Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Infracţiuni de distrugere prin incendiere şi tentativă de omor

La procesul simulat studențesc în cauză penală

Infracţiuni de distrugere prin incendiere şi tentativă de omor

Secţiunea Aplicaţii practice-demonstrative, simulări şi Expo_BACStud 2016, coordonată de prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Agora din municipiul Oradea a început cu un proces simulat studenţesc în cauză civilă (coordonatori: judecător, lect. univ. dr. Loredana Doseanu; judecător, lect. univ. dr. Ioana-Luminiţa Dudaş; avocat, lect. univ. dr. Radu-Gheorghe Florian), a continuat cu expoziţii, standuri de prezentare, activităţi de informare, exerciţii practice şi exemplificări moduri de acţiune specifice instituţiilor invitate, iar în încheiere participanţii au fost invitaţi la un proces simulat studenţesc în cauză penală, coordonat de procuror, lect. univ. dr. Liviu Lascu.

Prezentarea procesului penal simulat de anul acesta, s-a dorit a fi o consolidare a unei practici educative ce s-a dovedit a fi una de succes încă de la precedenta reprezentaţie din luna mai 2015, o provocare pentru această promoţie de studenţi şi pentru îndrumătorul lor, deopotrivă. Un prim aspect care a urmărit ridicarea ştachetei faţă de nivelul precedent a fost acela de a alege o speţă semnificativ mai complexă faţă de cea de anul trecut, implicând dezbateri pe marginea unor infracţiuni de distrugere prin incendiere şi tentativă de omor care, în mod inerent, au creat premisele unor dezbateri foarte aprinse.
Procurorul, pe de o parte, reprezentat într-o manieră de înaltă ţinută de studenta Daiana Poleac şi avocaţii inculpaţilor sau ai  părţilor, pe de altă parte, au creat un climat de dezbateri în contradictoriu foarte apropiat de unul întâlnit în sălile de judecată, cu argumente de fapt şi de drept proprii, singura intervenţie de ordin scenografic fiind o prezentare a stării de fapt reţinute în rechizitoriu şi a unor mijloace de probă administrate în mod valid în faza de urmărire penală.
Toate declaraţiile inculpaţilor, ale părţilor şi intervenţiile avocaţilor s-au făcut, aşadar, la iniţiativa studenţilor şi în forma lor de exprimare, cu corecturile de rigoare operate pe timpul repetiţiilor, în situaţiile în care acestea s-au dovedit a fi nespecifice unor discuţii în cadru procesual sau dacă au parazitat în mod inutil dezbaterile. Pentru desfăşurarea tuturor activităţilor din cursul judecăţii, în succesiunea lor firească şi cu respectarea procedurilor şi a principiilor procesuale specifice, studenta Szabo Katalin, în rolul de judecător, a depus diligenţele unui adevărat profesionist, urmărind cu precizia unui metronom toate detaliile şi conducând magistral şedinţa. Studentele Contraş Alexandra şi Stănescu Ioana, în rolul avocaţilor inculpaţilor, au avut o prestaţie extrem de importantă de la începutul şi până la finalul procesului, pe pledoariile acestora sprijinindu-se, de fapt, întreaga dezbatere în regim contradictoriu, menţinând ridicată cota de interes pentru auditoriu. O referinţă aparte se impune a fi făcută pentru prestaţia celor doi studenţi care au jucat rolul inculpaţilor şi care, deşi în viaţa de zi cu zi sunt nişte studenţi silitori, interesaţi şi cu un comportament exemplar, au interpretat rolurile lor într-o manieră atât de autentică şi de originală încât privitorii au putut fi tentaţi să creadă că sunt nişte studenţi la actorie, nicidecum la drept. Practic, intervenţiile lor făcute cu mult talent, au constituit sarea şi piperul acestei reprezentaţii şi au stârnit uneori râsete, de-a dreptul, într-o sală în care domina o atmosferă sobră şi tensionată.
Chiar dacă au avut roluri mai puţin vizibile în cursul procesului şi chiar dacă intervenţiile lor nu au fost de durată, toţi ceilalţi studenţi participanţi au avut evoluţii excelente şi o contribuţie însemnată la reuşita activităţii. Le mulţumesc din toată inima studenţilor participanţi şi publicului spectator şi sunt îndreptăţit să cred că acest proces simulat va avea un loc aparte în panoplia de evenimente plăcute la care au participat în timpul facultăţii şi de care îşi vor aduce aminte peste ani. Le doresc tuturora mult succes pentru ca în viitorul apropiat să devină magistraţi şi avocaţi adevăraţi, în procese reale. Nu în cele din urmă, manifestarea reprezintă o mănuşă aruncată viitoarelor promoţii ale Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative.
Au participat
1. Judecător: Szabo Katalin
2. Grefier: Tonca Andreea
3. Procuror: Poleac Daiana
4. Avocatinculpat (1): Stănescu Ioana
5. Avocatinculpat (2): Contraș Alexandra
6. Avocat parte civilă (1): Bungău Ana Maria
7. Avocat parte civilă (2): Ivan Andreea
8. Avocat parte civilă (3): Barmoş Loredana
9. Inculpat (1): Oprean Dan
10. Inculpat (2): Hava Mircea
11. Parte cililă (1): Torj Ioan
12. Parte civilă (2): Burta George
13. Parte civilă (3): Mada Camelia Daniela
14. Martor (1): Ghitea Florina
15. Martor (2): Băican Andrada
16. Martor (3): Abrudan Romina
 Lect. univ. dr. Liviu Lascu
Pentru mai multe poze (77 de poze), accesați Galeria foto: Infracţiuni de distrugere prin incendiere şi tentativă de omor. 

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:37:24 Ora de vară a Europei de Est