Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Deschiderea Târgului de carte Gaudeamus și evenimentele sale

De miercuri până duminică, inclusiv,

Deschiderea Târgului de carte Gaudeamus și evenimentele sale

Miercuri, 18 mai 2016, s-a deschis în Parcul 1 Decembrie din Oradea, cea de-a III-a ediţie a Târgului de carte Gaudeamus.

La eveniment, au participat primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, dl Bogdan Roşca, managerul Radio România Cluj, dl Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor şi dl Mihai Jurcă, director al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului Bihor.
Deschiderea târgului a fost transmisă în direct la Radio România Actualități, dl. Bogdan Roşca mulțumind organizatorilor și partenerilor evenimentului. La rândul său, și dl primar Ilie Bolojan a mulțumit organizatorului național, Radio România Actualități, dar și orădenilor prezenți.
După cuvintele rostite de Lucian Silaghi și Mihai Jurca, peste 350 de elevi de la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu" au format un lanţ uman de la pavilionul târgului până la  bustul lui Iosif Vulcan din Parcul Libertăţii. Dând din mână în mână poezia ,,De-aș avea", a lui Mihai Eminescu cu care poetul debuta în urmă cu 150 de ani în paginile revistei ,,Familia", eminescienii orădeni au refăcut simbolic traseul de la Cernăuți la Oradea.
Evenimentele târgului
Vă reamintim reperele statistice și evenimentele târgului (pe scurt), așa cum le-am primit din partea organmizatorului național, reprezentat de doamna Connie Chifor.
*66 de participanţi reuniţi în 43 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România - edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte.
*o suprafaţă record de peste 400 mp de standuri și peste 30 de evenimente propuse de către organizatori şi expozanţi
Joi, 19 mai, la ora 13.00, va avea loc, în organizarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi a revistei „Familia", conferinţa „Eminescu, Vulcan şi revista „Familia". 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu".
Și tot joi, între orele 16.00 şi 17.00, pe Str. Republicii, în zona pietonală, va avea loc „Parada personajelor literare", susținută de liceenii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu", cu sprijinul Teatrului „Regina Maria" Oradea.
Proiecte Radio România - Gaudeamus derulate la Târgul Gaudeamus Oradea 2016
Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, în acest an, are ca beneficiar Asociaţia Dedalis din comuna Balc, organizaţie care face demersuri pentru înfiinţarea unei biblioteci a comunităţii.
Invitaţi de nota 10: olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 21 mai, la ora 12.00, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe invitaţii de nota 10 ai Târgului Gaudeamus, elevi orădeni premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline: Árva Norbert-Ákos, Divin Péter (Liceul Teoretic „Ady Endre"), Teodora Groza (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu") şi Kun Édua Boróka (Liceul Teologic Reformat „Lorántffy Zsuzsanna").
Premiile ediţiei 2016 a Târgului Gaudeamus Oradea vor fi decernate duminică, 22 mai, începând cu ora 13.00. Trofeele Gaudeamus (acordate editurilor) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor; Trofeele presei - decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului; Premiul Educaţia - decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul Gaudeamus; Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la târg, de către Casa de Modă Ilinca din Craiova.
Premiile Tombolei Gaudeamus, care vor fi acordate pe baza tragerii la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului, și care constau în sume de bani, produse cosmetice, permise de intrare la Aqua Park President şi vouchere pentru pizza.
Târgurile Gaudeamus, reunite în cadrul Programului Lectura, constituie cea mai importantă componentă a unui proiect de anvergură naţională, iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul declarat de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale. Palmaresul cumulat al Programului, în intervalul 1994 - 2016, însumează 93 de târguri organizate sub brandul Gaudeamus, aproape 2.642.000 de vizitatori, aproape 9.800 de expozanţi şi 10.630 de evenimente culturale. Principalele sale componente sunt: Târgul Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură, Caravana Gaudeamus (Craiova, Cluj-Napoca, Oradea şi Litoral), Târgul Gaudeamus Carte Şcolară şi o serie de proiecte conexe. Calendarul Gaudeamus 2016 mai cuprinde: Litoral (11 - 15 august), Gaudeamus Carte Şcolară (15 - 25 septembrie) şi Târgul Internaţional Gaudeamus (16 - 20 noiembrie).
Vă reamintim că Târgul Gaudeamus este un eveniment național, organizat la Oradea de Radio România, cu concursul Primăriei Municipiului Oradea şi Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune ...
Connie Chifor & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Deschiderea Târgului  de carte Gaudeamus și evenimentele sale.

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 16:17:27 Ora de vară a Europei de Est