Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Am nevoie de votul orădenilor și nu numai!

Am fost selecționată printre cei 30 de profesori de excepție din România!

Am nevoie de votul orădenilor și nu numai!

Încă din copilărie dorința mea era să mă fac învățătoare, jocurile cu păpușile, mai apoi cu vecinii de pe strada unde locuiam aveau ca temă principală catalogul, tabla, cărțile, caietele, lecțiile...

Când am terminat clasa a VIII-a am dat la Liceul Pedagogic urmându-mi visul, dar concurența fiind în acea vreme foarte mare, am avut o dezamăgire... am căzut, lipsindu-mi 15 sutimi. Având medie destul de mare am fost repartizată la un liceu din oraș cu profil de istorie. Astfel am urmat clasa a IX-a cu rezultate bune la acel liceu prestigios, dar gândul meu era tot la profesia de învățătoare. Așa că m-am pregătit concomitent și am dat încă o dată examen (probe eliminatorii - sport, muzică, desen și probe scrise - română, matematică) la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan". Și cu ambiție, cu multă muncă și încredere în propriile forțe, am reușit! Am urmat 5 ani acest liceu de profil, repetând clasa a IX-a, deci am pierdut 2 ani, dar am câștigat mai mult: bucuria și satisfacția de a-mi vedea visul împlinit.
Visul copilăriei mele
Cu timpul am urmat și cursurile Universității, Facultatea de Științe Socio- Umane, secția Pedagogia învățământului preșcolar și primar, limba franceză. Mereu am fost preocupată și sunt dornică de a mă perfecționa, de a învăța, de a fi la curent cu tot ce-i nou, ce poate să mă ajute în munca mea la catedră, zi de zi. Pe lângă predarea efectivă a materiei pentru fiecare disciplină, consider că prin tot ce întreprind la clasă, împreună cu colegii mei, la nivelul catedrei sau al școlii, reușesc să mă dăruiesc unei cauze nobile și unor suflete curate.
Eforturile pe care le fac pentru a îndeplini această frumoasă misiune de dascăl, nu sunt zadarnice. Le văd rezultatele, le simt eu, dar le percep și alții. Timpul pe care-l petrec zilnic la școală - 8 ore, plus timpul de pregătire pentru a doua zi (chiar dacă am 20 de ani la catedră) mi se pare a fi cea mai rentabilă investiție, chiar dacă adesea îmi sacrific din timpul rezervat familiei (soțului și celor doi copii). Dar ei mă înțeleg și mă susțin. Fără înțelegerea și ajutorul lor nu aș putea trece peste toate greutățile. Ei știu că pentru mine, școala înseamnă totul, mai mult decât un serviciu care mă onorează și îmi dă cele mai multe satisfacții profesionale. Nu mă văd făcând altceva. Și mai am onoarea de a lucra în școala unde eu am învățat în clasele I-VIII. Tot ce fac la ore și toate activitățile extrașcolare sunt pentru școala mea, pentru copiii pe care-i formez. Particip cu bucurie la toate cercurile și consfătuirile cadrelor didactice, la cursuri de formare, simpozioane și conferințe, convinsă fiind că mai am multe de învățat. Zic eu, fără lipsă de modestie, că sunt o persoană creativă, bună organizatoare și-mi place munca în echipă. Până în prezent am publicat o serie de articole în reviste sau cărți de specialitate cu ISSN sau ISBN. Personal am editat trei materiale cu ISBN - două caiete auxiliare (cu înmulțire și împărțire) și o broșură cu exemple de bune practici (excursiile și taberele școlare).
Cu fiecare generație de elevi pe care i-am avut în grijă am evoluat și eu, am căpătat experiență, dar mereu m-am modelat după specificul grupului de elevi, după cerințele lor, după așteptările comunității. Am încercat și sper că am reușit să fac în așa fel încât să contribui nu numai la transmiterea unui bagaj informațional, ci și la formarea elevilor mei, la închegarea colectivului clasei. Pentru mine, ca dascăl, întotdeauna a contat ambientul sălii de clasă, munca la clasă, dar am avut și am o mare deschidere pentru activitățile extrașcolare (activități educative, sub diferite forme, concursuri, serbări, excursii, tabere, vizite diverse, activități de antreprenoriat și de voluntariat). În permanent, am ținut legătura cu părinții elevilor, fiind convinsă că numai cu ajutorul lor munca mea va avea cea mai mare eficiență. În spiritul parteneriatului  școală-familie, am inițiat și desfășurat activități comune, activități asistate de către părinți, activități susținute de părinți, lectorate și un dialog permanent prin intermediul caietului de corespondență.
Așa gândesc, înțeleg și acționez eu pentru a mă achita cu cinste de toate sarcinile pentru a obține cele mai bune rezultate în profesiune mea nobilă de luminător și de formator de caractere.
Profesor Toader Monica Dorina
Felicitări, Monica!
Cu adevărat, aceasta este Monica noastră, pe care vă îndemn să o votați pe  http://www.fundatiadanvoiculescu.ro/2016/04/liga-profesorilor-exceptionali-editia-a-iii-a/
Avem de a face cu un dascăl între dascăli, așa cum am cunoscut-o și am promovat-o de-a lungul timpului!
Ovidiu Dan

Trimite email

luni, 19 august 2019