Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Icoana din sufletul economiștilor

Atelier,

Icoana din sufletul economiștilor

E o îndeletnicire sau o virtute să descifrezi suflete și să șlefuiești artiști?
Cu iubire și răbdare, înțelegere și perseverență, conștiință și responsabilitate, profesoara de educație plastică de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Mariana Pădurean, își găsește timp de două ori pe săptămână câte două ore pentru cei dornici de a deprinde meșteșugul picturii pe sticlă.

Azi după-amiază, m-am strecurat în atelierul lor de creație, pentru a vedea cum se așterne culoarea pe sticlă, cum se lipește foița de aur, cum se suflă...

În colț, lângă geam, fetele erau prea concentrate pentru a ne observa. Lumina blitz-ului avea să le dea de veste că am fost cu ochii (și aparatul) pe ele. Alături, un băiat, și colega de bancă vor să se eschiveze, iar a treia își ridică paravan, precum o fetiță de grădiniță, într-un joc copilăresc. Cei mai mulți erau prea implicați spre a ne acorda atenție. Profesoara se mișcă de colo-colo. Ba o surprindem povestind cu băiatul din față, ba Liza vine și îi cere părerea și ajutorul. Apare și Lavinia. Nu apucă să termine de curătat sticla cu spirt când constată că a reușit să se taie la un deget. Dar nimic grav. Continuă să șteargă sticla cu încăpățânare. Cristiana, handbalista, își încheie numărul și își cere voie să se retragă. Bianca Han e toată numai aur ... pe degete. A ajuns să întindă foița de aur pe spatele lucrării, semn că e pe terminate. Doamna profesoară ne face cunoscute etapele de execuție: fixarea modelului pe sticlă, trasarea cu tuș a modelului, punerea petelor de culoare, fixarea foiței de aur, fixarea lucrării cu lac incolor, și înrămarea lucrării.

 

Expoziție de Paști


Din decembrie, circa douăzeci de economiști din clasele a IX-a și a X-a se îndeletnicesc săptămânal cu această „plăcută zăbavă”, pictatul pe sticlă al icoanelor. Vreo 20 sunt finalizate, iar până în săptămâna Învierii profesoara trage speranță că încă treizeci să poată lua drumul expoziției. „Dorim ca de Paști să organizăm o expoziție în sala festivă, cu 50 de lucrări.” De opt ani, pe mulți i-a ajutat Mariana să deprindă meșteșugul picturii pe sticlă. Mai întâi la „Ghibu”, apoi la „Andrei Mureșanu”, și la „Gojdu”, iar acum la Economic. Dintre actualii maeștri, la loc de frunte se situează Ioana Ștefan, din IX E, care mâine, joi, va avea o nouă ieșire în public, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia”. Lista începe cu Ioana, și continuă cu Lavinia Popuțe, din X A, care s-a aplecat prima oară asupra sticlei în clasa a VI-a, la ea în sat, la Þigăneștii de Criș. „Un alt elev talentat e Cristian Tănase, din IX E, care a deprins meșteșugul aici. Dar să nu o uităm pe Ioana Kortiș, din X C, cu răbdarea-i de fier, și conștiincioasă... Nu lipsește de la nicio întâlnire.”

Câte nu s-ar mai putea scrie despre „Icoana din sufletul economiștilor”. Poate ... cu altă ocazie! (Ovi Dan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:14:19 Ora de vară a Europei de Est