Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacolul Romeo și Julieta, de William Shakespeare

Luni, în cadrul Festivalului de teatru Undercloud

Spectacolul Romeo și Julieta, de William Shakespeare

Vă invităm la spectacolul "Romeo și Julieta", de William Shakespeare, ce se va juca luni, 18 august, ora 21.00, la Terasa Motoare / Lăptăria lui Enache, în cadrul Festivalului de teatru "Undercloud".

 Marți, "Romeo și Julieta", la Constanța
Marți, 19 august, la ora 19.00, spectacolul va putea fi urmărit la Constanța, pe scena Teatrului Național. Reprezentația este programată în cadrul Festivalului Mamaia 2008.
Distribuția spectacolului este următoarea: Antoaneta Cojocaru, Andrei Pandele, Ela Ionescu, Rodica Ionescu, Irina Duță, Bogdan Dumitrescu, Mihai Marinescu, Mihai Cuciumeanu, Florin Lăzărescu / Adrian Anghel.
Regia spectacolului este semnată de Ioan Cărmâzan, coregrafia Ioana Marchidan, muzica îi aparține lui Vlaicu Golcea, iar costumele poartă marca Romanița Iovan.
Începem să uităm…
”Începem să uităm ce simțeam la primul sărut, cum eram la prima întâlnire. Începem să uităm cum doream atât de tare pe cineva, încât îl așteptam ore întregi să vină. Începem să uităm cum e să te doară orele care mai trebuie să treacă până să o vezi. Începem să uităm cum e să nu-ți pese de nimic în afară de ea. Începem să uităm cum eram doi. Sau... am știut vreodată???
"Romeo si Julieta suntem noi. Noi care vrem să schimbăm lumea. Noi care știm că dacă n-o vom face e păcat. Noi care avem încredere că e posibil. Noi care suntem liberi să iubim. Romeo și Julieta sunt adevărul nostru. Și sunt lumina noastră. Și sunt speranța noastră pentru totdeauna. Și sunt doi. Romeo și Julieta suntem noi. Atunci când nu ne este frică" - Antoaneta Cojocaru
Cine a stabilit… Cine?
“Cine a stabilit regulile acelea, după care ei ar fi trebuit să trăiască mulțumiți?
Cine a stabilit că nu se putea altfel?
Cine stabilește când e iubire și când nu e?
Cine îți stabilește șansele la fericire?
Cine stabilește că nu se poate întâmpla mai mult decât au avut alții?
Cine stabilește că e adevărat ceva și altceva nu e?
Cine stabilește când trebuie să fii rănit și să pui stop?
Cine stabilește un limbaj de lemn, ce nu înseamnă în niciun caz iubire?
Cine stabilește ce e important pentru tine?
Cine stabilește dacă drumul pe care mergem înainte, ca orbii, e cel bun?
Cine stabilește că nu vezi bine ce vezi, că nu înțelegi bine, că trebuie s-o iei la dreapta, în loc să faci stânga, că trebuie să te comporți cumva anume, altfel nu se poate? Nu se poate, ce?
Cine stabilește ce trebuie să aleg eu?
Cine stabilește cine sunt eu?
Pentru ei, se stabilise totul dinainte. Aveau un grafic de urmat.
Ei, însă, l-au schimbat.
Asta au făcut. Împreună.
Ei.” (Antoaneta Cojocaru)
Mai multe informații puteți găsi pe blogul spectacolului www.romeosijulieta.wordpress.com
Bianca BOITAN

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:28:22 Ora de vară a Europei de Est