Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

Dacă ceva ar putea schimba lumea, aceea ar fi poezia

Joi, la Hotelului Continental Forum, lansare de carte

Dacă ceva ar putea schimba lumea, aceea ar fi poezia

Joi, 26.05.2016, holul Hotelului Continental Forum a devenit neîncăpător pentru seara culturală prilejuită de lansarea celui de-al doilea volum al autoarei Carmen Sylvana.

Evenimentul a fost conceput prin oferirea tuturor celor prezenți a unui moment sincretic reprezentat de arpegiile muzicale ale prof. Adrian Bordeianu (Liceul de Arte), strălucirea și eleganța rochiilor create de Alexandra Indrieș, designer vestimentar și viziunea stilistului Marius Molan, completată de prestația modelelor Agenției MMR.
Seara culturală a fost deschisă prin dialogul poetic al actorilor Mirela Lupu și Rin Tripa de la Teatrul ,,Regina Maria" și al autoarei Carmen Sylvana, în persoana d-nei Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic a Județului Bihor. Fiecare calup de poezii este punctat de intervenția autoarei, care dezvăluie rând pe rând câte un ametist artistic, completat de prezența modelelor de la Agenția MMR, fiecare dintre ele întruchipând o ipostază a poetei. Modelele, îmbrăcate în culorile poeziilor  respective (negru, alb, roșu, albastru) aduc în lumea concretă dantelele de întuneric, reflexiile roșii ale deșertului, albul pur al Sylvanei și albastrul luminilor vii.
Prof drd. Emilia Ciordaș subliniază ideea că volumul de poezii ,,Primăveri de ametist" reprezintă cel de-al doilea pact al autoarei cu poezia. Materialul verbal la care apelează autoarea, creează imagini profunde pentru a exprima și a expune liric dimensiunea sinelui. Biograficul se îmbină cu realitatea poetică, fiind relevat astfel simțul estetic riguros format.
Prof. Popa Diana continuă firul epic al poeziilor cu o poveste... care nu s-a mai spus niciodată, poveste  în care fiecare dintre noi se poate regăsi.
A scrie înseamnă a lupta cu imaginile şi convenţiile, cu percepţiile şi emoţiile existenţiale, implicit cu tine însuţi. A scrie înseamnă o provocare, o mănuşă aruncată vieţii.
Astfel, dintr-o provocare adresată vieţii a luat fiinţă volumul „Primăveri de ametist" alcătuit din cele patru capitole: Vânt şi nisip şi stele, Dantele de întuneric, O eşarfă de mătase, Lecţia zborului, ipostaze ale trecerii noastre prin timp, ale visului, ale momentelor reflexive contemplate la poarta vieţii. Volumul este magnetizant, feminin, frumos şi migălos lucrat, întocmai ca o bijuterie.
Imaginile create de autoare sunt picturi realizate nu din culori, ci din cuvinte, sunt de o mare forţă sugestivă şi cuceresc definitiv cititorul de la prima lecturare: dantele de cer, arabescuri de șoapte, porturi de fum, memoria liantă a unui șirag, țărmurile ancorate cu-o eșarfă de mătase, felinare aprinse de dor, scrumul acestei zile, oraşul nimănui,  felii intacte de viață,  tăceri arse de șoaptele mocnite.
Creaţia literară presupune o disciplină a scriitorului. Autorul nu mai poate fi omul-standard, el trece treptat la un mod de a trăi distinct, la un fel de asceză. Este vorba de o distanţă melancolică pe care o aşezi între tine şi celălalt, ca şi între tine şi tine. Aşa ia naştere acea subtilă bucurie a renunţării, satisfacţia dureros-voluptuoasă a sacrificiului implicat în creaţie.
 „Pleacă mereu câte ceva din noi
ori poate doar sentimentul acela niciodată pe deplin certificat
că am aparţinut vreodată cuiva".
(Oamenii care pleacă)
Dacă ar fi să alcătuim portretul unui cuvânt, ar trebui să luăm câteva fire de nisip, să le cernem prin dantele de întuneric, să le lăsăm să respire pe o bucată de hârtie, să se aleagă şi să se scrie singure, iar apoi să zâmbim împăcaţi. De fiecare dată când vom relua lectura, sensurile cuvintelor se vor modifica, se vor alunga, îşi vor dezvălui alte faţete ale ametistului pt că ,,Sylvana priveşte lumea prin soarele ei",reflexia luminii printr-un ametist fiind de fiecare dată alta.
Pe tărâmul creaţiei nu eşti sigur de nimic. Te mişti printre aproximaţii şi umbre. Scrisul nu-ţi oferă siguranţă, ci nelinişte. Nu-ţi oferă putere, ci furtuni în suflet:
,,de la o vreme încep să te doară cărțile pe care nu le-ai citit
 copacii pe care nu i-ai îmbrățișat sau apusurile scăpătate după un surâs".
(Fărâmiţate globuri argintii)
Atât coperta cât şi ilustraţiile poeziilor sunt lucrări plastice ale artistului Mircea Boţog, inspector de specialitate. Imaginile sunt relevante pentru conţinutul poeziilor, formele sunt line, subtile şi oferă pe lângă încântarea vizuală, posibilitatea unor interpretări multiple.
Dacă una dintre etichetele originale prin care îl recunoaştem pe Tudor Arghezi - ,,Ce-ai cu mine, vântule?", pe Lucian Blaga - ,,De ce m-ai trimis în lumină, mamă?" în cazul autoarei noastre, sintagma definitorie ar fi ,,vânt şi nisip şi stele", imagine ce surprinde structura efemeră a fiinţei umane, care se dispersează în neant ca un vârtej de nisip ce urcă până la stele.
 Poezia ei vine dintr-o altă lume. Conştientă de puterea ei de a călători în două lumi, este prezentă aici şi acum în lumea perceptibilă, concretă, dar şi acolo, în lumea ideilor:
,,sunt întotdeauna aici și acolo
  cu un picior sprijinit de cer
 cu altul  pe pământ
 de parcă m-aș pregăti să exist pentru totdeauna
N-am știut niciodată cărei lumi îi aparțin
Realia și Utopia se petrec
schimbându-și neîncetat obrăzarele.
(Un colţ de rai)
Azi primim lecţia zborului, sau poate ni se dezvăluie taina scrisului, ni se dă o lecţie despre paşii realizării unei poezii, sau poate că... azi trebuia să fim aici toţi cei care o apreciem, o respectăm şi o iubim pe autoarea Carmen Sylvana. Încercăm să descoperim fiinţa autoarei, ridicând încet vălul misterios, odată cu lecturarea poeziilor. Este fiinţa diafană, care emoţionează prin puterea trăirilor, susţinută de o sensibilitate accentuată. Universul sufletesc al autoarei este definit de contraste, ascunse sub misterioase dantele de întuneric, dar care reflectă lumina înţelepciunii, melancolică şi expansivă, temătoare şi cutezătoare, expresia sufletului  feminin la superlativ.
„A oferi un exemplu nu este modul principal prin care poți influența pe cineva. Este singurul mod." (Albert Einstein).
Avem în faţa noastră modelul unui artist, al unui creator inspirat, talentat. Poeziile dedicate nouă sunt rezultatul unui demers artistic meticulos. Cu multă răbdare, autoarea îşi alege cuvintele, le îmbracă în imagini fascinante şi le ancorează în lumea concretă a realului.
Lansarea de carte se încheie cu mutarea noastră, a invitaților, care prin emoționante luări de cuvânt creează momente prețioase de reflecție asupra bijuteriei ,,Primăveri de ametist".  
 Îi dorim multă inspiraţie, pentru a ne putea bucura şi în viitor de astfel de momente unice şi să ne aducă cât mai multe primăveri în suflete, pentru că prin venele ei curg cuvinte...
Diana Popa
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dacă ceva ar putea schimba lumea, aceea ar fi poezia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 18 ianuarie 2021