Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am nevoie de votul orădenilor și nu numai!

Am fost selecționată printre cei 30 de profesori de excepție din România!

Am nevoie de votul orădenilor și nu numai!

Încă din copilărie dorința mea era să mă fac învățătoare, jocurile cu păpușile, mai apoi cu vecinii de pe strada unde locuiam aveau ca temă principală catalogul, tabla, cărțile, caietele, lecțiile...

Când am terminat clasa a VIII-a am dat la Liceul Pedagogic urmându-mi visul, dar concurența fiind în acea vreme foarte mare, am avut o dezamăgire... am căzut, lipsindu-mi 15 sutimi. Având medie destul de mare am fost repartizată la un liceu din oraș cu profil de istorie. Astfel am urmat clasa a IX-a cu rezultate bune la acel liceu prestigios, dar gândul meu era tot la profesia de învățătoare. Așa că m-am pregătit concomitent și am dat încă o dată examen (probe eliminatorii - sport, muzică, desen și probe scrise - română, matematică) la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan". Și cu ambiție, cu multă muncă și încredere în propriile forțe, am reușit! Am urmat 5 ani acest liceu de profil, repetând clasa a IX-a, deci am pierdut 2 ani, dar am câștigat mai mult: bucuria și satisfacția de a-mi vedea visul împlinit.
Visul copilăriei mele
Cu timpul am urmat și cursurile Universității, Facultatea de Științe Socio- Umane, secția Pedagogia învățământului preșcolar și primar, limba franceză. Mereu am fost preocupată și sunt dornică de a mă perfecționa, de a învăța, de a fi la curent cu tot ce-i nou, ce poate să mă ajute în munca mea la catedră, zi de zi. Pe lângă predarea efectivă a materiei pentru fiecare disciplină, consider că prin tot ce întreprind la clasă, împreună cu colegii mei, la nivelul catedrei sau al școlii, reușesc să mă dăruiesc unei cauze nobile și unor suflete curate.
Eforturile pe care le fac pentru a îndeplini această frumoasă misiune de dascăl, nu sunt zadarnice. Le văd rezultatele, le simt eu, dar le percep și alții. Timpul pe care-l petrec zilnic la școală - 8 ore, plus timpul de pregătire pentru a doua zi (chiar dacă am 20 de ani la catedră) mi se pare a fi cea mai rentabilă investiție, chiar dacă adesea îmi sacrific din timpul rezervat familiei (soțului și celor doi copii). Dar ei mă înțeleg și mă susțin. Fără înțelegerea și ajutorul lor nu aș putea trece peste toate greutățile. Ei știu că pentru mine, școala înseamnă totul, mai mult decât un serviciu care mă onorează și îmi dă cele mai multe satisfacții profesionale. Nu mă văd făcând altceva. Și mai am onoarea de a lucra în școala unde eu am învățat în clasele I-VIII. Tot ce fac la ore și toate activitățile extrașcolare sunt pentru școala mea, pentru copiii pe care-i formez. Particip cu bucurie la toate cercurile și consfătuirile cadrelor didactice, la cursuri de formare, simpozioane și conferințe, convinsă fiind că mai am multe de învățat. Zic eu, fără lipsă de modestie, că sunt o persoană creativă, bună organizatoare și-mi place munca în echipă. Până în prezent am publicat o serie de articole în reviste sau cărți de specialitate cu ISSN sau ISBN. Personal am editat trei materiale cu ISBN - două caiete auxiliare (cu înmulțire și împărțire) și o broșură cu exemple de bune practici (excursiile și taberele școlare).
Cu fiecare generație de elevi pe care i-am avut în grijă am evoluat și eu, am căpătat experiență, dar mereu m-am modelat după specificul grupului de elevi, după cerințele lor, după așteptările comunității. Am încercat și sper că am reușit să fac în așa fel încât să contribui nu numai la transmiterea unui bagaj informațional, ci și la formarea elevilor mei, la închegarea colectivului clasei. Pentru mine, ca dascăl, întotdeauna a contat ambientul sălii de clasă, munca la clasă, dar am avut și am o mare deschidere pentru activitățile extrașcolare (activități educative, sub diferite forme, concursuri, serbări, excursii, tabere, vizite diverse, activități de antreprenoriat și de voluntariat). În permanent, am ținut legătura cu părinții elevilor, fiind convinsă că numai cu ajutorul lor munca mea va avea cea mai mare eficiență. În spiritul parteneriatului  școală-familie, am inițiat și desfășurat activități comune, activități asistate de către părinți, activități susținute de părinți, lectorate și un dialog permanent prin intermediul caietului de corespondență.
Așa gândesc, înțeleg și acționez eu pentru a mă achita cu cinste de toate sarcinile pentru a obține cele mai bune rezultate în profesiune mea nobilă de luminător și de formator de caractere.
Profesor Toader Monica Dorina
Felicitări, Monica!
Cu adevărat, aceasta este Monica noastră, pe care vă îndemn să o votați pe  http://www.fundatiadanvoiculescu.ro/2016/04/liga-profesorilor-exceptionali-editia-a-iii-a/
Avem de a face cu un dascăl între dascăli, așa cum am cunoscut-o și am promovat-o de-a lungul timpului!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:16:22 Ora de vară a Europei de Est