Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reparații capitale, zugrăveli, împrejmuiri...

Joi și vineri, un raid prin școli și grădinițe orădene

Reparații capitale, zugrăveli, împrejmuiri...

Așa după cum obișnuim, în fiecare vară, trecem prin școli și grădinițe (din Oradea, dar nu numai) pentru a afla cum se pregătesc unitățile școlare pentru noul an școlar.

În acest sens, joi și vineri (7 și 8 august 2008), la ore nu tocmai matinale, am făcut un raid pe la nouă unități școlare orădene: Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, Grădinița nr. 45, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”, Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Grădinița nr. 13, Grădinița nr. 10 și Grădinița nr. 27.
Ca să nu mergem degeaba și să nu găsim pe nimeni lucrând, am trecut mai întâi pe la Primăria Oradea, la dna ing. Benyovszki Tunde, director executiv adjunct al Administrației Imobiliare, serviciul Urmărire și execuție investiții, care cunoaște totul ca-n palmă: cine cum lucrează, în sensul că „firmele neserioase, care fac lucrări de mântuială, se autoelimină din competiție, la anul nu mai participă la licitație”. Oare? Chiar așa să fie? Și dacă nu au simțul măsurii și al ridicolului, numai dorința de a fabrica bani? Dacă nu se pricep ori doar atâta pot da cu meseriașii pe care-i au? Poate că unii sunt superficiali prin construcție, lucrează repede și prost, încet și ... de slabă calitate... Nu sunt de cuvânt, nu respectă orarul de lucru, stau și pierd vremea, risipesc materialul sau îl subtilizează etc.
Joi, la Pedagogic și Grădinița nr. 45
La câteva minute distanță, ne-am înființat la cel mai apropiat obiectiv de pe listă, la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, clădirea de pe Iuliu Maniu.
Ușa era închisă. Insistăm, vorba aceea: „Bate și ți se va deschide”. Suntem primiți cu brațele deschise, semn că se așteptau să fie „călcați”. Chiar șeful, dl Vasile Stanciu, ne conduce prin clădire să vedem cum lucrează cei patru sudori lăcătuși. ”Înlocuim instalația de încălzire. De două săptămâni, ne-am oprit, din lipsă de bani. În 4 august, am reluat lucrul, iar mâine (vineri, 8 august –n.n), terminăm. Mai am șapte contracte cu primăria. Sâmbătă, demarăm la Școala „Ion Bogdan”, unde avem de pus 385 de metri pătrați de parchet. Lucrăm și duminică”. Aceasta e S.C. Siles Exim S.R.L.
La Grădinița nr. 45, pozăm și suntem luați la întrebări. Ne prezentăm și le amintim faptul că mai înainte am trecut pe la dna ing. Benyovszki Tunde. Omul muncii îl sună pe șeful (Dragomir Pop, de la S.C. Dragoflor S.R.L) și ni-l dă la telefon. Totul e OK. Pe șantier, „zece zidari („și cu Manole, zece, vorba aceea, care-i și întrece”) lucrează la fațadă. Mai întâi se face izolație cu polistiren, după care vine tencuială nobilă, bazie cu lambriu PVC”, ni se explică.
La revenire în curte, surpriză: dăm cu ochii de două mămici care și-au adus bebelușii la gradi, doar în recunoaștere, pentru că sunt prea mici. Carissa Ioana Popa are doar 6 luni, împlinite chiar azi (în 7 august), iar Denis Corin Rus va face 8 luni, pe 19 august.
Fiind ora înaintată (după 15.40), ne-am oprit, ca să nu mergem degeaba, să găsim ușile încuiate.
Vineri, debut cu ... stângul!
A doua zi (vineri), la ora 12.53, reluăm documentarea, intrând cu încredere pe poarta Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Suntem întâmpinați de agent Florian Andor, care ne declară: „Săptămâna aceasta nu i-am văzut la lucru. Dacă veneau îi treceam în registru. Parcă la etajul doi trebuiau să lucreze, zugrăveli, după câte am înțeles”.
După primul rateu, ne deplasăm la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” (ora 13.06). În curte, unii stau la povești. Trecem pe lângă ei și intrăm în clădirea principală, de unde vinea zgomotul unui ferestrău, deși ni se spusese că se lucrează în corpul B (zugrăveli în nouă săli de clasă). La fața locului, Viorel Brândaș ne spune cum că patru zugravi și parchetari, de la S.C. Rivara Cons S.R.L. au de făcut finisări, gletuit, zugrăvit și pus lambriuri în șase săli din clădirea A, și în B, tot așa, inclusiv rașchetat și lăcuit.
Pornim motoarele, și ajungem la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” (ora 13.24) unde ne așteptam să găsim pe cineva lucrând la împrejmuirea curții. Utilajul era parcat pe dreapta, lângă un stâlp, ca nimeni să nu-l poată clinti. Intrăm în școală să luăm relații. „Azi (vineri-n.n.) nu a venit nimeni la lucru, ne explică dna Simona Pogan, administratorul școlii. Ieri, parcă s-a lucrat ceva...” Aflăm (telefonic de la dna ing. Benyovszki Tunde cum că aici ar fi trebuit să dăm cu ochii de cei de la „Rivara”, nu, „Dumexim”, se corectează dna inginer.
În 30 august e recepția
Pornim spre colegiul reprezentativ. La C.N. „Emanuil Gojdu”, suntem trimiși în curte. Vlad Chintovan, asociat al firmei Euras S.R.L. ne vede că pozăm și ne întreabă dacă avem aprobare. Îi povestim ce și cum și ne înțelegem de minune. „Efectuăm reparații interioare. Se dă jos totul până la cărămidă, se tencuiește din nou, se zugrăvește, se gletuiește, se pune ghipscarton sau rigips pe tavan, iar pe jos, în locul podelelor, parchet laminat de trafic intens. Se schimbă inclusiv suportul cu grinzi și nisip și se reface instalația electrică”. Se lucrează cu 42 de dulgheri și muncitori necalificați, în aripa dinspre Criș. În 29 august, lucrarea trebuie să fie gata, pentru că în 30 e recepția, după care se va continua în aripa opusă, iar la final, sala profesorală. Sunem avertizați că de geamuri  se ocupă altă echipă, de la altă firmă. Pozăm și înspre geam și mergem să luăm datele necesare. Suntem trimiși pe schelă, dar nu vedem pe nimeni. Coborîm în stradă, pe malul Crișului Repede. Urmărim schelele cu aparatul de fotografiat. Reperăm pe cineva care vorbea la mobil. Ne vede și dispare din peisaj. Prea târziu, însă, fusese deja prins în obiectiv. La autoturismul parcat lângă schele, îl abordăm pe dl Korosi Ferenc, directorul executiv al S.C. „Constructorul” Sălard, care ne întinde cartea de vizită. „Lucrăm la fațada dinspre Criș. E vorba despre o reparație capitală. Am început lucrările prin martie, aprilie. Schimbăm geamuri și zidim pe lângă geamuri, schimbăm tăblărie, tencuim în partea de jos, răzuim și dăm jos cât cade, până la cărămidă dacă e cazul, șlefuim, tratăm suprafața cu o substanță de impregnat, amorsăm special, dăm cu două rânduri de vopsea lavabilă, cu tencuială de două tipuri, minerală și silicată...”
Întrebăm despre efectivul prezent. Încearcă directorul să-i identifice, dar renunță, ca și noi, după care ne avansează un număr ... oarecare, șase zugravi, zidari.
Gata cu ziua scurtă. Poate nu știați!
Trecem podul pe la primărie. Lângă Liceul Teoretic „Ady Endre”, intrăm în curte și căutăm Grădinița nr. 13. Se făcuse ora 14.25. Nu mai găsim pe nimeni, ne încurajam noi. Greșit. Total greșit! La fața locului, trei zugravi instalatori. De la șeful de echipă, Vasile Marc (de la S.C. Rivara Cons S.R.L.), aflăm despre lucrările care se execută: instalații sanitare la grupul social, montat faianță, zugrăvit și șlefuit parchet.
Înaintând pe strada Moscovei, ne oprim la Grădinița nr. 10. Pozăm fațada, și firma. La ușă, pauză. Căutăm soneria. Nu găsim. Mai încercăm o dată clanța. Așijderea. Ce să facem?
Mergem mai departe, la Grădinița nr. 27. Era ora 14.42. Pozăm fațada. Avem noroc. Ne întâmpină o fetiță de o șchioapă, Alexandra Florina Matiu, după cum ni se prezintă singură, în calitate de gazdă bună. „Are 3 ani și 8 luni și va merge la toamnă în grupa mijlocie, la ed. Viorica Zah și Mia Chioreanu..., ne ajută bunica ei. E născută de Crăciun, în 25 decembrie.” Atunci e o Crăciuniță sau o scufiță roșie, adăugăm noi, constatând că fetița și bunica aveau rochiile la fel, din același material și de aceeași culoare (roșie cu buline albe). La lucru îi găsim pe Florian Mateaș și Nicolae Malița, zugravi, vopsitori finisori, de la S.C. Corbești Precom S.R.L. Au de făcut zugrăveli interioare în sălile de grupă, la bucătărie și retușări în hol. „La Grădinița nr. 57, am terminat de zugrăvit. Luni, în două ore, terminăm și la 51”, ne spune Florian Mateaș.
Și uite-așa, am mai scăpat de o concepție greșită - cum că vinerea e zi scurtă. Realitatea din teren ne demonstrează contrariul. „Lucrăm până la ora 16. 00, chiar dacă e vineri”, ne declară dl Mateaș.
Or fi primit vreun telefon important sau chiar așa se întâmplă?
De ce nu am fi optimiști... să credem că ne putem schimba în bine și că se poate?!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reparații capitale, zugrăveli, împrejmuiri...

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:34:02 Ora de vară a Europei de Est