Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”

Duminica Sfintei Cruci

,,Prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”

Cea de-a treia duminică din Postul Mare (al Sfintelor Paști) se numește Duminica Sfintei Cruci; așadar, ieri (duminică, 3 aprilie 2016), am sărbătorit la Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Oradea Duminica Sfintei Cruci.

Dimineață, în biserica de sus, părinții parohi  (părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan) au săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iar seara, în biserica de jos, împreună cu părintele Călin Ioniță (de la Parohia din Groși), Vecernia și Maslul.
,,În rânduiala bisericii, ca să-l cităm pe părintele vicar Vasile Bota, la sfârșitul Utreniei, înainte de Sfânta Liturghie, în fața credincioșilor a fost așezată (înălțată) Sfânta Cruce spre închinare. Această lucrare liturgică are o semnificație specială".
Deci, la mijlocul Postului (după trei săptămâni), biserica înalță semnul Sfintei Cruci. Despre Cruce ca semn cu putere multă pe care s-a jertfit Hristos și despre Cruce ca suferință ne-a vorbit, seara, părintele vicar în cuvântul de învățătură.
,,Cuvintele care s-au citit astăzi la Sfânta Liturghie încep cu Libertatea pe care Dumnezeu a dăruit-o omului: ,,Cel ce voiește să vină după mine să se lepede de sine". Deci, Dumnezeu nu obligă, nu forțează pe nimeni, ci lasă omului inițiativa și dorința de mântuire și de sfințire. Libertatea despre care ne vorbește Evanghelia de astăzi este subliniată și de Sf. Apostol Pavel: ,,Toate ne sunt îngăduite, dar nu toate ne sunt de folos". Adică putem face ce dorim, dar nu tot ceea ce facem ne este de folos; mai precis, putem face orice, dar răspundem pentru tot ceea ce facem înaintea lui Dumnezeu".
Legat de semnul Sfintei Cruci, părintele vicar a ținut să sublinieze faptul că ,,Crucea lui Hristos nu este despărțită niciodată de Hristos, care s-a răstignit pentru mântuirea neamului omenesc pe Cruce, care a devenit apoi un semn cu putere. A sfințit-o prin jertfa Sa, cu scump sângele Său. La Sfânta Liturghie, preotul rostește în taină în altar: ,,Doamne, Iisuse, prin Cruce te-ai coborât în Iad". Deci cu puterea Sfintei Cruci, Hristos a biruit porțile Iadului și întunericul lui. Iar de-acolo, din Iad, a ridicat mai întâi pe protopărinții noștri, Adam și Eva, și-apoi pe toți drepții Vechiului Testament.
,,Dumnezeu niciodată nu îngăduie o cruce mai grea decât o putem purta"
Există apoi Crucea ca suferință, ca trudă duhovnicească, pe care o avem fiecare dintre noi. ,,Nu este om muritor care să nu aibă o cruce pe care trebuie să o ducă. E adevărat: unora le pare că a lor este cea mai grea, dar nu le cunoaște pe celelalte ale celorlalți. Dar, dragii mei, Dumnezeu niciodată nu îngăduie o cruce mai grea decât o putem purta. Pentru că nu o purtăm singuri, o purtăm împreună cu Hristos și pe urmele lui Hristos".
Ca să înțelegem mai bine taina Crucii, a suferinței, părintele ne-a citit din rugăciunea de la Acatistul Sfintei Cruci. ,,O, răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și necinste ai răbdat pentru păcatele noastre pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare. De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce văzând că Hristos este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile văzând pe stăpânul nostru că iubește și le cere și le socotește lui de mare cinste? (...) Trupul și gândurile noastre cele rele sau pentru sărăcia și bolile ce vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre. Deoarece acestea toate le trimite pentru ca să ne apropie mai mult de El".
,,Prin Cruce a venit bucurie la toată lumea", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”.    

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:09 Ora de vară a Europei de Est