Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Simpozion interjudeţean la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Miercuri,

Simpozion interjudeţean la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Miercuri, 30.03.2016, la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor a avut loc Simpozionul interjudeţean cu tema ,,Pedagogia audiovizualului şi învăţarea electronică".

Invitaţii de prestigiu ai acestui eveniment au fost conf. univ. dr. Sas Cecilia, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi asistent univ. dr. Haragoş Octavian, de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.
D-na director, prof. Carmen Bodiu, a deschis lucrările Simpozionului susţinând pledoaria pentru cunoaşterea impactului produs de audiovizual în actul educaţional. Prin utilizarea mijloacelor media, se dobândeşte o eficientizare a procesului educaţional, dar metodele de stimulare a gândirii critice, analitice și reflexive în rândul elevilor rămân la latitudinea fiecărui cadru didactic. D-na director precizează faptul că unul dintre obiectivele activității este tocmai acela de a răspunde modului în care, în calitate de dascăli, suntem capabili să dirijăm apetența înnăscută a elevilor spre accesarea electronică a informației, să-i conducem de la butonarea haotică a calculatorului spre cursul cunoașterii, spre fluxul învățării.  Evoluţia exponenţială în domeniul informatic din ultimul deceniu a determinat apariţia şi dezvoltarea a numeroase instrumente IT utile procesului didactic şi implicit, dezvoltarea mai multor platforme de e-learning, care au devenit tot mai familiare profesorilor şi elevilor. Astfel, un exemplu concret este platforma Moodle (e-learning) dezvoltată  pentru a ajuta profesorii să creeze cursuri online, care să fie focusate pe interacțiune și construirea colaborativă a conținutului educațional, aflată în continuă dezvoltare.
 În continuare, dl. asis. univ. dr. Haragoş Octavian a prezintat aspecte ale programului „Media Education", ce funcţionează în Europa din anii `90. În procesul educaţional, cadrele didactice trebuie să insiste asupra conţinutului, partea formală fiind accesibilă tinerei generaţii. Elevii trebuie să fie ghidaţi spre surse credibile în căutarea informaţiilor, evitând ,,balastul informaţional şi sursele toxice". Sociologul american de origine indiană Vivek Chibber explică faptul că percepem realitatea în diferite feluri, generaţia tânără nefiind capabilă să sintetizeze informaţiile la fel ca generaţia adulţilor.
D-na conf. univ. dr. Sas Cecilia a dezvoltat ideea d-lui profesor, insistând asupra învăţării de tip şcolar, unde cuvântul cheie informaţii este înlocuit cu termenul cunoştinţe. Primele cercetări în domeniul TIC s-au realizat încă din anii `60, `70, când s-a pus problema utilizării metodelor moderne. Teoreticianul Herrington Oliver susţine că învăţarea electronică este o altă faţetă a învăţării, o subspecie a acesteia. Activitatea de învăţare este centrată pe elev, în care se iau în considerare structurile cognitive, este centrată pe cunoştinţe şi este centrată pe evaluare. Modalităţile de evaluare TIC  permit crearea de exerciţii de simulare, în laboratoare virtuale, alcătuirea de către elevi a unor contexte de învăţare colaborativă. Evaluarea se poate face interindividual, dar şi prin intermediul proiectelor.
D-na prof metodist dr. Popa Rodica a subliniat necesitatea alfabetizării realizate la nivelul cadrelor didactice. În şcolile româneşti se practică într-o proporţie mai mare modelul tradiţional, faţă de cel modern. În mod sigur o metodologie de succes va implica împletirea celor două modele, având proporţii diferite în funcţie de vârsta şcolarului, de colectiv şi de obiectivele educaţionale urmărite.
Dintre cadrele didactice prezente la eveniment, d-na prof. Turcaş Rodica de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea, a demonstrat utilitatea Platformei Şcoala Descovery în predarea Chimiei, Fizicii şi a Biologiei, iar de la Colegiul Economic „Partenie Cosma" Oradea, d-na prof. Vaşadi-Santău Mărioara Aurina a prezentat materialul „Eficienţa utilizării mijloacelor audiovizuale în lecţii", ambele ca modele de bune practici utilizate în activitatea la clasă.
La simpozionul interjudețean organizat de Casa Corpului Didactic a Județului Bihor    s-au înscris un număr de 97 de cadre didactice, lucrările s-au desfășurat într-o atmosferă caldă, primitoare, propice aprofundării unei teme de actualitate, iar prestanța cadrelor universitare prezente la deschidere a asigurat ținuta academică și rigoarea științifică a manifestării.
Prof. metodist Popa Diana

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 06:47:29 Ora de vară a Europei de Est