Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cu mama despre... igiena personală!

La Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna”

Cu mama despre... igiena personală!

N-o să vă vină să credeţi ce am păţit eu azi la şcoală! Aşteptam alături de colegii mei din clasa I A de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" să intre doamna învăţătoare în clasă! Doamna Gabriela Codorean se lasă aşteptată! Nu îi stă în obicei! Deja, sunt în alertă! Nimic nu mă pregătea pentru ce avea să urmeze!

Deodată uşa clasei se deschide şi intră... mama! Oare de ce? Poartă halatul alb de la spital, iar pe ecuson scrie Dr. Mirela Indrieş. Mă fac mic de tot în bancă... poate am făcut vreo poznă! Mă liniştesc repede când descopăr că mama e azi invitată să ne vorbească despre regulile de igienă personală. O însoţeşte doamna medic pediatru Nicoleta Mudura. Colegii mei sunt încântaţi!
La început nu credeam în microbi. Mă uitam la mâini când intram în casă şi... nimic!
Ce nu vezi, nu există! Asta spun oamenii mari când copiii vorbesc cu un prieten... imaginar.
Până într-o zi în care mami a zis că mi-i arată. Pe ei, pe microbi. Cum nu voiam să mă spăl pe mâini după o partidă de fotbal, mi-a curăţat un măr şi mi l-a pus în mână. În câteva secunde cum credeţi că era mărul? S-a schimbat la culoare! Şi nu, nu era o vrajă. Era numai praful de pe mâinile mele, plin de microbi, în mod sigur! Ok... ce vrea să însemne şi igiena asta?
Igiena este ştiinţa care se ocupă cu promovarea şi menţinerea sănătăţii individului şi comunităţii. Asta am găsit eu în dicţionar. Termenul de „igienă" vine de la Hygeia, fiica lui Asclepius (Zeul Medicinii), Zeiţa Sănătăţii şi curăţeniei în Grecia antică.
Deşi în general termenul „igienă" este înţeles ca simpla „spălare", igiena reprezintă de fapt o serie întreagă de condiţii şi practici care au ca scop să menţină sănătatea. Până şi eu, Luca am înţeles acest lucru. Şi să nu credeţi că igiena înseamnă numai spălatul pe mâini şi pe dinţi!
Igiena are multe aspecte care încep cu: igiena personală (deprinderi de viaţă sănătoasă, curăţenia corpului şi a hainelor, alimentaţie sănătoasă, un regim echilibrat de odihnă şi mişcare),continuă cu igiena locuinţei (pregătirea în condiţii igienice a alimentelor, curăţenia, iluminarea şi aerisirea casei şi toate celelalte condiţii pentru o locuinţă curată),terminând cu igiena muncii (munca la şcoală în cazul nostru).
Ar mai fi sănătatea publică si igiena mentală dar despre acestea putem învăţa mai târziu.
O importanţă deosebită în igiena personală o are îngrijirea pielii. Din cap până în picioare. Ce este de fapt pielea şi de ce trebuie să fie mereu curată? Este un fel de „îmbrăcăminte" naturală a corpului. Pielea este organul de protecţie a organismului.
Pielea rănită produce „porţi de intrare" pentru infecţii. Chiar şi fără răni e bine să o păstrăm curată. De ce avem nevoie pentru asta? Sunt sigur că ştiţi şi voi: în primul rând apă şi săpun.
Foarte important este şi duşul zilnic. Eu unul îl fac seara, înainte de culcare. Sau, dacă este cald şi transpir, fac câte duşuri vreau când e posibil. Mai ales în vacanţă şi în timpul liber. Şi le numesc „duşuri de întreţinere".
Cum vă spuneam, prieteni, nu numai igiena corpului este importantă. Este foarte importantă şi igiena cavităţii bucale. A gurii şi a dinţilor adică. După fiecare masă dinţii se vor curăţa cu o periuţă, iar gura, cavitatea bucală, cum spune medicul stomatolog, se va clăti pentru a înlătura particulele de alimente, care pot servi drept mediu de înmulţire a bacteriilor şi pot provoca un fel de răni ale dinţilor: cariile dentare. Dimineaţa şi seara, dinţii se vor curăţa obligatoriu cu periuţă şi pastă de dinţi!
Îmbrăcămintea are şi ea un rol special. Aceasta trebuie să corespundă vârstei şi anotimpului, să fie confecţionată din materiale naturale, să fie comodă şi estetică. Şi să ne vină bine şi să o asortam corect, aş mai spune eu. Cam cum face prietena mea, Gia. Mai mult, dacă o întrebaţi pe ea, cu siguranţă v-ar spune că trebuie să fie şi elegantă. Foarte elegantă! Of! Fetele astea!
Important!
Adică asta trebuie reţinut şi făcut din reflex, fără a mai sta pe gânduri! Este obligatorie spălarea frecventă a mâinilor şi a corpului! Ne spălăm, obligatoriu, întotdeauna după folosirea toaletei (şi înainte)! Nu mâncăm cu mâinile murdare! Spălăm dinţii obligatoriu de două ori pe zi dacă nu după fiecare dată când mâncăm cu periuţă şi pastă! Folosim lenjerie curată şi o schimbăm zilnic. Asta înseamnă că putem face un efort să păstrăm hainele curate şi să nu punem pe ele fiecare aliment, lichid, carioca sau mină de pix luate în mână.
Mai există şi alte lucruri importante şi bune de reţinut, care ţin tot de igienă:
Acoperim gura şi nasul cu o batistă când tuşim şi strănutăm. Nu băgăm degetele în nas, urechi, gură. Nu ne atingem faţa cu mâinile murdare. Evităm tăiatul unghiilor cu dinţii, „ronţăirea" lor de plictiseală, de nevoie... Pentru asta există forfecuţa.
Păstrăm curăţenia în clasă, acasă şi... peste tot!
E mai uşor de menţinut decât de făcut. Sau... am văzut că toţi colegii mei... pot... Ce să zic? La 7 ani n-au altă treabă!
Luca Indrieş
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cu mama despre... igiena personală!

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:38:55 Ora de vară a Europei de Est