Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Situația dramatică a nufărului termal

Reportaj video

Situația dramatică a nufărului termal

În cadrul proiectului internațional ,,Tineri reporteri pentru mediul înconjurător", implementat de Fundația Mondială de Educație pentru Mediul Înconjurător, doi elevi gojdiști (Buciuman Mădălina și Gheorghiu Andrei din clasa a XII-a B), coordonați de doamna profesor Corbu Sorina, și-au propus să investigheze situația dramatică a speciei endemice Nymphaea lotus var. thermalis (nufărul termal) și să o transpună într-un scurt reportaj video, care să contribuie la dezvoltarea conștiinței publice în ceea ce privește această problemă locală de importanță majoră.

Printre principalele cauze ale dispariției treptate a speciei identificate de cei doi tineri se numără forajele ilegale intensive din zona Băilor 1 Mai și lipsa de inițiativă a autorităților, care au dus la deteriorarea întregului ecosistem al lacului geoterman din Rezervația ,,Pârâul Pețea".
Operațiunea de salvare a nufărului termal a fost inițiată în anul 2011 de o echipă de cercetători orădeni, coordonată de domnul lector univ. dr. Blidar Cristian, care a identificat din timp pericolul iminent ce amenința specia și a colectat semințe, utilizate ulterior pentru multiplicarea in vitro a nuferilor. Conform afirmațiilor lui Cristian Blidar, nufărul termal reprezintă un ,,relict terțiar care a rezistat multiplelor glaciațiuni datorită existenței în habitatul lui natural a unor izvoare mezotermale". În prezent, suprafața bălții din rezervația ,,Pârâul Pețea" a ajuns la numai 2% din suprafața sa inițială de 2 ha.  
Prima etapă a proiectului a constat în identificarea mijloacelor de biotehnologie vegetală necesare multiplicării în condiții de laborator a nufărului, semințele preluate de la plante fiind inoculate pe medii de cultură sterile. Cea de-a doua etapă a avut ca principal scop relocarea și aclimatizarea plantelor multiplicate in vitro într-un mediu cu proprietăți chimice și termice cât mai apropiate de cele ale habitatului natural, locația aleasă fiind Bazinul numărul 3 din stațiunea Băile Felix. În faza actuală a proiectului, cercetătorii observă și controlează mediul pentru a înlesni multiplicarea în mediul natural a specimenelor create în laborator.
Potențialele soluții identificate de gojdiști în ceea ce privește ameliorarea problemei și facilitarea procedurilor de relocare a plantelor sunt alocarea de fonduri de către autoritățile locale și naționale pentru studiile de cercetare întreprinse în vederea relocării nufărului termal într-un habitat nou. Elevii speră că proiectul va contribui în mod pozitiv la adoptarea cât mai rapidă a unor măsuri de ameliorare a situației nufărului termal și la conștientizarea amplorii deosebite a problemei.
Buna seara!
Buciuman Mădălina & Gheorghiu Andrei

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:19:00 Ora de vară a Europei de Est