Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

Simpozion interjudeţean la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Miercuri,

Simpozion interjudeţean la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Miercuri, 30.03.2016, la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor a avut loc Simpozionul interjudeţean cu tema ,,Pedagogia audiovizualului şi învăţarea electronică".

Invitaţii de prestigiu ai acestui eveniment au fost conf. univ. dr. Sas Cecilia, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi asistent univ. dr. Haragoş Octavian, de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.
D-na director, prof. Carmen Bodiu, a deschis lucrările Simpozionului susţinând pledoaria pentru cunoaşterea impactului produs de audiovizual în actul educaţional. Prin utilizarea mijloacelor media, se dobândeşte o eficientizare a procesului educaţional, dar metodele de stimulare a gândirii critice, analitice și reflexive în rândul elevilor rămân la latitudinea fiecărui cadru didactic. D-na director precizează faptul că unul dintre obiectivele activității este tocmai acela de a răspunde modului în care, în calitate de dascăli, suntem capabili să dirijăm apetența înnăscută a elevilor spre accesarea electronică a informației, să-i conducem de la butonarea haotică a calculatorului spre cursul cunoașterii, spre fluxul învățării.  Evoluţia exponenţială în domeniul informatic din ultimul deceniu a determinat apariţia şi dezvoltarea a numeroase instrumente IT utile procesului didactic şi implicit, dezvoltarea mai multor platforme de e-learning, care au devenit tot mai familiare profesorilor şi elevilor. Astfel, un exemplu concret este platforma Moodle (e-learning) dezvoltată  pentru a ajuta profesorii să creeze cursuri online, care să fie focusate pe interacțiune și construirea colaborativă a conținutului educațional, aflată în continuă dezvoltare.
 În continuare, dl. asis. univ. dr. Haragoş Octavian a prezintat aspecte ale programului „Media Education", ce funcţionează în Europa din anii `90. În procesul educaţional, cadrele didactice trebuie să insiste asupra conţinutului, partea formală fiind accesibilă tinerei generaţii. Elevii trebuie să fie ghidaţi spre surse credibile în căutarea informaţiilor, evitând ,,balastul informaţional şi sursele toxice". Sociologul american de origine indiană Vivek Chibber explică faptul că percepem realitatea în diferite feluri, generaţia tânără nefiind capabilă să sintetizeze informaţiile la fel ca generaţia adulţilor.
D-na conf. univ. dr. Sas Cecilia a dezvoltat ideea d-lui profesor, insistând asupra învăţării de tip şcolar, unde cuvântul cheie informaţii este înlocuit cu termenul cunoştinţe. Primele cercetări în domeniul TIC s-au realizat încă din anii `60, `70, când s-a pus problema utilizării metodelor moderne. Teoreticianul Herrington Oliver susţine că învăţarea electronică este o altă faţetă a învăţării, o subspecie a acesteia. Activitatea de învăţare este centrată pe elev, în care se iau în considerare structurile cognitive, este centrată pe cunoştinţe şi este centrată pe evaluare. Modalităţile de evaluare TIC  permit crearea de exerciţii de simulare, în laboratoare virtuale, alcătuirea de către elevi a unor contexte de învăţare colaborativă. Evaluarea se poate face interindividual, dar şi prin intermediul proiectelor.
D-na prof metodist dr. Popa Rodica a subliniat necesitatea alfabetizării realizate la nivelul cadrelor didactice. În şcolile româneşti se practică într-o proporţie mai mare modelul tradiţional, faţă de cel modern. În mod sigur o metodologie de succes va implica împletirea celor două modele, având proporţii diferite în funcţie de vârsta şcolarului, de colectiv şi de obiectivele educaţionale urmărite.
Dintre cadrele didactice prezente la eveniment, d-na prof. Turcaş Rodica de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea, a demonstrat utilitatea Platformei Şcoala Descovery în predarea Chimiei, Fizicii şi a Biologiei, iar de la Colegiul Economic „Partenie Cosma" Oradea, d-na prof. Vaşadi-Santău Mărioara Aurina a prezentat materialul „Eficienţa utilizării mijloacelor audiovizuale în lecţii", ambele ca modele de bune practici utilizate în activitatea la clasă.
La simpozionul interjudețean organizat de Casa Corpului Didactic a Județului Bihor    s-au înscris un număr de 97 de cadre didactice, lucrările s-au desfășurat într-o atmosferă caldă, primitoare, propice aprofundării unei teme de actualitate, iar prestanța cadrelor universitare prezente la deschidere a asigurat ținuta academică și rigoarea științifică a manifestării.
Prof. metodist Popa Diana

Trimite email

luni, 18 ianuarie 2021