Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Azi, sărbătorim 136 de ani de istorie a Băncii Naționale a Romȃniei

Astăzi, duminică, 17 aprilie

Azi, sărbătorim 136 de ani de istorie a Băncii Naționale a Romȃniei

În fiecare an pe data de 17 aprilie este sărbătorită Banca Naţională a României, prilej ce ne dă răgazul de a istorisi momente importante din viaţa acestei ,,Bătrâne Doamne".

Creaţie a unei pleiade de intelectuali, Banca Naţională a României, a adus o revoluţie mentală prin ,,Legea de înfiinţare a unei bănci de scompt şi circulaţiune", fiind cea de-a şaisprezecea bancă centrală din lume.
La scurt timp după înfiinţarea sa, în 17/29 aprilie 1880, ceva inedit se petrecea în teritoriul românesc, tipărirea banilor de hârtie.
Acest moment trebuie înţeles ca un mare act de independenţă, realizat atât prin adoptarea ,,leului" ca monedă naţională în anul 1867, cât şi prin fabricarea banilor la noi în ţară.
Dacă primii lei din aur (moneda de 20 lei), argint (monede de: 1 leu, 2 lei şi 50 bani) şi din bronz (monede de: 1, 2, 5, şi 10 bani) au fost fabricaţi în Regatul Unit al Marii Britanii, la fabricile Watt & Co  şi Heaton din Birmingham, după înfiinţarea Monetăriei statului în 1870, se trece la baterea primelor monede în teritoriul românesc.
Monede mai circulaseră pe teritoriul românesc încă din timpul dacilor, dar banii de hârtie, erau o noutate greu de implementat într-o societate plină de contraste. Încrederea în banii de hârtie a fost dată de posibilitatea schimbării lor la Banca Naţională a României, în monede de aur.
De autoritatea conferită de banca centrală s-au bucurat şi biletele ipotecare, emise de Ministerul de Finanţe, pentru acoperirea datoriilor generate de Războiul de Independenţă, cărora li se  aplicau sigiliul băncii.
Aşadar, Banca Naţională, ca tânără instituţie s-a bucurat de la început de multă credibilitate din partea cetăţenilor, care au manifestat încredere pentru noutătile aduse.
Crearea unei puternice reţele teritoriale a fost una din preocupările băncii centrale. Pentru ca politica monetară să poată fi transmisă în Vechiul Regat au fost deschise 4 sucursale şi 29 de agenţii.
,,Agenţia Oradea Mare"
Unificarea monetară a fost coordonată de către banca centrală prin cele 6 agenţii: Arad, Braşov, Cluj, Sibiu, Oradea Mare şi Timişoara, deschise în Banat şi în Transilvania, după alipirea acestor teritorii în 1918.
Ne bucurăm că ,,Agenţia Oradea Mare" - aşa cum apare în documentele vremii, s-a alăturat ,,Bătrânei Doamne", în toamna anului 1920, la data de 10 noiembrie. Activitatea Agenţiei s-a desfăşurat în acelaşi spaţiu, cu o mică pauză de cinci ani, când funcţionarii au fost mutaţi la Beiuş, între 1940 - 1944 şi la Brad între 1944-1945, până la eliberarea Ardealului. În această perioadă Oradea a fost cedată Ungariei, prin Dictatul de la Viena.
Primele atribuţii ale agenţiilor nou înfiinţate au fost acelea de retragere din circulaţie a coroanelor austro-ungare şi de convertire a lor în lei, unitatea monetară a ţării.
Pătrunderea însemnelor monetare româneşti s-a realizat cu implicarea tuturor celor 70 de subunităţi ale reţelei Băncii Naţionale a României.
Banca Naţională a României a susţinut guvernul în cheltuielile provocate de operaţiunile militare desfăşurate pe teritoriul românesc, dar a contribuit şi la stăvilirea inflaţiei, stabilizarea monetară, organizarea şi reglementarea comerţului de bancă, dar şi la conversiunea datoriilor agricole.
Sub regimul comunist a avut un rol esenţial în reformele monetare din 1947 şi 1952, reluându-şi adevăratele atribuţii de bancă centrală abia după 1990.
În anul 2016 Banca Naţională a României aniversează 136 de ani de istorie a devenirii unei instituţii, prilej cu care în Bucureşti sunt organizate conferinţe şi seminarii pe teme de istorie bancară, expoziţii de emisiuni numismatice. (A.F.)

 

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 14:43:47 Ora de vară a Europei de Est