Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

LA STUFSTOCKTM 6

De joi pânã sâmbãtã,

LA STUFSTOCKTM 6

Joi, 14 august 2008, la ora 16.00, trupele tinere au inaugurat cea de-a ºasea ediþie a festivalului StufstockTM de la Vama Veche. Deschiderea oficialã StufstockTM6 a avut loc la ora 20.00, pe scena mare de la Marina Park.

12 trupe strãine, venite din continente ºi zone muzicale foarte diverse, vor urca de joi pânã sâmbãtã pe scena de la Marina Park. Metaliºtii se vor putea bucura de Apocalyptica (Finlanda), iar pentru fanii rock-ului alternativ ºi indie ºi cei ai punk-ului au fost invitaþi la StufstockTM6 Air Traffic (Marea Britanie), Konqistador (Australia), Crowfish (Bulgaria), ExNN (Moldova) ºi Kultur Shock (SUA). Belgienii de la dEUS, cap de afiº în cea de-a doua zi a festivalului, vor prezenta albumul Vantage Point, lansat mondial în aprilie 2008.
Jazz-ul va fi reprezentat de celebrul violonist Jean-Luc Ponty cu trupa sa reunitã (SUA), francezul de origine vietnamezã Nguyên Lê cu proiectul Celebrating Jimi Hendrix, Kora Jazz Trio (Mali, Senegal ºi Franþa) care aduc la Vama Veche ritmurile Africii de vest, Farfarello (Germania) ºi Gerald Gradwohl TRIO (Austria). Harry Tavitian ºi bateristul Cserey Csaba întregesc seara dedicatã jazzul-ui la Stufstock 6, cu un proiect foarte apreciat de cunoscãtorii genului.
Anul acesta, StufstockTM propune publicului o redescoperire a muzicii româneºti, de aceea, locul artiºtilor consacraþi este luat de trupe în primii lor ani de activitate, poate mai puþin celebre, însã talentate ºi promiþãtoare: The Amsterdams, Byron, Persona, The Pixels ºi The Others. Din garda veche a rock-ului autohton participã la StufstockTM6 timiºorenii de la Survolaj.
Pe scena tânãrã a festivalului, gãzduitã de Spice Club
70 de trupe tinere, majoritatea în primul an de activitate, au intrat în atenþia unui juriu format din reprezentanþi ai echipei StufstockTM6 ºi, respectiv, ai Orange Concept Store. Dintre acestea, 15 au fost selectate pentru a participa în luna iulie la un maraton de concerte la Orange Concept Store. Juriul, care a participat la concerte, dar ºi publicul, care a putut viziona înregistrãri ale pieselor pe site-ul StufstockTM au  desemnat opt trupe care vor susþine recitaluri în fiecare dupã-amiazã a festivalului, la Spice Club. Twisted Cables a fost preferata publicului ºi a intrat ºi în selecþia juriului. Marele premiu - un videoclip produs de StufstockTM- a fost acordat de juriu trupei Melting Carousel. Celelalte ºase formaþii care s-au calificat pentru scena micã sunt Blister Blue, Go to Berlin, Les Elephants Bizarres, L'orchestre de Roche, Rock House ºi Yesterdays.
Dotãri tehnice la StufstockTM6
La Marina Park, trupele invitate vor cânta alternativ pe douã scene Stage Expert, în sistemul flip-flop, folosit pentru prima datã în þara noastrã la cea de-a patra ediþie StufstockTM. Cele douã scene îºi împart 80 KW de sunet ºi 400 KW lumini ºi fiecare beneficiazã de câte douã mixere de sunet, unul pentru sonorizarea de faþã ºi unul pentru monitorizarea sunetului pe scenã. Acestora li se adaugã seturile de mixere aduse special pentru Apocalyptica ºi dEUS, numai aceºtia din urmã transportând par avion 389 de kilograme de echipament propriu.
Pe lângã echipamentul de scenã pus la dispoziþie de organizatori – câte un set pe fiecare scenã – patru dintre trupele strãine invitate vin cu backline-ul lor (Apocalyptica, dEUS, Kultur Shock ºi Crowfish). De asemenea, pentru Apocalyptica a fost adusã o instalaþie specialã de lumini.
StufstockTM6 te ajutã sã spui NU vânãtorii în ariile protejate!
Anul acesta, Asociaþia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural (APCAPBC), sprijinitã de PETROM, aduce în Vama Veche o serie de "gardieni" ai naturii, ONG-uri ecologiste, într-un târg de mediu pe care îl puteþi vizita în incinta Marina Park.
Pe site-ul festivalului, în secþiunea ECO, poate fi cititã ºi semnatã petiþia "Spune NU vânãtorii în parcurile naþionale!" al cãrei scop este blocarea unei iniþiative a Legislativului care permite vânãtoarea în parcurile ºi rezervaþiile naturale. Lansatã în urmã cu o lunã, petiþia iniþiatã de APCAPBC ºi Petrom a strâns deja 3000 de semnãturi. Campania va continua ºi în Vama Veche unde, pe parcursul festivalului, APCAPBC ºi Petrom îi invitã pe iubitorii muzicii ºi ai naturii sã se alãture protestului lor. Strângerea de semnãturi va continua pânã la sfârºitul lunii august, când iniþiatorii vor depune petiþia la Parlament.
Echipa StufstockTM 6
324 de persoane – staff, colaboratori temporari ºi voluntari - lucreazã în organizarea celei de-a ºasea ediþii a festivalului. Peste 200 de CV-uri au fost depuse pe site-ul www.stufstock.com ºi nu a fost uºor pentru organizatori sã îi selecteze pe cei 80 de voluntari.
Accesul la festival
Zilnic, accesul în incinta Marina Park se poate face de la ora 18.00, iar primele concerte încep la ora 20.00. Concertele de la Spice Club au intrare liberã ºi au loc începând cu ora 16.00. La Vama Veche, biletele ºi abonamentele pot fi achiziþionate de la cele douã puncte de vânzare Bilet.ro, din Cortul de dezinformare de la frontiera ºi de la cortul situat la intrarea în aleea Marina Park. (Teo ZABAVA)

Trimite email
vineri, 4 iulie 2025, 10:20:55 Ora de vară a Europei de Est