Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul ,,Emanuil Gojdu – personalitate marcantă a Pantheonului bihorean”

În cadrul Zilelor patronului spiritual

Concursul ,,Emanuil Gojdu – personalitate marcantă a Pantheonului bihorean”

Joi și vineri (18 și 19 februarie 2016), elevii și dascălii Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu" din Oradea își sărbătoresc patronul spiritual al școlii printr-o suită de manifestări cultural artistice și sportive.

Pentru joi, au fost programate: Concurs de istorie „Emanuil Gojdu - personalitate de referință în Pantheonul bihorean", cu participarea echipajelor din clasele a IX-a, proiect inițiat și coordonat de dl prof. Ilie Crăciun; Concurs de proiecte cu tema „Semnificaţia zilei patronului  spiritual"- prezentări Paint, PowerPoint, Word - organizat de catedra de informatică pentru elevii de gimnaziu, coordonați de dl prof. Adrian Niță; Gojdiştii în arenă - meci amical de fotbal profesori - elevi, organizat de catedra de educație fizică și sport; Meci de Dezbatere: „Personalitatea patronului
spiritual este definitorie pentru identitatea unei
şcoli", coordonat de doamna prof. Liliana Sonea; Sesiune de comunicări pentru elevii de liceu: „Noutăţi în domeniul IT", organizată de catedra  de informatică; ,,Proiecte şi experimente geografice" - activitate organizată cu elevii claselor a XI-a, coordonați de prof. Dorina Iova; Te Deum şi depunere de coroane la mormântul părinților lui Emanuil Gojdu  din Cimitirul Municipal.
Doris, Sabina și Robert au câștigat cea de-a XV-a ediție
Manifestările ocazionate de sărbătorirea patronului spiritual al colegiului au debutat în amfiteatrul gojdist, cu capul de afiș: concursul tradițional de istorie (gojdistă) „Emanuil Gojdu - personalitate de referință în Pantheonul bihorean", inițiat în 2001 de distinsul profesor Ilie Crăciun.
După momentul solemn, constând în audierea Imnului de Stat și interpretarea Imnului gojdist, de către corul școlii, profesorul coordonator Ilie Crăciun a invitat juriul la masă, a prezentat evenimentul și a dat cuvântul consilierului educativ, doamna prof. Liliana Sonea, să transmită mesajul conducerii școlii.
La cea de-a XV-a ediție, organizată de membrii Catedrei de istorie (prof. Ilie Crăciun, Traian Ursuța, și Radu Birta), împreună cu Consiliul elevilor, au participat echipajele celor șapte clase de-a IX-a.
La capătul unei competiții viu disputate, echipajul clasei a IX-a F (alcătuit din elevii Pastor Doris, Șchiop Sabina și Iovănică Robert) a urcat pe prima treaptă a podiumului (cu 61 de puncte); cea de-a doua treaptă a fost ocupată de: Cura Denisa, Dragnea Darius și Moțuc Remus (din a IX-a B); cea de-a III-a treaptă a fost onorată de Borza Ioana, Fabian Khilsten și Maier Aura (din clasa a IX-a E).
Premiile au constat în diplome, cărți (sponsorizate de dl prof. Ilie Crăciun), abonamente la Teatrul ,,Regina Maria", precum și câte un 10 la istorie, în catalog, din partea d-lui prof. Ilie Crăciun pentru elevii domniei sale (chiar dacă se spune că 10 este nota lui Dumnezeu, 9 a autorului manualului, iar 8 a profesorului, ca să-l cităm pe un gojdist).
Din partea Fundației Asociația Identitate Culturală Contemporană (reprezentată de fostul gojdist Mircea Tincuț) a fost donată o prețioasă lucrare, intitulată ,,Dacii în sculptura română".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (66 de poze), accesați Galeria foto: Concursul ,,Emanuil Gojdu – personalitate marcantă a Pantheonului bihorean”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:19:13 Ora de vară a Europei de Est