Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Celebrarea zilelor de 9 și 10 Mai - Ziua Europei și Ziua Regalității

Marți, la L.T.B. ,,Emanuel”

Celebrarea zilelor de 9 și 10 Mai - Ziua Europei și Ziua Regalității

Continuând tradiţia începută în urmă cu opt ani, catedra de istorie-geografie a organizat şi de această dată un concurs pe echipe dedicat Zilei Europei.

Activitatea a fost moderată de către prof. Ramona Iştoc, iniţiator al proiectului. La concursul pe echipe, pentru clasele de gimnaziu, intitulat „9 Mai - Ziua Europei", au participat șapte echipaje, reprezentând tot atâtea ţări ale Uniunii Europene. A fost punctată și semnificația zilei de 10 mai, studentul la istorie, Pușcaș Daniel, prezentând publicului un PowerPoint intitulat ,,150 de ani de la întemeierea dinastiei regale în România".
Juriul a fost prezidat de dnul prof. Curta Iosif, director al liceului şi alcătuit din următorii profesori: Moţiu Rodica, Boldiș Marinela, Fiter Ciprian, Blaga Diana, Fildan Mihaela, Medan Eugenia și Cicortaș Raluca.
D-na prof. Fildan Mihaela a avut amabilitatea să ne descrie această activitate, văzută de un membru al juriului: ,,Concursul acesta dă posibilitatea elevilor să-şi descopere personalitatea, să se cunoască mai bine pe sine şi pe ceilalţi. Lucrând în echipă, ei sunt încurajaţi să comunice, să găsească idei, să creeze ceva frumos care să pună în lumină cunoştinţele teoretice, dar şi abilităţile practice, artistice. Fiind un concurs interdisciplinar, elevii învaţă să gândească în ansamblu, panoramic, nu doar fragmentar. Bucuria de a face ceva împreună, ceva care scoate în evidenţă originalitatea, comunicarea o citim pe feţele lor. Nu e test, e ceva ce fac de bună voie şi asta e bine!
Şcoala te ajută să fii mai bun; intri în şcoală ca o bucată de lemn neprelucrată... Dacă şcoala te-a prelucrat şi a scos din tine ,,mobilă de lux" (om de caracter) înseamnă că acea şcoală îşi merită existenţa. Prin aceste tipuri de activităţi elevii sunt încurajaţi să se autodepăşească, să îşi ,,ispitească" limitele... Cineva spunea că şcoala are rolul, rostul să te ridice undeva de unde să-ţi fie ruşine să mai cobori".
Concursul s-a încheiat cu anunțarea punctajului obținut de către fiecare echipă și a premiilor aferente rezultatelor finale. Iată câștigătorii celei de-a opta ediții a concursului:
 Premiul I și premiu special ,,pentru cele mai bune și autentice produse culinare"- echipa  formată din Vereș Beniamin, Gros David, Lencar David, Lata Sebastian, Damșe Denis, Fildan David, Ficuț Antonia, Vaș David, Beldi Ștefania și  Sorițău Karis, din clasa a V-a A, reprezentând Ungaria.
Premiul II și premiu special ,,pentru cea mai bună exprimare în lb. străină"- Bejinariu Andreea, Bohuș Timotei, Bara Emilia, Ghiurău Lucas, Pop Roberta, Ban Thomas și Sabău Timotei, din clasa  a VII-a A, reprezentând Franța.
Premiul III și premiu special ,,pentru cea mai bună prezentare" -  echipa formată din  Pop Sorana, Sârb Iulia, Popa Josiane, Negruț Bianca, Marton Salome, Judea Iulia, Negrău Mircea, Burcă Paul și Curta Alexia din clasa a VIII-a A, reprezentând Italia.
Prima menţiune și premiu special ,,pentru momentul artistic original" - echipa formată din Cozma Ania, Voichescu Daria, Maier Damaris, Ghiulai Sara, Mihuț Maria, Știru Răzvan, Opreanu Titus și Sava Sebastian, din  clasa a VI-a A, reprezentând Grecia.
A doua mențiune și premiu special ,,pentru cel mai bun PowerPoint" - echipa formată din Hrihorișan Adisia, Covaci Raul, Cadar Sebastian, Roman Antony, Pantea Patric, Dornauer Dafne, Hendre Corina, din clasa a VI-a B, reprezentând Spania.
A treia mențiune și premiu special ,,pentru standul cel mai creativ" - echipa formată din Săvianu Natasha, Dreniovski Sara, Pop Bianca, Voinkov Yana, Sime Patricia, Sălăjan Carla, Turcuș Maria, Corduneanu Casandra, din clasa a VII-a B, reprezentând Marea Britanie.
A patra mențiune și premiu special ,,pentru produse culinare deosebite" - echipa clasei a V-a B, reprezentând Germania, formată din Curta Thomas, Negruț Alexia, Capota Liviu, Cosma Cosmin, Laza Iulia, Tipi Paula, Rus Estefan și Gordan Timotei.
Reporteri
Ramona Iştoc, Fildan Mihaela & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Celebrarea zilelor de 9 și 10 Mai - Ziua Europei și Ziua Regalității.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 22:25:20 Ora de vară a Europei de Est