și să-i salute pe toți, urcând în mijlocul lor și întrebându-i de unde vin și pe cine reprezintă.
,,Trebuie să influențați școala, calitatea ei, și comunitatea"
Diplomat și vădit emoționat, sincer și deschis, ministrul Adrian Curaj a lăsat o bună impresie, printr-un discurs deloc protocolar, prietenos și direct, cu mult respect pentru elevii consilieri și profesori. ,,Chiar simt o emoție puternică fiind aici cu voi pentru că voi ați confirmat, sunteți după 10 ani, ați dovedit că un vis frumos a devenit realitate, că un vis frumos este realitate. O universitate vă deschide brațele și vă spune: Noi vă vrem! Este un mesaj puternic. Decizia e la voi". A fost momentul în care ministrul le-a vorbit despre bursa de 15.000 de euro pe doi ani care li se acordă olimpicilor internaționali și câștigătorilor unor concursuri internaționale care doresc să studieze într-o universitate din România, într-un laborator de cercetare din România. Apoi, privindu-i cât sunt de entuziaști și motivați le-a vorbit despre respectul, încrederea și investiția de știință și suflet din partea profesorilor lor, despre bucuria și lumina din ochii lor, ca viitori lideri ai societății, despre încrederea pe care o are în ei și în școală. ,,Rolul vostru este unul frumos și determinant în spațiul acesta important al școlii, în interiorul ei. În interiorul cetății, numită școală, dar și rolul pe care școala îl are în comunitate... Prin poziția dumneavoastră trebuie să influențați școala, calitatea ei, și prin ea comunitatea.
,,Școala schimbă societatea"
Doresc să aveți bucuria tinereții și forța ei, dar și maturitatea și experiența, astfel încât vocea dumneavoastră să fie una din ce în ce mai puternică, să fie o voce echilibrată din punct de vedere al solicitărilor, dar și inovativă din punct de vedere al solicitărilor, să fiți un partener deschis, să vă susțineți ideile și să faceți astfel încât școala românească, profundă și minunată, să fie bine văzută în societate, să ducă după ea mesajul că școala schimbă societatea", a conchis dl ministru Adrian Curaj.
,,Un popor educat este un popor puternic"
Și mesajele celorlalți vorbitori (invitați) au fost pozitive, apreciative și mobilizatoare.
Inspectorul școlar general Alin Novac-Iuhas îi consideră drept ,,cea mai de preț resursă a acestei țări", iar ,,un elev, un profesor, un stilou, o carte pot schimba lumea".
Rectorul Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, ca manager, vede în structura C.N.E. forța și unitatea de care are nevoie o universitate, iar în liderul său, un manager de succes, care merită toate aplauzele. A fost momentul în care președintele a primit (prin aplauze îndelungate) toată recunoștința colegilor pentru efortul și calitățile sale de lider îndrăgit.
Apelând la un citat din Confucius (cel cu castronul de orez), directorul Cancelariei prefectului Claudiu Adrian Pop, doamna Claudia Timofte, a dorit să transmită forța pe care o are educația bine înțelesă și eficientă, în a-i învăța pe elevi cum să învețe și cum să-și dezvolte caracterul și propria personalitate învățând (de la alții și prin propriul efort); concluzionând, domnia sa a spus: ,,Un popor educat este un popor puternic; fără educație și fără dascăli nu vom reuși să facem performanță".
Ca profesor și politician, președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, a perceput structura C.N.E ca un cadru potrivit de exersare a democrației, evidențiind  vocea și atitudinea elevilor consilieri care trebuie să fie tot mai mult luate în seamă atunci când se iau decizii politice și administrative care în privesc direct pe ei.
Și viceprimarul Huszar Istvan vede în elevii consilieri viitoarea clasă politică și profesioniștii de mâine.
,,Vă doresc să reușiți să fiți ascultați de-adevăratele!"
Cu mult drag li s-au adresat apoi consilierilor reprezentanții studenților și tinerilor, ai UNICEF România și ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Studenții și tinerii i-au îndemnat să țină aproape de ei, să colaboreze și să participe la  parteneriatele care li se adresează direct, între care ,,Universitățile de vară pentru elevi" (utile și interesante). Reprezentantul UNICEF le-a sugerat să-i reprezinte și pe copiii care nu au șansa să meargă la universitate, pe copiii din mediul rural, pe cei cu dizabilități, pe copiii romi și pe alți copii care din varii motive au șanse reduse pentru a-și dezvolta potențialul; iar reprezentantul A.N.P.D.C.A. le-a urat să reușescă să fie ascultați de-adevăratelea.
,,Interesul nostru este să dobândim valori, să dobândim competențe"
Președintele C.N.E., Horia Onița, vădit mișcat de onoarea ce i s-a făcut consiliului prin participarea la deschiderea Adunării Generale  a ministrului Educației, Adrian Curaj, a reprezentanților oficialităților locale, județene și centrale, a subliniat comuniunea dintre actorii sistemului de învățământ, vocea C.N.E., opinia care poate aduce plusvaloare sistemului de învățământ românesc.
,,La cea de-a XIX-a sesiune a Adunării Generale vom aborda din nou subiecte care vizează interesul direct al elevilor din România în dezbaterea programei școlare, codului drepturilor și obligațiilor elevilor, naveta, principiile de aplicare a Legii Nr. 1 a Educației Naționale, schimbarea mentalității și cazurile care nu aduc imagine prea bună în presă... Vocea elevilor poate fi un punct de cotitură dacă vom reuși să ajungem în toate școlile din România. La un moment festiv, putem spune că structura a evoluat pe parcursul celor 10 ani; că avem opinii legitime... că interesul nostru este să dobândim valori, să dobândim competențe, astfel încât la absolvirea învățământului preuniversitar să putem să ne integrăm pe piața muncii ca cetățeni veritabili cu principii morale corecte", a mai spus Horia Onița.
Să mai spunem că primul și ultimul cuvânt în crearea atmosferei festive l-au avut joi, 11 februarie, în Aula Magna a Universității din Oradea, membrii corului Ariston al Liceului de Arte din Oradea.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (64 de poze), accesați Galeria foto: ,,Aveți curaj să negociați și să vă susțineți interesul...”

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 16:41:37 Ora de vară a Europei de Est