Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ziua Copilului, sărbătorită la CSEI Nr. 1 Tileagd

Trei zile de sărbătoare

Ziua Copilului, sărbătorită la CSEI Nr. 1 Tileagd

În perioada 30 mai - 1 Iunie, adică pe parcursul a trei zile, la C.S.E.I. Nr. 1 Tileagd a fost sărbătorită Ziua Copilului.

La manifestări au fost prezenți pe lângă elevi, părinți, profesori și foști directori ai școlii, acum pensionari - Ioan Vulpe și Cornelia Tarcea, prof. pensionari - Floare Cocuța, Enyko Popa, Elena Tărău, o reprezentantă a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea - prof. Anca Mateuț, persoane interesate și mass media.
Prima zi, 30 mai
În deschiderea evenimentului care a avut loc în sala festivă, directorul instituției, prof. Kelemen Iuliu, a rostit un cuvânt de bun venit; prof. Lucia Romanschi, director adjunct, emoționată, a prezentat oaspeții și a detaliat pașii pe care instituția i-a făcut de la înființarea în urmă cu 50 de ani și până astăzi.
Psihologul Alin Crețu a precizat: importanța învățământului special; dăruirea cu care profesorii școlii își fac datoria; privilegiul specialiștilor de a se perfecționa lucrând cu elevii speciali; modalitățile prin care profesioniștii învață unii de la alții; importanța păstrării bunelor relații la orice nivel (elevi - profesori, elevi - elevi elevi - părinți, profesori - profesori, profesori - părinți, conducere - elevi, conducere - profesori, conducere - părinți); realizările elevilor, care utilizând diverse tehnici, au obținut foarte multe locuri I; încrederea părinților în personalul didactic, de a-și da copiii la această școală; să nu uităm că aici se lucrează cu suflete și nu cu numere sau cantități, munca depusă fiind de cea mai înaltă calitate.  
Fondatorul, fostul director, prof. Ioan Vulpe, a propus păstrarea unui moment de reculegere, după care a descris greutățile pe care le-a întâmpinat când a pus bazele acestei instituții în anul 1965; d-na prof. Cornelia Tarcea, care i-a urmat în funcție a vorbit despre modul în care a dezvoltat și modernizat complexul școlar.
Nicu Răcuciu, reprezentantul mass media a spus: „Condus de directorul școlii  prof. Iuliu Kelemen, am vizitat întregul complex, săli de clasă, cabinete, laboratoare, dormitoare, sală de mese etc. și am rămas plăcut impresionat de ordinea și curățenia existentă, care nu poate fi realizată doar pentru un eveniment, aceasta fiind o permanență, și poate fi comparată cu alte școli, cu elevi normali. Expozițiile de desene, care împodobesc întreaga școală, reflectă preocuparea copiilor îndrumați de cadrele didactice, pentru exprimarea lor prin desen. Numeroase diplome și premii au fost câștigate la concursuri de desen și sport fiind expuse la loc de cinste".
La toate momentele artistice elevii au purtat costume create în școală prin forțe proprii.
 „Maestrul de ceremonii" a fost prof. psihopedagog Marinela Buzle, din al cărei discurs spicuiesc câteva cuvinte:
Onorați invitați, dragi directori,/Părinţi şi profesori,/Copii mai mici, copii mai mari,/Vă urăm Bine aţi venit!/La un spectacol inedit.
Azi e zi de sărbătoare, iar de Zilele copilăriei vă invit să sărbătorim copiii din noi, pentru că rămânem tineri atâta timp cât avem suflet de copil... Copilăria este un tărâm magic, nu știm când și unde începe și... când și unde se termină, ne trezim doar că nu mai suntem copii... Copilăria este singurul moment al vieții în care trăim totul la maximă intensitate, în care plângem și râdem în același timp, ne supărăm și iertăm după câteva momente, în care suntem singuri și totodată împreună cu toată lumea.
...vă invit să ne urmăriți
Pe noi, copiii cuminți.../Că ne-am pregătit,/La serbare v-am poftit,/ Să vedeți cum știm cânta,/Recita și-apoi dansa...
A urmat programul artistic special pregătit pentru acest eveniment. „De ziua ta, copile drag!" Elevii clasei pregătitoare având ca profesor învățător pe d-na Lucica Sârbu, au prezentat cântecul „Chipul cifrelor"; elevii claselor I -VIII, pregătiți de doamnele prof. învățător Eugenia Deac, prof. psihopedagog Claudia Marinela Buzle, prof. Silvia Petroi, Florentina Mal, au interpretat melodii, au dansat și au recitat poezii.
D-nul psiholog Alin Crețu, împreună cu reprezentanți ai claselor III - VIII, pentru a aduce zâmbetul pe buzele copiilor, au prezentat programul „Vara copilăriei", exprimată prin psihodramă. Și părinților li s-a oferit ocazia de a deveni actori, antrenați în spectacol, prin diferite jocuri psiho-pedagogice, fiind rugați să urce pe scenă. Au putut înțelege, tot prin intermediul psihodramei, cum este să fie în fața unui public atât de numeros, să se desfășoare, și să obțină aplauze. Copiii lor fac des față cu brio acestor sarcini, stăpânindu-și emoțiile și dând pe scenă tot ceea ce au mai bun.
Nuntașii cei vestiți, elevii claselor I-VIII, împreună cu soacra cea mare, interpretată de d-na prof. Otilia Urs și  soacra mică, interpretată de d-na prof. educator Laura Petruț, au prezentat momentul folcloric: „Nunta din Bihor!", tradițională în localitatea Tileagd. Elevii claselor a IV-a au prezentat un dans popular maghiar, acompaniați de elevul Muț Flavius la orgă, coordonați fiind de d-na Lorincz Matild.
Programul folcloric cu melodii populare culese din vatra satelor bihorene a fost susținut de „Grupul Poenarii", coordonat de d-na profesor Romina Nemeș Silaghi.
Prof. educator Lucia Rus, prof. Ioana Petrică, Florica Mihuț și Matild Lorincz au prezentat momentul artistic „Veselia florilor".
În a doua zi, 31 mai, elevii au fost angrenați în jocuri sportive, după care au participat la un grătar.
În a treia zi,1 Iunie, după ce s-au întrecut în concursuri creative, elevilor le-a fost prezentat un spectacol de către trupa Teatrului „Arcadia".
Buna dispoziție a fost, în toate cele trei zile, la ea acasă.
Psiholog Alin C.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Copilului, sărbătorită la CSEI Nr. 1 Tileagd.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 04:46:40 Ora de vară a Europei de Est