Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Al IX-lea Congres al Societății Naționale de Neurologie și Psihiatrie

În 10-14 septembrie, la Hotel „Internațional” din Băile Felix

Al IX-lea Congres al Societății Naționale de Neurologie și Psihiatrie

Societatea Națională de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din România organizează la Hotel "Internațional" din Băile Felix al IX-lea Congres, în perioada 10 - 14 septembrie 2008.

Dezbateri despre tratamentul în ADHD
*ADHD afecteaza 3-7% din copiii de vârstă școlară, zi de zi, 24h/24
*Lipsa diagnosticului și tratamentului precoce în cazul ADHD poate duce la consecințe mult mai grave la maturitate
Temele principale ale Congresului
*Manifestari neurologice în bolile psihice
*Manifestari psihice în bolile neurologice
*Tulburări depresive în copilărie și adolescență
*Patologia neurologică a copilăriei mici
Pe 11 septembrie, a avut loc o dezbatere care a actualizat  informațiile cu privire la tratamentul în ADHD (domeniul psihiatriei pediatrice), din diverse perspective: eficiența psihoterapiei vs. medicației non-stimulante, intervenția terapeutică, principii de terapie cognitiv comportamentală.
Congresul din 2008 aduce împreună specialiști din psihiatrie și neurologie pediatrică. Ei vor aborda teme de graniță ale celor două specialități.
„ADHD a devenit în urma campaniei SNPCAR, sprijinită de Eli Lilly, un sindrom recunoscut de publicul larg, ceea ce permite specialiștilor să poată lua măsuri de prevenție în sănătatea mentală a copilului și adolescentului. Trebuie avut în vedere că ADHD poate sta la baza unor deviații comportamentale ulterioare (delincvență, agresivitate, dependență de substanțe, abandon școlar), iar în unele cazuri mai grave se instituie tratamente medicamentoase”, afirma prof. dr. Mircea Tiberiu, președintele Societății Naționale de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din România.
Prelegerile sunt susținute atât de către specialiști în psihiatria pediatrică, cât și de invitați străini, cercetători ai centrului pentru epilepsie din Kehl-Kork (Germania) care colaborează constant cu echipele din România.
Tratamentul ADHD implică evaluări și măsuri terapeutice specifice inițiate de medicul specialist în psihiatria și neurologia copilului și adolescentului. Succesul terapeutic implică o muncă în echipă prin colaborarea dintre părinte, copil, cadru didactic și echipa de specialiști alcătuită din: medic specialist în psihiatria și neurologia copilului și adolescentului, psiholog, medic de medicină școlară, medic pediatru.
 “Observ cu încredere că medicii specialiști acordă o importanță din ce în ce mai mare acestei tulburări și modalităților de tratament existente. De asemenea, mă bucur că și publicul larg acceptă și constientizează existența ADHD și aceasta datorită prevalenței din ce în ce mai mari”, declara doctorul Daniel Popescu, director Relații publice pentru Eli Lilly România.
Diagnosticarea trebuie pusă de medici specialiști, precum și psihologi clinici. Există soluții eficiente pentru tratarea timp de 24 de ore și, cu înțelegerea deplină a acestei afecțiuni, copilul poate fi ajutat pentru a-și atinge întregul potențial.
Practicile terapeutice curente în ADHD sunt orientate asupra managementului simptomelor, combinând mai multe metode de tratament: *terapie comportamentală (incluzând antrenament și terapie) *medicația *terapia combinată (medicație și terapie comportamentală)
Tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare pacient.
Despre ADHD
Sindromul hiperkinetic cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare de comportament a copilului care se manifestă prin deficit de atenție și dificultăți în desfășurarea unei sarcini. Simptomele de bază ale ADHD sunt următoarele: neatenție, impulsivitate, hiperactivitate, agitație, comportament inadecvat. În perioada dinainte de școală, cele trei simptome caracteristice (neatenția, hiperactivitatea și impulsivitatea) fac parte din comporatamentul normal al copilului. De aceea este greu de diferențiat ADHD de comportamentul normal specific vârstei. Simptomele devin evidente o dată cu începerea școlii. ADHD poate fi sugerat de: note și scoruri mici la testele de aptitudini, slabe abilități de organizare și planificare a actului de învățare, probleme de socializare, imagine negativă de sine și impresia că este respins de colegi. Copiii cu ADHD netratați pot deveni adulți cu probleme de adaptare socială (dificultăți în păstrarea locului de muncă) sau tulburări afective (depresie). Rata divorțurilor, a tabagismului, alcoolismului sau a abuzului de droguri este mai mare la persoanele cu ADHD, comparativ cu cele care nu suferă de această tulburare.
Despre SNPCAR
Societatea de Neurologie și Psihiatrie a Copilulului și Adolescentului din România a luat ființă în 30.01.1990, cu scopul de a organiza activitățile profesionale și științifice ale medicilor specialiști, rezidenți, ale specialiștilor din profesiunile asociate: psihologi, defectologi, sociologi, pedagogi, recuperatori, psihoterapeuți și kinetoterapeuți etc, care sunt încadrați în activitățile de profilaxie, asistență, învățământ și recuperare a copiilor suferinzi neuro-psihic din țară.
SNPCAR este o asociație profesional-științifică, apolitică, având scop nepatrimonial, și obiective: realizarea, apărarea și promovarea activităților legate de asistența, cercetarea și învățământul de profil în domeniul neurologiei și psihiatriei copilului și adolescentului.
(Delia DUMITRESCU)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Al IX-lea Congres al Societății Naționale de Neurologie și Psihiatrie.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 26 mai 2020