Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

„Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în școli”

Simpozion internațional în cadrul proiectului Erasmus +

„Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în școli”

Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", în calitate de partener în proiectul Erasmus+ „Savoarea vieții, mâncare regională sănătoasă în școli" (număr de proiect: 2014-1-NL01-KA202-001225), a organizat miercuri (20 aprilie 2016) la Continental Forum Oradea un simpozion internațional.

În cadrul acestui proiect (Erasmus + TOL ,,Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în cantinele școlare"), România este reprezentată de Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea,  alături de parteneri din alte patru țări europene: Olanda, Germania, Cehia și Finlanda.
Proiectul urmărește realizarea unei rețele de comunicare și afaceri între producătorii ecologici locali și membri decizionali din școli și cantine în vederea introducerii unor produse regionale sănătoase în meniul cantinelor școlare.
Pentru realizarea acestui deziderat, managerul, coordonatorul și membrii echipei de proiect s-au implicat activ în implementarea proiectului atât la nivelul conducerii locale, al producătorilor eco, cât și la nivelul elevilor, beneficiarii acestui proiect.
Întâlnirea nu a fost una pur informală, în care unii vorbesc, iar alții ascultă, cuminți, ci o activitate interactivă, în care s-a lucrat pe grupe, s-a creat, s-au pus întrebări și s-au dezbătut probleme, s-au propus și s-au găsit soluții de rezolvare în cadrul atelierelor de lucru, cu produse ecologice pe mese.
În deschidere, managerul național de proiect, dl profesor dr. Ruben Filimon, a prezentat invitații și agenda evenimentului: Importanța educației pentru un stil de viață sănătos (prezentarea proiectului și a activităților realizate); dl Avram Fițiu, profesor la U.S.A.M.V. Cluj-Napoca și secretar general al Federației Naționale de Agricultură Ecologică: „Conexiuni între agricultură și educație pentru un stil de viață sănătos"; dl Andrei Taichiș, fermier și președinte al Asociației Locale a Producătorilor Ecologici: „Cum putem să reușim la nivel local / regional"; dl Nagy Miklos (președintele Asociației Biotera România) - ,,Informarea și educarea consumatorilor, priorități pentru reușita în afaceri"; dl Kusnyer Vasile (apicultor) - Efortul apicultorilor și produsele lor ecologice.
La reuniune au participat ,,stegarii proiectului", cum i-a numit managerul de proiect pe directorii și administratorii de la grădinițele din Oradea și administratorii de cantine școlare. Principalele ,,condimente" (sarea și piperul) au fost aduse și administrate în doze mici și eco de coordonatorul național de proiect, doamna prof. Delia Mela (cu 10 ani de experiență în implementarea de proiecte internaționale) și ,,asistentul său" în derularea proiectelor, doamna prof. Ramona Hontilă.
Delia și Ramona au făcut o prezentare a proiectului și a conceptelor incluse, a activităților derulate (inclusiv lecții interactive și mici experimente) la nivelul colegiului, fiind subliniată ideea de bază pentru reușita proiectului: interacțiunea dintre producătorii locali și managerii unităților de învățământ, respectiv administratorii de cantine școlare, care pot realiza contracte spre a oferi copiilor mâncare sănătoasă (eco-bio); în implementarea proiectului este implicată și Universitatea din Oradea prin diferite acțiuni la nivel de cercetare. În cadrul atelierelor de lucru, participanții, prin intermediul produselor eco prezentate și aflate pe mese, au reușit să descopere savoarea vieții, prin testare directă, prin informare, mici experimente și scenarii; Ramona și Delia au împărtășit din experiența proiectului, idei și bune practici ale partenerilor de proiect din Olanda și Finlanda (spre exemplu, școlile din Olanda au conexiune directă cu agricultorii regionali, iar în Finlanda, fiecare școală are grădină proprie, cum aveam și noi în trecut, unde, prin rotație, fiecare elev desfășoară o oră pe zi activități practice).  Ideile au curs din toate părțile, s-au avansat soluții, s-au creat inclusiv versuri, s-au dedus și dezbătut concepte. Și fiindcă proiectul se apropie de final, după doi ani de derulare, a fost prezentată și Broșura proiectului (bilingvă, în română și engleză), care cuprinde rețete eco-bio de mâncare sănătoasă, modalități de gătire sănătoasă, precum și 10 metode de a trăi sănătos, oferite de un bucătar expert.
,,Informarea și educarea consumatorilor - priorități pentru reușita în afaceri"
,,Suntem răspunzători de cum o să arate viitorul României, viitorul tineretului nostru, ne-a spus dl Nagy Miklos, președintele Asociației Biotera România. Informarea și educarea consumatorilor sunt priorități pentru reușita în afaceri. Pentru că mulți nici nu știu că marea majoritate a bolilor de astăzi provin dintr-o alimentație proastă. Iar noi vrem să educăm tineretul, să-i arătăm cum se poate trăi cât mai sănătos. Asociația noastră caută să organizeze întâlniri, să aducă la aceeași masă consumatorul și producătorul. Pentru că orice produs bun poate rămâne anonim pe rafturile unui supermarket dacă nu este prezentat și cunoscut. Asociația noastră a organizat porți deschise pentru ca fermierii să învețe unii de la alții, iar consumatorii au avut șansa de a cunoaște și degusta produsele ecologice".
Întrebat care este mesajul domniei sale pentru această reuniune, interlocutorul nostru ne-a răspuns: ,,Consumatorilor le doresc să aibă încredere și să guste, să testeze produsele ecologice pentru că merită. Noi oferim ca produs finit paste făinoase ecologice, pe care nu le găsiți în supermarketuri; ele se pot găsi pe site-ul nostru și se pot comanda în magazinele ecologice sau naturiste, în farmacii, pe B-dul Magheru, la magazinul Apicol sau la sediul firmei noastre din comuna Sălard. Ca președinte al asociației știu să informația este putere. Toată lumea crede că produsele ecologice nu sunt suficiente sau nu se pot găsi", a mai spus dl Nagy Miklos.  
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în școli”.     

Trimite email
duminică, 14 decembrie 2025 la 07:05:45 Ora standard a Europei de Est