Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Să învățați cum să vă argumentați opinia”

Concursul național ,,Tinerii dezbat” – etapa regională de la Oradea

,,Să învățați cum să vă argumentați opinia”

Sâmbătă și duminică (21-22 mai 2016), în mai multe municipii din țară, s-a desfășurat etapa regională a Concursului național ,,Tinerii dezbat".

Doar la Oradea, se desfășoară în același timp, astăzi și mâine (sâmbătă și duminică - n.n.) două etape regionale, A și B, datorită numărului mare de participanți, 33 de echipe, din șase județe: Alba, Bihor, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, după cum aveam să aflăm de la dl inspector școlar Florin Negruțiu, coordonatorul și moderatorul competiției regionale.
Și această a VII-a ediție și etapă regională a fost găzduită de Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" din Oradea (o școală europeană de prestigiu a județului Bihor).
Deschiderea festivă a manifestării a fost onorată de inspectorul școlar general, dl profesor Alin-Florin Novac-Iuhas care s-a adresat cu bucurie participanților: ,,Îmi exprim bucuria că județul nostru poate organiza și are ocazia să organizeze această competiție, care, cred eu, este cel mai amplu program de dezvoltare pentru elevi... Trăiesc cu speranța că veți pleca de la Oradea cu amintiri frumoase. Închei prin a vă îndemna să nu renunțați niciodată la pasiunea voastră, indiferent de rezultatul pe care îl veți obține astăzi".
În cuvântul său, directorul liceului gazdă, dl prof. Gheorghe Tirla, a urat bun venit participanților și ,,a telegrafiat în câteva cuvinte", vorba domniei sale ,,istoria" liceului - ,,un liceu relativ nou, înființat în vremurile tulburi de după 1990. Anul trecut am sărbătorit 25 de ani"... Nu putea să nu sublinieze faptul că liceul lăzăriștilor deține de trei ori înaltul titlu de ,,școală europeană", cel de-al treilea titlu fiind obținut anul trecut.
,,Un debater nu pierde niciodată, un debater învață"
Directorul adjunct al competiției, dl profesor Dan Sima, avea să puncteze cel mai clar ce înseamnă acest concurs.
,,Tinerii dezbat" este un concurs care vă face puternici, critici și creativi. Este o competiție și va avea învingători, dar sunt convins că putem spune încă de pe acum că nu va avea învinși...un debater nu pierde niciodată, un debater învață!"
Cei doi directori de turneu, Ionuț Danci și Ștefan Ungur, s-au referit, în principal, la importanța competiției și la aspectele tehnice ale concursului, încurajându-i pe participanți. ,,Trebuie să învățați cum să vă argumentați opinia, să învățați cum să purtați o discuție. Este interesant să vezi că niște elevi de clasa a IX-a, a X-a, a XI-a pot să aibă un discurs mult mai bun decât oameni politici din ziua de azi" (I.D.). Atât în ring cât și în afara lui, în pauze, concurenții au fost îndemnați ,,să aibă un comportament academic; ținând cont că arbitrul e suveran!"
Domnilor jurați, gazde și organizatori, așteptăm să publicăm rezultatele concursului!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (67 de poze), accesați Galeria foto: ,,Să învățați cum să vă argumentați opinia”.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:44:45 Ora de vară a Europei de Est