Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Icoana din sufletul economiștilor

Atelier,

Icoana din sufletul economiștilor

E o îndeletnicire sau o virtute să descifrezi suflete și să șlefuiești artiști?
Cu iubire și răbdare, înțelegere și perseverență, conștiință și responsabilitate, profesoara de educație plastică de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Mariana Pădurean, își găsește timp de două ori pe săptămână câte două ore pentru cei dornici de a deprinde meșteșugul picturii pe sticlă.

Azi după-amiază, m-am strecurat în atelierul lor de creație, pentru a vedea cum se așterne culoarea pe sticlă, cum se lipește foița de aur, cum se suflă...

În colț, lângă geam, fetele erau prea concentrate pentru a ne observa. Lumina blitz-ului avea să le dea de veste că am fost cu ochii (și aparatul) pe ele. Alături, un băiat, și colega de bancă vor să se eschiveze, iar a treia își ridică paravan, precum o fetiță de grădiniță, într-un joc copilăresc. Cei mai mulți erau prea implicați spre a ne acorda atenție. Profesoara se mișcă de colo-colo. Ba o surprindem povestind cu băiatul din față, ba Liza vine și îi cere părerea și ajutorul. Apare și Lavinia. Nu apucă să termine de curătat sticla cu spirt când constată că a reușit să se taie la un deget. Dar nimic grav. Continuă să șteargă sticla cu încăpățânare. Cristiana, handbalista, își încheie numărul și își cere voie să se retragă. Bianca Han e toată numai aur ... pe degete. A ajuns să întindă foița de aur pe spatele lucrării, semn că e pe terminate. Doamna profesoară ne face cunoscute etapele de execuție: fixarea modelului pe sticlă, trasarea cu tuș a modelului, punerea petelor de culoare, fixarea foiței de aur, fixarea lucrării cu lac incolor, și înrămarea lucrării.

 

Expoziție de Paști


Din decembrie, circa douăzeci de economiști din clasele a IX-a și a X-a se îndeletnicesc săptămânal cu această „plăcută zăbavă”, pictatul pe sticlă al icoanelor. Vreo 20 sunt finalizate, iar până în săptămâna Învierii profesoara trage speranță că încă treizeci să poată lua drumul expoziției. „Dorim ca de Paști să organizăm o expoziție în sala festivă, cu 50 de lucrări.” De opt ani, pe mulți i-a ajutat Mariana să deprindă meșteșugul picturii pe sticlă. Mai întâi la „Ghibu”, apoi la „Andrei Mureșanu”, și la „Gojdu”, iar acum la Economic. Dintre actualii maeștri, la loc de frunte se situează Ioana Ștefan, din IX E, care mâine, joi, va avea o nouă ieșire în public, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”. Lista începe cu Ioana, și continuă cu Lavinia Popuțe, din X A, care s-a aplecat prima oară asupra sticlei în clasa a VI-a, la ea în sat, la Þigăneștii de Criș. „Un alt elev talentat e Cristian Tănase, din IX E, care a deprins meșteșugul aici. Dar să nu o uităm pe Ioana Kortiș, din X C, cu răbdarea-i de fier, și conștiincioasă... Nu lipsește de la nicio întâlnire.”

Câte nu s-ar mai putea scrie despre „Icoana din sufletul economiștilor”. Poate ... cu altă ocazie! (Ovi Dan)

Trimite email

luni, 14 octombrie 2019