Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

,,Prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”

Duminica Sfintei Cruci

,,Prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”

Cea de-a treia duminică din Postul Mare (al Sfintelor Paști) se numește Duminica Sfintei Cruci; așadar, ieri (duminică, 3 aprilie 2016), am sărbătorit la Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Oradea Duminica Sfintei Cruci.

Dimineață, în biserica de sus, părinții parohi  (părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan) au săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iar seara, în biserica de jos, împreună cu părintele Călin Ioniță (de la Parohia din Groși), Vecernia și Maslul.
,,În rânduiala bisericii, ca să-l cităm pe părintele vicar Vasile Bota, la sfârșitul Utreniei, înainte de Sfânta Liturghie, în fața credincioșilor a fost așezată (înălțată) Sfânta Cruce spre închinare. Această lucrare liturgică are o semnificație specială".
Deci, la mijlocul Postului (după trei săptămâni), biserica înalță semnul Sfintei Cruci. Despre Cruce ca semn cu putere multă pe care s-a jertfit Hristos și despre Cruce ca suferință ne-a vorbit, seara, părintele vicar în cuvântul de învățătură.
,,Cuvintele care s-au citit astăzi la Sfânta Liturghie încep cu Libertatea pe care Dumnezeu a dăruit-o omului: ,,Cel ce voiește să vină după mine să se lepede de sine". Deci, Dumnezeu nu obligă, nu forțează pe nimeni, ci lasă omului inițiativa și dorința de mântuire și de sfințire. Libertatea despre care ne vorbește Evanghelia de astăzi este subliniată și de Sf. Apostol Pavel: ,,Toate ne sunt îngăduite, dar nu toate ne sunt de folos". Adică putem face ce dorim, dar nu tot ceea ce facem ne este de folos; mai precis, putem face orice, dar răspundem pentru tot ceea ce facem înaintea lui Dumnezeu".
Legat de semnul Sfintei Cruci, părintele vicar a ținut să sublinieze faptul că ,,Crucea lui Hristos nu este despărțită niciodată de Hristos, care s-a răstignit pentru mântuirea neamului omenesc pe Cruce, care a devenit apoi un semn cu putere. A sfințit-o prin jertfa Sa, cu scump sângele Său. La Sfânta Liturghie, preotul rostește în taină în altar: ,,Doamne, Iisuse, prin Cruce te-ai coborât în Iad". Deci cu puterea Sfintei Cruci, Hristos a biruit porțile Iadului și întunericul lui. Iar de-acolo, din Iad, a ridicat mai întâi pe protopărinții noștri, Adam și Eva, și-apoi pe toți drepții Vechiului Testament.
,,Dumnezeu niciodată nu îngăduie o cruce mai grea decât o putem purta"
Există apoi Crucea ca suferință, ca trudă duhovnicească, pe care o avem fiecare dintre noi. ,,Nu este om muritor care să nu aibă o cruce pe care trebuie să o ducă. E adevărat: unora le pare că a lor este cea mai grea, dar nu le cunoaște pe celelalte ale celorlalți. Dar, dragii mei, Dumnezeu niciodată nu îngăduie o cruce mai grea decât o putem purta. Pentru că nu o purtăm singuri, o purtăm împreună cu Hristos și pe urmele lui Hristos".
Ca să înțelegem mai bine taina Crucii, a suferinței, părintele ne-a citit din rugăciunea de la Acatistul Sfintei Cruci. ,,O, răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și necinste ai răbdat pentru păcatele noastre pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare. De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce văzând că Hristos este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile văzând pe stăpânul nostru că iubește și le cere și le socotește lui de mare cinste? (...) Trupul și gândurile noastre cele rele sau pentru sărăcia și bolile ce vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre. Deoarece acestea toate le trimite pentru ca să ne apropie mai mult de El".
,,Prin Cruce a venit bucurie la toată lumea", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”.    

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 mai 2021