Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

FE Aniflor din Zalău (Sălaj) a câștigat etapa regională a competiției Business Plan

Joi, la Oradea

FE Aniflor din Zalău (Sălaj) a câștigat etapa regională a competiției Business Plan

Competiţia Business Plan a fost introdusă începând cu anul școlar 2008-2009, fiind un proiect de parteneriat între Ministerul Educaţiei Naționale, Centru Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi Centrala Naţională a Întreprinderilor simulate/a Firmelor de Exercițiu-ROCT, Asociația Euro 26, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România și Kultur Kontakt Austria.

Introducerea competiţiei Business Plan vine în sprijinul dezvoltării competenţelor antreprenoriale ale elevilor, facilitând corelarea pregătirii teoretice cu pregătirea practică a elevilor. La această competiţie participă firme de exerciţiu din învăţământul preuniversitar, filieră tehnologică, adică firme care acţionează pe o piaţă virtuală, simulând activitatea economică a operatorilor economici. Competiţia se referă la elaborarea, prezentarea şi evaluarea planurilor de afaceri concepute de aceste firme de exerciţiu.
În raport cu competenţele care se pot dobândi prin firma de exercițiu, competiţia Business Plan facilitează valorificarea spiritului antreprenorial, a iniţiativei stimulate prin firma de exerciţiu (virtual), în condiții reale, familiarizarea elevilor cu activităţile specifice mediului real economic, asumarea riscului, utilizând instrumentele specifice managementului riscului, dezvoltarea unor competenţe necesare unui întreprinzător dinamic.
Competiţia se derulează în patru etape: etapa la nivel local, la nivel județean, la nivel regional și la nivel național.
În data de 7 aprilie 2016, s-a desfăşurat etapa regională a acestei competiţii, la care au participat următoarele firme de exerciţiu:
1.FE CLASS HOTEL - LT ,,Constantin Brâncuși"  - Dej, Cluj - prof. coord. Chender Marcela;
2.F.E. Vin la tine - CE ,,Gheorghe Dragoș" - Satu Mare, Satu Mare - prof. coord. Marin Cristina Mihaela;
3.F.E. Aniflor - LT Voievodul Gelu- Zalău, Sălaj - prof. coord. Gaspar Hajnal;
4.F.E. Colibris SRL - CE ,,Partenie Cosma"  - Oradea, Bihor - prof. coord. Vașadi - Santău Marioara Aurina;
5.FE ECOMOBIL - LT Solomon Haliță - Sângeorz Băi, Bistrița-Năsăud - prof. coord. Croitor  Victoria;
6.FE MARASIG SRL - CE ,,Nicolae Titulescu" - Baia Mare, Maramureș - prof. coord. Mitrea Mariana.
Fiecare firmă de exerciţiu şi-a prezentat planul de afaceri, urmat de discuţii  și  întrebări legate de  modul de a deveni competitiv pe o piaţă concurenţială.
Comisia de evaluare a planurilor de afaceri elaborate de echipa managerială a fiecărei firme de exerciţiu a fost alcătuită din: preşedintele comisiei: prof. Bogdan Codruța - inspector școlar general adjunct I.S.J. Bihor; președintele executiv: prof. ing. Mieluț Florian - inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic I.S.J./ Bihor; membrii evaluatori: conf. univ. dr. Bodog Simona - Universitatea Oradea; prof. Ardelean Simona - C.T. „Mihai Viteazul" Oradea; prof. Govor Aurelia - C.T. „Iuliu Maniu" Satu Mare; prof. Gozman Daniela Flavia - inspector școlar I.S.J. Sălaj; ec. Susa Valer - președinte C.E.C.C.A.R. Bihor; ec. Badea Constantin - director executiv Camera de Comerţ şi Industrie Bihor; d-l Fonoage Vasile - vicepreședinte Federația Patronilor Bihor; secretarul comisiei: prof. Popa Ileana - C.E. „Partenie Cosma".
Planurile de afaceri au fost evaluate conform unui set de criterii stabilite prin regulamentul concursului. În urma evaluării s-a desemnat planul de afaceri câștigător la nivel regional, care va participa la Competiţia Business Plan organizată la nivel național.
În urma acestei etape, firmele premiate au fost:
Locul 1 - FE Aniflor SRL, reprezentată de Mureșan Georgiana și Jurca Mădălina, prof.coord. Gaspar Hajnal (jud. Sălaj)
Locul 2 - FE Colibris SRL,  reprezentată de Bejan Larisa și Rusu Camelia, prof. coord. Vașadi - Santău Marioara Aurina (jud.Bihor)
Locul 3 - FE Vin la tine SRL, reprezentată de Fabian Răzvan și FE Drinkal Beatrix, prof.coord. Marin Cristina
Mențiune - FE MARASIG SRL, reprezentată de Costin Oana și Coza Ioana, prof. coord. Mitrea Mariana
Premiu pentru originalitate - FE ECOMOBIL SRL, reprezentată de Mihăilă Victorița și Moldovan Claudia,  prof. coord. Croitor  Victoria.
Mulțumim sponsorilor: Federația Patronilor Bihor, Romarketing Oradea, Consiliul Județean Bihor, Consiliul Local Oradea, Camera de Comerț și Industrie Bihor, Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai".
Ileana Popa & Kalmar Florin
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: FE Aniflor din Zalău (Sălaj) a câștigat etapa regională a competiției Business Plan.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:40:00 Ora de vară a Europei de Est