Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

„Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în școli”

Simpozion internațional în cadrul proiectului Erasmus +

„Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în școli”

Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", în calitate de partener în proiectul Erasmus+ „Savoarea vieții, mâncare regională sănătoasă în școli" (număr de proiect: 2014-1-NL01-KA202-001225), a organizat miercuri (20 aprilie 2016) la Continental Forum Oradea un simpozion internațional.

În cadrul acestui proiect (Erasmus + TOL ,,Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în cantinele școlare"), România este reprezentată de Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea,  alături de parteneri din alte patru țări europene: Olanda, Germania, Cehia și Finlanda.
Proiectul urmărește realizarea unei rețele de comunicare și afaceri între producătorii ecologici locali și membri decizionali din școli și cantine în vederea introducerii unor produse regionale sănătoase în meniul cantinelor școlare.
Pentru realizarea acestui deziderat, managerul, coordonatorul și membrii echipei de proiect s-au implicat activ în implementarea proiectului atât la nivelul conducerii locale, al producătorilor eco, cât și la nivelul elevilor, beneficiarii acestui proiect.
Întâlnirea nu a fost una pur informală, în care unii vorbesc, iar alții ascultă, cuminți, ci o activitate interactivă, în care s-a lucrat pe grupe, s-a creat, s-au pus întrebări și s-au dezbătut probleme, s-au propus și s-au găsit soluții de rezolvare în cadrul atelierelor de lucru, cu produse ecologice pe mese.
În deschidere, managerul național de proiect, dl profesor dr. Ruben Filimon, a prezentat invitații și agenda evenimentului: Importanța educației pentru un stil de viață sănătos (prezentarea proiectului și a activităților realizate); dl Avram Fițiu, profesor la U.S.A.M.V. Cluj-Napoca și secretar general al Federației Naționale de Agricultură Ecologică: „Conexiuni între agricultură și educație pentru un stil de viață sănătos"; dl Andrei Taichiș, fermier și președinte al Asociației Locale a Producătorilor Ecologici: „Cum putem să reușim la nivel local / regional"; dl Nagy Miklos (președintele Asociației Biotera România) - ,,Informarea și educarea consumatorilor, priorități pentru reușita în afaceri"; dl Kusnyer Vasile (apicultor) - Efortul apicultorilor și produsele lor ecologice.
La reuniune au participat ,,stegarii proiectului", cum i-a numit managerul de proiect pe directorii și administratorii de la grădinițele din Oradea și administratorii de cantine școlare. Principalele ,,condimente" (sarea și piperul) au fost aduse și administrate în doze mici și eco de coordonatorul național de proiect, doamna prof. Delia Mela (cu 10 ani de experiență în implementarea de proiecte internaționale) și ,,asistentul său" în derularea proiectelor, doamna prof. Ramona Hontilă.
Delia și Ramona au făcut o prezentare a proiectului și a conceptelor incluse, a activităților derulate (inclusiv lecții interactive și mici experimente) la nivelul colegiului, fiind subliniată ideea de bază pentru reușita proiectului: interacțiunea dintre producătorii locali și managerii unităților de învățământ, respectiv administratorii de cantine școlare, care pot realiza contracte spre a oferi copiilor mâncare sănătoasă (eco-bio); în implementarea proiectului este implicată și Universitatea din Oradea prin diferite acțiuni la nivel de cercetare. În cadrul atelierelor de lucru, participanții, prin intermediul produselor eco prezentate și aflate pe mese, au reușit să descopere savoarea vieții, prin testare directă, prin informare, mici experimente și scenarii; Ramona și Delia au împărtășit din experiența proiectului, idei și bune practici ale partenerilor de proiect din Olanda și Finlanda (spre exemplu, școlile din Olanda au conexiune directă cu agricultorii regionali, iar în Finlanda, fiecare școală are grădină proprie, cum aveam și noi în trecut, unde, prin rotație, fiecare elev desfășoară o oră pe zi activități practice).  Ideile au curs din toate părțile, s-au avansat soluții, s-au creat inclusiv versuri, s-au dedus și dezbătut concepte. Și fiindcă proiectul se apropie de final, după doi ani de derulare, a fost prezentată și Broșura proiectului (bilingvă, în română și engleză), care cuprinde rețete eco-bio de mâncare sănătoasă, modalități de gătire sănătoasă, precum și 10 metode de a trăi sănătos, oferite de un bucătar expert.
,,Informarea și educarea consumatorilor - priorități pentru reușita în afaceri"
,,Suntem răspunzători de cum o să arate viitorul României, viitorul tineretului nostru, ne-a spus dl Nagy Miklos, președintele Asociației Biotera România. Informarea și educarea consumatorilor sunt priorități pentru reușita în afaceri. Pentru că mulți nici nu știu că marea majoritate a bolilor de astăzi provin dintr-o alimentație proastă. Iar noi vrem să educăm tineretul, să-i arătăm cum se poate trăi cât mai sănătos. Asociația noastră caută să organizeze întâlniri, să aducă la aceeași masă consumatorul și producătorul. Pentru că orice produs bun poate rămâne anonim pe rafturile unui supermarket dacă nu este prezentat și cunoscut. Asociația noastră a organizat porți deschise pentru ca fermierii să învețe unii de la alții, iar consumatorii au avut șansa de a cunoaște și degusta produsele ecologice".
Întrebat care este mesajul domniei sale pentru această reuniune, interlocutorul nostru ne-a răspuns: ,,Consumatorilor le doresc să aibă încredere și să guste, să testeze produsele ecologice pentru că merită. Noi oferim ca produs finit paste făinoase ecologice, pe care nu le găsiți în supermarketuri; ele se pot găsi pe site-ul nostru și se pot comanda în magazinele ecologice sau naturiste, în farmacii, pe B-dul Magheru, la magazinul Apicol sau la sediul firmei noastre din comuna Sălard. Ca președinte al asociației știu să informația este putere. Toată lumea crede că produsele ecologice nu sunt suficiente sau nu se pot găsi", a mai spus dl Nagy Miklos.  
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în școli”.     

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 24 ianuarie 2021