Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Infracţiuni de distrugere prin incendiere şi tentativă de omor

La procesul simulat studențesc în cauză penală

Infracţiuni de distrugere prin incendiere şi tentativă de omor

Secţiunea Aplicaţii practice-demonstrative, simulări şi Expo_BACStud 2016, coordonată de prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Agora din municipiul Oradea a început cu un proces simulat studenţesc în cauză civilă (coordonatori: judecător, lect. univ. dr. Loredana Doseanu; judecător, lect. univ. dr. Ioana-Luminiţa Dudaş; avocat, lect. univ. dr. Radu-Gheorghe Florian), a continuat cu expoziţii, standuri de prezentare, activităţi de informare, exerciţii practice şi exemplificări moduri de acţiune specifice instituţiilor invitate, iar în încheiere participanţii au fost invitaţi la un proces simulat studenţesc în cauză penală, coordonat de procuror, lect. univ. dr. Liviu Lascu.

Prezentarea procesului penal simulat de anul acesta, s-a dorit a fi o consolidare a unei practici educative ce s-a dovedit a fi una de succes încă de la precedenta reprezentaţie din luna mai 2015, o provocare pentru această promoţie de studenţi şi pentru îndrumătorul lor, deopotrivă. Un prim aspect care a urmărit ridicarea ştachetei faţă de nivelul precedent a fost acela de a alege o speţă semnificativ mai complexă faţă de cea de anul trecut, implicând dezbateri pe marginea unor infracţiuni de distrugere prin incendiere şi tentativă de omor care, în mod inerent, au creat premisele unor dezbateri foarte aprinse.
Procurorul, pe de o parte, reprezentat într-o manieră de înaltă ţinută de studenta Daiana Poleac şi avocaţii inculpaţilor sau ai  părţilor, pe de altă parte, au creat un climat de dezbateri în contradictoriu foarte apropiat de unul întâlnit în sălile de judecată, cu argumente de fapt şi de drept proprii, singura intervenţie de ordin scenografic fiind o prezentare a stării de fapt reţinute în rechizitoriu şi a unor mijloace de probă administrate în mod valid în faza de urmărire penală.
Toate declaraţiile inculpaţilor, ale părţilor şi intervenţiile avocaţilor s-au făcut, aşadar, la iniţiativa studenţilor şi în forma lor de exprimare, cu corecturile de rigoare operate pe timpul repetiţiilor, în situaţiile în care acestea s-au dovedit a fi nespecifice unor discuţii în cadru procesual sau dacă au parazitat în mod inutil dezbaterile. Pentru desfăşurarea tuturor activităţilor din cursul judecăţii, în succesiunea lor firească şi cu respectarea procedurilor şi a principiilor procesuale specifice, studenta Szabo Katalin, în rolul de judecător, a depus diligenţele unui adevărat profesionist, urmărind cu precizia unui metronom toate detaliile şi conducând magistral şedinţa. Studentele Contraş Alexandra şi Stănescu Ioana, în rolul avocaţilor inculpaţilor, au avut o prestaţie extrem de importantă de la începutul şi până la finalul procesului, pe pledoariile acestora sprijinindu-se, de fapt, întreaga dezbatere în regim contradictoriu, menţinând ridicată cota de interes pentru auditoriu. O referinţă aparte se impune a fi făcută pentru prestaţia celor doi studenţi care au jucat rolul inculpaţilor şi care, deşi în viaţa de zi cu zi sunt nişte studenţi silitori, interesaţi şi cu un comportament exemplar, au interpretat rolurile lor într-o manieră atât de autentică şi de originală încât privitorii au putut fi tentaţi să creadă că sunt nişte studenţi la actorie, nicidecum la drept. Practic, intervenţiile lor făcute cu mult talent, au constituit sarea şi piperul acestei reprezentaţii şi au stârnit uneori râsete, de-a dreptul, într-o sală în care domina o atmosferă sobră şi tensionată.
Chiar dacă au avut roluri mai puţin vizibile în cursul procesului şi chiar dacă intervenţiile lor nu au fost de durată, toţi ceilalţi studenţi participanţi au avut evoluţii excelente şi o contribuţie însemnată la reuşita activităţii. Le mulţumesc din toată inima studenţilor participanţi şi publicului spectator şi sunt îndreptăţit să cred că acest proces simulat va avea un loc aparte în panoplia de evenimente plăcute la care au participat în timpul facultăţii şi de care îşi vor aduce aminte peste ani. Le doresc tuturora mult succes pentru ca în viitorul apropiat să devină magistraţi şi avocaţi adevăraţi, în procese reale. Nu în cele din urmă, manifestarea reprezintă o mănuşă aruncată viitoarelor promoţii ale Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative.
Au participat
1. Judecător: Szabo Katalin
2. Grefier: Tonca Andreea
3. Procuror: Poleac Daiana
4. Avocatinculpat (1): Stănescu Ioana
5. Avocatinculpat (2): Contraș Alexandra
6. Avocat parte civilă (1): Bungău Ana Maria
7. Avocat parte civilă (2): Ivan Andreea
8. Avocat parte civilă (3): Barmoş Loredana
9. Inculpat (1): Oprean Dan
10. Inculpat (2): Hava Mircea
11. Parte cililă (1): Torj Ioan
12. Parte civilă (2): Burta George
13. Parte civilă (3): Mada Camelia Daniela
14. Martor (1): Ghitea Florina
15. Martor (2): Băican Andrada
16. Martor (3): Abrudan Romina
 Lect. univ. dr. Liviu Lascu
Pentru mai multe poze (77 de poze), accesați Galeria foto: Infracţiuni de distrugere prin incendiere şi tentativă de omor. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021