Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

,,Să învățați cum să vă argumentați opinia”

Concursul național ,,Tinerii dezbat” – etapa regională de la Oradea

,,Să învățați cum să vă argumentați opinia”

Sâmbătă și duminică (21-22 mai 2016), în mai multe municipii din țară, s-a desfășurat etapa regională a Concursului național ,,Tinerii dezbat".

Doar la Oradea, se desfășoară în același timp, astăzi și mâine (sâmbătă și duminică - n.n.) două etape regionale, A și B, datorită numărului mare de participanți, 33 de echipe, din șase județe: Alba, Bihor, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, după cum aveam să aflăm de la dl inspector școlar Florin Negruțiu, coordonatorul și moderatorul competiției regionale.
Și această a VII-a ediție și etapă regională a fost găzduită de Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" din Oradea (o școală europeană de prestigiu a județului Bihor).
Deschiderea festivă a manifestării a fost onorată de inspectorul școlar general, dl profesor Alin-Florin Novac-Iuhas care s-a adresat cu bucurie participanților: ,,Îmi exprim bucuria că județul nostru poate organiza și are ocazia să organizeze această competiție, care, cred eu, este cel mai amplu program de dezvoltare pentru elevi... Trăiesc cu speranța că veți pleca de la Oradea cu amintiri frumoase. Închei prin a vă îndemna să nu renunțați niciodată la pasiunea voastră, indiferent de rezultatul pe care îl veți obține astăzi".
În cuvântul său, directorul liceului gazdă, dl prof. Gheorghe Tirla, a urat bun venit participanților și ,,a telegrafiat în câteva cuvinte", vorba domniei sale ,,istoria" liceului - ,,un liceu relativ nou, înființat în vremurile tulburi de după 1990. Anul trecut am sărbătorit 25 de ani"... Nu putea să nu sublinieze faptul că liceul lăzăriștilor deține de trei ori înaltul titlu de ,,școală europeană", cel de-al treilea titlu fiind obținut anul trecut.
,,Un debater nu pierde niciodată, un debater învață"
Directorul adjunct al competiției, dl profesor Dan Sima, avea să puncteze cel mai clar ce înseamnă acest concurs.
,,Tinerii dezbat" este un concurs care vă face puternici, critici și creativi. Este o competiție și va avea învingători, dar sunt convins că putem spune încă de pe acum că nu va avea învinși...un debater nu pierde niciodată, un debater învață!"
Cei doi directori de turneu, Ionuț Danci și Ștefan Ungur, s-au referit, în principal, la importanța competiției și la aspectele tehnice ale concursului, încurajându-i pe participanți. ,,Trebuie să învățați cum să vă argumentați opinia, să învățați cum să purtați o discuție. Este interesant să vezi că niște elevi de clasa a IX-a, a X-a, a XI-a pot să aibă un discurs mult mai bun decât oameni politici din ziua de azi" (I.D.). Atât în ring cât și în afara lui, în pauze, concurenții au fost îndemnați ,,să aibă un comportament academic; ținând cont că arbitrul e suveran!"
Domnilor jurați, gazde și organizatori, așteptăm să publicăm rezultatele concursului!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (67 de poze), accesați Galeria foto: ,,Să învățați cum să vă argumentați opinia”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 27 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)