Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

„Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”

Campanie de prevenire a furturilor din locuinţe

„Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”

Poliţiştii de prevenire şi proximitate bihoreni informează cetăţenii pentru a preveni furturile din locuinţe, în cadrul campaniei preventive „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt".

În perioada aprilie - septembrie 2016, la nivel naţional se derulează Campania preventivă „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt", scopul acesteia fiind  informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuințe.
Din analiza rezultatelor studiului „Mesajul transmis de Poliţia Română - realităţi şi perspective", realizat de Poliţia Română în anul 2013, reiese că principalele domenii despre care cei chestionaţi ar dori sa primească informaţii preventive sunt prevenirea furturilor din locuinţe - 68,6% şi prevenirea furturilor de/din autoturisme - 24,5% din respondenți.
La nivelul judeţului Bihor, Campania preventivă „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt" urmează să fie implementată prin derularea unor activităţi preventive de către poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi de poliţiştii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, în colaborare cu reprezentanţii Groupama Asigurări - filiala Bihor.
În acest context, marți, 12 aprilie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean
Bihor, alături de reprezentanții Groupama Asigurări - Filiala Bihor au acționat în Piața „Cetate" și în stațiile mijloacelor de transport din zona „Subcetate" și din Piața 1 Decembrie din municipiul Oradea.
Polițiștii de prevenire bihoreni alături de partenerii de program i-au informat pe cetățeni cu privire la principalele măsuri de protejare a locuinței, subliniind importanța conduitei preventive pentru a stopa victimizarea prin furturi din locuințe.
În discuțiile purtate cu cetățenii, polițiștii de prevenire bihoreni au evidențiat faptul că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție. Primirea în locuință a persoanelor necunoscute fără nicio verificare prealabilă, lăsarea ușii sau a ferestrelor neasigurate și folosirea incorectă, permisivă a interfonului au fost câteva din premisele care au favorizat comiterea furturilor din locuințe.
De asemenea, polițiștii au distribuit materiale cu caracter informativ - preventiv cu mesajele campaniei.
Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, prioritate permanentă a polițiștilor bihoreni
Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului constituie direcţii prioritare de acţiune pe anul 2016 pentru poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
Prin intermediul Campaniei preventive „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt", poliţiştii de prevenire şi proximitate bihoreni informează persoanele vulnerabile despre cum să prevină victimizarea. Pentru fiecare cetăţean locuinţa este spaţiul în care se simte în siguranţă şi orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăşi încălcarea acestui spaţiu intim de siguranţă personală.
Deşi în ultimii ani la nivel județean tendinţa a fost una descrescătoare (de la 657 de furturi din locuinţe în 2012, 631 în 2013, 658 în 2014, la 522 în 2015),
prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului rămâne una dintre priorităţile Poliţiei Române.
Comparativ, nu sunt diferenţe semnificative după locul unde se produc, 263 de infracţiuni au avut loc în mediul urban şi 258 în mediul rural.
Principalele condiţii care au favorizat furturile din locuinţe sunt reprezentate de: împrietenire, uşă neasigurată, escaladare, multe din ele fiind urmare a ferestrelor lăsate deschise.
Campania „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt", derulată în parteneriat cu Groupama Asigurări S.A., îşi propune să aducă în atenţia cetăţenilor importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului în ceea ce priveşte furturile din locuinţe.
Principalele direcţii de acţiune ale campaniei sunt transmiterea mesajelor cu caracter preventiv prin intermediul canalelor de informare în masă, distribuirea de materiale informativ - preventive ce conţin recomandări destinate protecţiei locuinţelor şi organizarea de acțiuni pentru diverse categorii de beneficiari.
Activităţile poliţiştilor bihoreni vizează transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum şi stabilirea unor întâlniri ale poliţiştilor de prevenire şi proximitate cu cetăţenii.
Totodată, vor fi desfăşurate întâlniri cu membrii asociaţiilor de proprietari în vederea transmiterii de informaţii destinate prevenirii furturilor din locuinţe.
În vederea diseminării mesajelor destinate prevenirii furturilor din locuinţe vor fi organizate întâlniri cu grupuri ţintă, respectiv cu membri ai unor asociaţii profesionale, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi comerciale.
Pe parcursul întâlnirilor cu cetăţenii vor fi prezentate o serie de măsuri de prevenţie privind protejarea patrimoniului propriu. De asemenea, pentru ca mesajul campaniei să ajungă la cât mai multe persoane, polițiștii bihoreni vor organiza acţiuni de informare în zone cu aflux mare de cetăţeni.
Pentru promovarea mesajelor campaniei vor fi distribuite 5.000 de pliante cu recomandări preventive, iar 200 de afişe cu mesajul campaniei vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice.
Totodată, va fi promovat un clip video pentru ca mesajele destinate prevenirii spargerilor de locuinţe să ajungă la cetăţeni.  În premieră pentru colaborarea dintre cei doi parteneri, a fost realizat un site web dedicat exclusiv campaniei, respectiv www.prevenireafurturilor.ro
 „Nu invita hoţii în casa ta!" „1 din 4 furturi din locuinţe este favorizat de neglijenţă."
Prevenirea furturilor din locuinţe
Este extrem de neplăcut să vă găsiți casa spartă. De aceea, dorim să vă ajutăm să nu deveniți una dintre victimele celor care fură din locuinţe.
Infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise şi nesupravegheate. 
Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinţe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate.
Poliţia bihoreană vă recomandă
Nu permiteţi accesul în locuinţă al celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii", în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineți sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziţionat!
Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!
Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineți în casă bunuri de valoare sau că sunteți plecați de acasă! Selfie-urile sunt și ele distractive, dar aveți grijă la ce lăsați să se observe în imagine. Nu puneți poze în care se poate vedea ce obiecte dețineți sau care e structura apartamentului dumneavoastră.
Treceți peste impulsul de a anunța pe rețele de socializare că urmează să plecați într-o vacanță extraordinară. Check-in-ul din aeroport vă aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților.
Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!
Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!
Locurile ,,secrete" în care le lăsați prietenilor apropiați cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preșul de la intrare, nu sunt așa secrete. Astfel de metode vă fac vulnerabili în fața furturilor.
Organizați un sistem de supraveghere a vecinătății împreună cu ceilalți locatari. Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine și ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc.
Obișnuiți-vă să activați sistemul de alarmă de fiecare dată când plecați de acasă. Devine inutil dacă nu e activat și firma de pază nu poate fi anunțată că trebuie să intervină. Nu uitați să puneți la vedere sticker-ul care anunță că locuința ta este protejată.
Asigurați-vă că zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cereți administrației să le înlocuiască imediat.
Dacă sunteți plecat de acasă mai mult timp, folosiți un întrerupător care aprinde și stinge lumina la intervale diferite de timp. Și metoda radioului lăsat aprins ajută, nu o ignorați.
Indiferent de pretext, nu le oferiți persoanelor necunoscute informații despre tine sau vecinii tăi. Nici despre bunurile deținute, nici despre programul de lucru.
Închideți ferestrele și ușa de fiecare dată când plecați de acasă. Unul din patru  furturi din locuință este favorizat de neglijența proprietarilor care le lasă o portiță deschisă hoților.
LINK MATERIALE SUPORT CAMPANIE: FLYER, POSTER, VIDEO:

http://fastupload.rol.ro/24eee2ba14de0b09fba8a8e77bd22db2.html

Comisar- şef de poliţie Ioana Indrieş
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 15:26:02 Ora standard a Europei de Est