Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

„Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în școli”

Simpozion internațional în cadrul proiectului Erasmus +

„Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în școli”

Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", în calitate de partener în proiectul Erasmus+ „Savoarea vieții, mâncare regională sănătoasă în școli" (număr de proiect: 2014-1-NL01-KA202-001225), a organizat miercuri (20 aprilie 2016) la Continental Forum Oradea un simpozion internațional.

În cadrul acestui proiect (Erasmus + TOL ,,Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în cantinele școlare"), România este reprezentată de Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea,  alături de parteneri din alte patru țări europene: Olanda, Germania, Cehia și Finlanda.
Proiectul urmărește realizarea unei rețele de comunicare și afaceri între producătorii ecologici locali și membri decizionali din școli și cantine în vederea introducerii unor produse regionale sănătoase în meniul cantinelor școlare.
Pentru realizarea acestui deziderat, managerul, coordonatorul și membrii echipei de proiect s-au implicat activ în implementarea proiectului atât la nivelul conducerii locale, al producătorilor eco, cât și la nivelul elevilor, beneficiarii acestui proiect.
Întâlnirea nu a fost una pur informală, în care unii vorbesc, iar alții ascultă, cuminți, ci o activitate interactivă, în care s-a lucrat pe grupe, s-a creat, s-au pus întrebări și s-au dezbătut probleme, s-au propus și s-au găsit soluții de rezolvare în cadrul atelierelor de lucru, cu produse ecologice pe mese.
În deschidere, managerul național de proiect, dl profesor dr. Ruben Filimon, a prezentat invitații și agenda evenimentului: Importanța educației pentru un stil de viață sănătos (prezentarea proiectului și a activităților realizate); dl Avram Fițiu, profesor la U.S.A.M.V. Cluj-Napoca și secretar general al Federației Naționale de Agricultură Ecologică: „Conexiuni între agricultură și educație pentru un stil de viață sănătos"; dl Andrei Taichiș, fermier și președinte al Asociației Locale a Producătorilor Ecologici: „Cum putem să reușim la nivel local / regional"; dl Nagy Miklos (președintele Asociației Biotera România) - ,,Informarea și educarea consumatorilor, priorități pentru reușita în afaceri"; dl Kusnyer Vasile (apicultor) - Efortul apicultorilor și produsele lor ecologice.
La reuniune au participat ,,stegarii proiectului", cum i-a numit managerul de proiect pe directorii și administratorii de la grădinițele din Oradea și administratorii de cantine școlare. Principalele ,,condimente" (sarea și piperul) au fost aduse și administrate în doze mici și eco de coordonatorul național de proiect, doamna prof. Delia Mela (cu 10 ani de experiență în implementarea de proiecte internaționale) și ,,asistentul său" în derularea proiectelor, doamna prof. Ramona Hontilă.
Delia și Ramona au făcut o prezentare a proiectului și a conceptelor incluse, a activităților derulate (inclusiv lecții interactive și mici experimente) la nivelul colegiului, fiind subliniată ideea de bază pentru reușita proiectului: interacțiunea dintre producătorii locali și managerii unităților de învățământ, respectiv administratorii de cantine școlare, care pot realiza contracte spre a oferi copiilor mâncare sănătoasă (eco-bio); în implementarea proiectului este implicată și Universitatea din Oradea prin diferite acțiuni la nivel de cercetare. În cadrul atelierelor de lucru, participanții, prin intermediul produselor eco prezentate și aflate pe mese, au reușit să descopere savoarea vieții, prin testare directă, prin informare, mici experimente și scenarii; Ramona și Delia au împărtășit din experiența proiectului, idei și bune practici ale partenerilor de proiect din Olanda și Finlanda (spre exemplu, școlile din Olanda au conexiune directă cu agricultorii regionali, iar în Finlanda, fiecare școală are grădină proprie, cum aveam și noi în trecut, unde, prin rotație, fiecare elev desfășoară o oră pe zi activități practice).  Ideile au curs din toate părțile, s-au avansat soluții, s-au creat inclusiv versuri, s-au dedus și dezbătut concepte. Și fiindcă proiectul se apropie de final, după doi ani de derulare, a fost prezentată și Broșura proiectului (bilingvă, în română și engleză), care cuprinde rețete eco-bio de mâncare sănătoasă, modalități de gătire sănătoasă, precum și 10 metode de a trăi sănătos, oferite de un bucătar expert.
,,Informarea și educarea consumatorilor - priorități pentru reușita în afaceri"
,,Suntem răspunzători de cum o să arate viitorul României, viitorul tineretului nostru, ne-a spus dl Nagy Miklos, președintele Asociației Biotera România. Informarea și educarea consumatorilor sunt priorități pentru reușita în afaceri. Pentru că mulți nici nu știu că marea majoritate a bolilor de astăzi provin dintr-o alimentație proastă. Iar noi vrem să educăm tineretul, să-i arătăm cum se poate trăi cât mai sănătos. Asociația noastră caută să organizeze întâlniri, să aducă la aceeași masă consumatorul și producătorul. Pentru că orice produs bun poate rămâne anonim pe rafturile unui supermarket dacă nu este prezentat și cunoscut. Asociația noastră a organizat porți deschise pentru ca fermierii să învețe unii de la alții, iar consumatorii au avut șansa de a cunoaște și degusta produsele ecologice".
Întrebat care este mesajul domniei sale pentru această reuniune, interlocutorul nostru ne-a răspuns: ,,Consumatorilor le doresc să aibă încredere și să guste, să testeze produsele ecologice pentru că merită. Noi oferim ca produs finit paste făinoase ecologice, pe care nu le găsiți în supermarketuri; ele se pot găsi pe site-ul nostru și se pot comanda în magazinele ecologice sau naturiste, în farmacii, pe B-dul Magheru, la magazinul Apicol sau la sediul firmei noastre din comuna Sălard. Ca președinte al asociației știu să informația este putere. Toată lumea crede că produsele ecologice nu sunt suficiente sau nu se pot găsi", a mai spus dl Nagy Miklos.  
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Savoarea vieții - mâncare regională sănătoasă în școli”.     

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 23 septembrie 2021