Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul de creație literară ,,Lucian Blaga - spirit european” la C.N. ,,Avram Iancu” Ștei!

Destinul omului este creația!

Concursul de creație literară ,,Lucian Blaga - spirit european” la C.N. ,,Avram Iancu” Ștei!

Literatura interbelică este marcată de apariția unor genuri și specii literare noi cultivate de scriitori de prim rang ca Lucian Blaga, Ion Barbu, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Ion Pillat, Liviu Rebreanu.

Între ei, om de cultură și artist, gânditor și poet, Lucian Blaga se remarcă prin personalitatea sa ca o figură proeminentă a spiritualității românești.
Poetul din Lancrăm avea să fie unanim recunoscut de cei mai de seamă critici ai vremii: ,,...poezie în imagini și senzații" avea să spună George Călinescu despre opera marelui poet; Eugen Lovinescu îl aprecia ,,... drept unul din cei mai originali creatori de imagini" de până acum.
Opera blagiană degajă optimism, bucuria de a trăi, iar ,,destinul omului este creația" cum avea să spună marele poet.
Cu bucurie în suflet și aceeași notă de optimism și mândrie națională, dascălii și elevii de la Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei au găzduit în acest final de mai cea de-a VI-a ediție a concursului de creație literară ,,Lucian Blaga - spirit european". Concursul s-a derulat în perioada aprilie - mai 2016 pe două niveluri, gimnazial și liceal, și următoarele secțiuni: creație literară, artă plastică și creație multimedia. De apreciat aportul deosebit al organizatorilor: coordonator proiect, director, prof. Cristian Andru; membrii echipei de proiect: director adjunct, prof. Emanuel Coroiu, prof. Alina Niculae, Flori Crețiu, Inga Rusu, Ioana Pordea și Simona Crișan.
Competitorii (în număr de 131 de elevi din 17 județe și municipiul București) s-au întrecut pe ei dezvăluindu-și talentul, spiritul creativ, prin poezii, compuneri, creații plastice, desene, prezentări PowerPoint, eseuri. Partenerii ,,tradiționali" ai proiectului: I.S.J. Bihor
(reprezentat prin inspector școlar pentru educație permanentă și activitate extrașcolară, d-na Daniela Sopota și metodist, d-na Luminița Andru), C.C.D. Bihor, Centrul Cultural ,,Lucian Blaga", Casa memorială ,,Lucian Blaga", Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Şincai" Oradea, Clubul Copiilor și Elevilor Ștei, Casa de Cultură
,,Miron Pompiliu" Ștei, Biblioteca Orășenească Ștei, U.Z.P. Bihor și Primăria Ștei (reprezentată de d-l primar, Iulian Balaj). Activitatea de diseminare a proiectului a fost finanțată de M.E.N.C.Ş.
Opera lui Blaga este rodul celor cinci decenii de creație. Poeziile, ,,bucăți de suflet" cum aprecia marele Nicolae Iorga, ,,vibrează cu mișcările sufletești parcă". Fie ca astfel de activități să alimenteze pozitiv setea de cunoaștere, credința că doar munca aduce biruință, cum spunea Alexandru Vlahuță:
,,Nebiruit e omul ce luptă cu credință!
El știe că pe lume nimic zadarnic nu-i;
Că dincolo de truda și jertfa clipei lui,
În taină, vremea țese la sfânta biruință;
Că vuietele toate visează armonie,
Că... este o dreptate și trebuie... să vie!"
Clasament
Locul I:
*nivel gimnazial: compuneri:Găinaru George -Sebastian, Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri",Galați, jud. Galați; poezii: Găinaru George - Sebastian, Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri", Galați; creații plastice: Boliac Daniel, Școala Gimnazială Nr.1 Săliște de Vașcău, jud. Bihor; fotografii: Crișan Andreea, Colegiul Național ,,Avram Iancu", Ștei; creații multimedia: Miclea Robert-Andrei, Școala Gimnazială Nr.108, București.
*nivel liceal: eseuri libere: Preda Bogdan, Liceul Tehnologic de Transporturi, Ploiești, jud. Prahova; poezii: Zdrânc Andreea, Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri", Galați; creații plastice: Tebrean Andrei, Colegiul ,,Alexandru cel Bun",Gura Humorului, jud. Suceava; fotografii: Vâșcan Tudor, Liceul Greco -Catolic ,,Iuliu Maniu", Oradea; creații multimedia: Mierlița Ștefania și Jurca Anamaria, Colegiul Național ,,Samuil Vulcan", Beiuș.
Prof, Petronela Heredea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul de creație literară ,,Lucian Blaga - spirit european” la C.N. ,,Avram Iancu” Ștei!

Trimite email
sâmbătă, 5 iulie 2025, 19:29:11 Ora de vară a Europei de Est