Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Dacă ceva ar putea schimba lumea, aceea ar fi poezia

Joi, la Hotelului Continental Forum, lansare de carte

Dacă ceva ar putea schimba lumea, aceea ar fi poezia

Joi, 26.05.2016, holul Hotelului Continental Forum a devenit neîncăpător pentru seara culturală prilejuită de lansarea celui de-al doilea volum al autoarei Carmen Sylvana.

Evenimentul a fost conceput prin oferirea tuturor celor prezenți a unui moment sincretic reprezentat de arpegiile muzicale ale prof. Adrian Bordeianu (Liceul de Arte), strălucirea și eleganța rochiilor create de Alexandra Indrieș, designer vestimentar și viziunea stilistului Marius Molan, completată de prestația modelelor Agenției MMR.
Seara culturală a fost deschisă prin dialogul poetic al actorilor Mirela Lupu și Rin Tripa de la Teatrul ,,Regina Maria" și al autoarei Carmen Sylvana, în persoana d-nei Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic a Județului Bihor. Fiecare calup de poezii este punctat de intervenția autoarei, care dezvăluie rând pe rând câte un ametist artistic, completat de prezența modelelor de la Agenția MMR, fiecare dintre ele întruchipând o ipostază a poetei. Modelele, îmbrăcate în culorile poeziilor  respective (negru, alb, roșu, albastru) aduc în lumea concretă dantelele de întuneric, reflexiile roșii ale deșertului, albul pur al Sylvanei și albastrul luminilor vii.
Prof drd. Emilia Ciordaș subliniază ideea că volumul de poezii ,,Primăveri de ametist" reprezintă cel de-al doilea pact al autoarei cu poezia. Materialul verbal la care apelează autoarea, creează imagini profunde pentru a exprima și a expune liric dimensiunea sinelui. Biograficul se îmbină cu realitatea poetică, fiind relevat astfel simțul estetic riguros format.
Prof. Popa Diana continuă firul epic al poeziilor cu o poveste... care nu s-a mai spus niciodată, poveste  în care fiecare dintre noi se poate regăsi.
A scrie înseamnă a lupta cu imaginile şi convenţiile, cu percepţiile şi emoţiile existenţiale, implicit cu tine însuţi. A scrie înseamnă o provocare, o mănuşă aruncată vieţii.
Astfel, dintr-o provocare adresată vieţii a luat fiinţă volumul „Primăveri de ametist" alcătuit din cele patru capitole: Vânt şi nisip şi stele, Dantele de întuneric, O eşarfă de mătase, Lecţia zborului, ipostaze ale trecerii noastre prin timp, ale visului, ale momentelor reflexive contemplate la poarta vieţii. Volumul este magnetizant, feminin, frumos şi migălos lucrat, întocmai ca o bijuterie.
Imaginile create de autoare sunt picturi realizate nu din culori, ci din cuvinte, sunt de o mare forţă sugestivă şi cuceresc definitiv cititorul de la prima lecturare: dantele de cer, arabescuri de șoapte, porturi de fum, memoria liantă a unui șirag, țărmurile ancorate cu-o eșarfă de mătase, felinare aprinse de dor, scrumul acestei zile, oraşul nimănui,  felii intacte de viață,  tăceri arse de șoaptele mocnite.
Creaţia literară presupune o disciplină a scriitorului. Autorul nu mai poate fi omul-standard, el trece treptat la un mod de a trăi distinct, la un fel de asceză. Este vorba de o distanţă melancolică pe care o aşezi între tine şi celălalt, ca şi între tine şi tine. Aşa ia naştere acea subtilă bucurie a renunţării, satisfacţia dureros-voluptuoasă a sacrificiului implicat în creaţie.
 „Pleacă mereu câte ceva din noi
ori poate doar sentimentul acela niciodată pe deplin certificat
că am aparţinut vreodată cuiva".
(Oamenii care pleacă)
Dacă ar fi să alcătuim portretul unui cuvânt, ar trebui să luăm câteva fire de nisip, să le cernem prin dantele de întuneric, să le lăsăm să respire pe o bucată de hârtie, să se aleagă şi să se scrie singure, iar apoi să zâmbim împăcaţi. De fiecare dată când vom relua lectura, sensurile cuvintelor se vor modifica, se vor alunga, îşi vor dezvălui alte faţete ale ametistului pt că ,,Sylvana priveşte lumea prin soarele ei",reflexia luminii printr-un ametist fiind de fiecare dată alta.
Pe tărâmul creaţiei nu eşti sigur de nimic. Te mişti printre aproximaţii şi umbre. Scrisul nu-ţi oferă siguranţă, ci nelinişte. Nu-ţi oferă putere, ci furtuni în suflet:
,,de la o vreme încep să te doară cărțile pe care nu le-ai citit
 copacii pe care nu i-ai îmbrățișat sau apusurile scăpătate după un surâs".
(Fărâmiţate globuri argintii)
Atât coperta cât şi ilustraţiile poeziilor sunt lucrări plastice ale artistului Mircea Boţog, inspector de specialitate. Imaginile sunt relevante pentru conţinutul poeziilor, formele sunt line, subtile şi oferă pe lângă încântarea vizuală, posibilitatea unor interpretări multiple.
Dacă una dintre etichetele originale prin care îl recunoaştem pe Tudor Arghezi - ,,Ce-ai cu mine, vântule?", pe Lucian Blaga - ,,De ce m-ai trimis în lumină, mamă?" în cazul autoarei noastre, sintagma definitorie ar fi ,,vânt şi nisip şi stele", imagine ce surprinde structura efemeră a fiinţei umane, care se dispersează în neant ca un vârtej de nisip ce urcă până la stele.
 Poezia ei vine dintr-o altă lume. Conştientă de puterea ei de a călători în două lumi, este prezentă aici şi acum în lumea perceptibilă, concretă, dar şi acolo, în lumea ideilor:
,,sunt întotdeauna aici și acolo
  cu un picior sprijinit de cer
 cu altul  pe pământ
 de parcă m-aș pregăti să exist pentru totdeauna
N-am știut niciodată cărei lumi îi aparțin
Realia și Utopia se petrec
schimbându-și neîncetat obrăzarele.
(Un colţ de rai)
Azi primim lecţia zborului, sau poate ni se dezvăluie taina scrisului, ni se dă o lecţie despre paşii realizării unei poezii, sau poate că... azi trebuia să fim aici toţi cei care o apreciem, o respectăm şi o iubim pe autoarea Carmen Sylvana. Încercăm să descoperim fiinţa autoarei, ridicând încet vălul misterios, odată cu lecturarea poeziilor. Este fiinţa diafană, care emoţionează prin puterea trăirilor, susţinută de o sensibilitate accentuată. Universul sufletesc al autoarei este definit de contraste, ascunse sub misterioase dantele de întuneric, dar care reflectă lumina înţelepciunii, melancolică şi expansivă, temătoare şi cutezătoare, expresia sufletului  feminin la superlativ.
„A oferi un exemplu nu este modul principal prin care poți influența pe cineva. Este singurul mod." (Albert Einstein).
Avem în faţa noastră modelul unui artist, al unui creator inspirat, talentat. Poeziile dedicate nouă sunt rezultatul unui demers artistic meticulos. Cu multă răbdare, autoarea îşi alege cuvintele, le îmbracă în imagini fascinante şi le ancorează în lumea concretă a realului.
Lansarea de carte se încheie cu mutarea noastră, a invitaților, care prin emoționante luări de cuvânt creează momente prețioase de reflecție asupra bijuteriei ,,Primăveri de ametist".  
 Îi dorim multă inspiraţie, pentru a ne putea bucura şi în viitor de astfel de momente unice şi să ne aducă cât mai multe primăveri în suflete, pentru că prin venele ei curg cuvinte...
Diana Popa
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dacă ceva ar putea schimba lumea, aceea ar fi poezia.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 08:54:47 Ora de vară a Europei de Est