Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătorindu-și patronul spiritual, gojdiștii orădeni au făcut ,,un nou exercițiu de admirație”

Vineri, ,,familia Gojdu s-a reunit”

Sărbătorindu-și patronul spiritual, gojdiștii orădeni au făcut ,,un nou exercițiu de admirație”

Joi și vineri (18 și 19 februarie 2016), elevii și dascălii renumitului Colegiu Național ,,Emanuil Gojdu" din Oradea și-au sărbătorit patronul spiritual, în preajma zilei sale de naștere (9/21 februarie 1802).

Încă din titlu și supratitlu, am citat-o pe doamna director Liana Papagiannis, în sensul că marea familie Gojdu s-a reunit vineri, acasă, făcând astfel un nou exercițiu de admirație pentru cel ce reprezintă ,,un adevărat reper moral", cel ,,care și-a așezat averea la temelia formării intelectuale a numeroși tineri transilvăneni", ,,filantropul, protectorul slovelor românești, binefăcătorul, luptătorul pentru valorile naționale autohtone", ,,acest Mecena al neamului românesc" (și continuăm să o cităm pe doamna director). ,,Zilele patronului nostru spiritual trebuie să fie un prilej de aducere aminte; o aducere aminte care să ne facă să prețuim tradiția și valoarea incontestabilă cu atât mai mult cu cât trăim vremuri tulburi în care ignoranța și lipsa de repere morale sunt predominante. Emanuil Gojdu este un adevărat reper moral, iar numele său obligă această școală să-i urmeze virtuțile... "
Doamna director a vorbit în fața familiei distinșilor profesori gojdiști care în timp au așezat cărămizi clădind această cetate a științei, ,,profesori eminenți ai acestei școli (care) au format și continuă să formeze elite culturale autentice care vor duce mai departe numele lui Emanuil Gojdu", a conchis doamna director Liana Papagiannis.
La sărbătoarea gojdistă a onorat și dl senator Florian Bodog (și în calitate de părinte a două gojdiste gemene). Domnia sa a exprimat ceea ce a simțit: onoarea, bucuria și plăcerea de a le ura gojdiștilor ,,La mulți ani!" de Ziua școlii și a patronului spiritual.
Ca inspector școlar pe management instituțional, dar și cadru didactic al colegiului, doamna prof. Lucia Curta apreciază că ,,Emanuil Gojdu este emblema spirituală a ceea ce ne definește și ne îndrumă spre aspirații cât mai înalte (...). Termenul care definește această școală este excelența, excelența care provine din acordul fin dintre managementul instituțional și cultura organizațională a acestei școli". Provocat de moderatorul manifestării, doamna profesor Liliana Sonea - consilierul educativ, distinsul ,,elev, profesor și director, devenit un simbol", dl Dorel Tifor nu putea să nu răspundă în stilu-i caracteristic, printr-o ,,pildă și un cuvânt de învățătură" (vorba doamnei Liliana S.): ,,Gândește-te că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi". Spre exemplificare a adus în atenție cazul celor doi îngeri care ajungând pe pământ au fost găzduiți diferit de o familie bogată și de una foarte săracă; la fel de diferită și potrivită (pe măsură) a fost și atitudinea îngerului bătrân... Tot domnul Dorel Tifor avea să le dea colegilor vestea că duminică (21 februarie, în și de ziua lui Gojdu), la Catedrala cu Lună, la sfârșitul Sfintei Liturghii, va fi oficiată o slujbă de pomenire, un parastas pentru Emanuil Gojdu, organizat de Biserica Ortodoxă.
Directorul adjunct Anca Mile și cei doi consilieri elevi (Teona Banu și Vlad Vesa, din a XI-a B) ne-au reținut atenția cu ceea ce au gojdiștii special, particular: spiritul de echipă și respectul pentru lucrul bine făcut; relațiile speciale dintre elevi și profesori, bazate pe colaborare, respect și susținere reciprocă. Teona și Vlad ne-au spicuit din panoplia de activități derulate de elevii și profesorii gojdiști în semestrul I.
Domnul profesor Radu Birta ne-a prezentat personalitatea lui Emanuil Gojdu privită strict prin prisma vieții de familie a lui Emanuil Gojdu.
Programul artistic și expoziția
În partea a doua a manifestării, elevii artiști ai colegiului și membrii corului au prezentat un program artistic, sub coordonarea domnilor profesori Delia Vulpe, Nicoleta Chiş şi Augustin Stan. Alături de membrii corului și-au dat concursul elevii: Brie Andrei, Pereț Oana, Damian Cristian (la pian), Nistor Denise, Bodog Teodora (la flaut), Bodog Iulia (la pian), Dume Sofia, Onița Horia (solist vocal), Buciuman Mădălina (la pian), Denisa și Roxana (prelucrări folclorice).
Tot în sala festivă a putut fi admirată Expoziţia de fotografii, intitulată ,,Cutia cu amintiri" (fotografii vechi cu profesori şi absolvenţi), coordonator, prof. Anamaria Berindea.
Vom încheia aceste rânduri citându-l pe distinsul profesor-director Dorel Tifor: ,,La bicentenarul de la Budapesta, am făcut următoarea afirmație pe care mi-o mențin și astăzi: Dacă numele lui Gojdu este astăzi foarte cunoscut în țară și adesea peste hotare, se datorează acestei instituții școlare pentru că nu alte instituții i-au dus numele; el este Mecena nostru, iar pentru numele lui, cei care ies de pe băncile acestei școli au făcut decât cinste".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătorindu-și patronul spiritual, gojdiștii orădeni au făcut ,,un nou exercițiu de admirație”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:06:08 Ora de vară a Europei de Est