Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Micii campioni, la fotbal și dans - ediția a VIII-a

Joi și vineri, la Grădinița Nr. 52

Micii campioni, la fotbal și dans - ediția a VIII-a

Proiectul educaţional naţional „Micii campioni" (anul acesta cu statut interregional) a adunat și la cea de-a VIII-a ediție sute de copii, cadre didactice și părinți în cele două zile de întreceri: joi - la fotbal, iar vineri - la dans.

Joi, 26 mai 2016, au avut loc meciurile de fotbal, pe terenul de sport al grădiniței, pe Wembley, cum îi spunem noi.
Gazonul s-a prezentat în condiții bune, iar spectatorii au fost încântați de prestația echipelor favorite. Din prea mult zel și din dorința de a înscrie pe tabela de marcaj cât mai multe puncte, nu a mai contat în ce poartă s-a înscris, gol sau autogol, până la urmă a contat că s-a marcat și mișcarea în sine pe teren, cu căderi spectaculoase, demne de a fi reluate pe micile ecrane.
Sărbătoarea fotbalului a fost colorată în tribune de grupele gazdelor, dar și de echipa de majorete a Grădiniței Nr. 45 - ,,Ion Creangă", care a fost vedeta zilei, în tribune; pe iarba verde și la masa verde, campioni au fost fotbaliștii d-lui Vekony Tiberiu care s-au impus categoric, surclasând până și profesioniștii L.P.S.-ului; au făcut show, strălucind la toate capitolele și au dat de lucru pentru înregistrarea punctelor pe tabelă.
În clasament, pe primul loc s-au situat campionii Grădiniței Nr. 52, urmați de cei ai Grădiniței Creștine ,,Emanuel" (pe cea de-a doua treaptă); pe locul III - Grădinița Nr. 45 - ,,Ion Creangă" și reprezentativa I a L.P.S. ,,Bihorul", iar pe locul IV, echipa a II-a a L.P.S. ,,Bihorul".
La premiere, managerul de proiect, doamna director Maria Nan, a acordat medalii, cupe, diplome și dulciuri tuturor competitorilor, considerându-i pe toți campioni ai sportului și mișcării pentru sănătate, dar și campioni ai prieteniei, toți clasându-se pe locul I.
Declarații ,,incendiare" după meci
Le mulțumesc colegelor mele de la Grădinița Nr. 52 pentru mobilizare în organizarea și desfășurarea evenimentului, sponsorilor și părinților pentru sprijin, precum și partenerilor de proiect pentru participare. Felicit echipa noastră pentru victorie și pe domnul atrenor Vekony Tiberiu; mulțumim partenerilor de la Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul", domnului director Dan Matei și domnului Ghiț Gheorghe, prezent la competiția noastră. Mă bucur că am avut o zi însorită, o zi excelentă pentru mișcare în aer liber, o zi minunată dedicată copiilor, o zi de mișcare pentru sănătate - prof. Maria Nan (directorul Grădiniței Nr. 52).
Cum a spus și doamna directoare, scopul acestei acțiuni a fost mișcarea, și în plus spiritul de competiție; atmosfera a fost frumoasă, iar gazdele primitoare. Eu zic că am avut toate ingredientele pentru o zi frumoasă, iar la final s-a văzut: copii fericiți, fiecare cu medalii și premii; de la noi cel mai bun a fost Patric Silaghi - prof. Ovidiu Silaghi (L.P.S. ,,Bihorul").
Ca arbitru am avut o misiune dificilă; ne-a bucurat numărul mare-mare de copii foarte talentați. S-a văzut la toate grădinițele interes mare pentru sportul de performanță. De la Emanuel avem cei mai mulți copii la grupele mai mari, mulți și foarte buni - prof. Cristian Mureșan (L.P.S. ,,Bihorul").
Participăm cu drag în fiecare an la acest concurs. Anul acesta am fost plăcut surprinși de surpriza pe care ne-au făcut-o copiii noștri. De la noi, cel mai bun a fost Marc Duma. Mulțumesc antrenorului, domnului profesor Ciprian Fiter, și colegei mele, aici de față, ed. Kadar Marta - prof. Diana Pentie (directorul Grădiniței Creștine ,,Emanuel").
De la antrenorul campionilor, dl prof. Vekony Tiberiu (Grădinița Nr. 52), am aflat că cel mai bun marcator a fost Dominic Miara.
Fotbaliștii Grădiniței Nr. 45 - ,,Ion Creangă" au fost însoțiți de directorul instituției, doamna prof. Rodica Ciocan, administratorul Dana Șuteu și trei educatoare care au stimulat sportivii printr-o atmosferă aparte creată de majoretele grădiniței.
Așadar, ediția a VIII-a a Micilor campioni a demonstrat viabilitatea și actualitatea proiectului, succesul de care se bucură în rândul beneficiarilor, premise pentru o nouă ediție în 2017.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (64 de poze), accesați Galeria foto: Micii campioni, la fotbal și dans  - ediția a VIII-a.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 01:52:20 Ora standard a Europei de Est