Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de teologul mărturisitor și de atitudine Radu Preda

De Rusalii, la Biserica Sf. Apostol Andrei

Cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de teologul mărturisitor și de atitudine Radu Preda

Duminică, 19 iunie 2016, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea, am avut parte de o sărbătoare specială de Rusalii.

Specială prin atmosfera creată, ambientul și mireasma florilor de tei, a spicelor de grâu și a frunzelor de nuc, răspândite pe jos în loc de covor, dar mai cu seamă prin cuvântul de învățătură pe care ni l-a pus la suflet ,,teologul mărturisitor și teologul de atitudine Radu Preda", ca să-l cităm pe părintele vicar Vasile Bota.
Am aflat apoi că Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh este și ziua când s-a întemeiat biserica, la propriu, biserica lui Hristos. ,,Biserica se întemeiază într-o zi  în care fiecare aude pe limba sa, pe sufletul său ceea ce are nevoie. Biserica nu se fundamentează pe un singur limbaj, pe o singură cultură, ci pe toate la un loc. E momentul Evangheliei în care toți înțelegeau ce le spuneau apostolii care vorbeau în limbi. E momentul fondării, întemeierii bisericii lui Hristos, care vorbește fiecăruia pe limba, pe mintea, în cultura și datele lui personale", cum a spus profesorul Radu Preda în cuvântul de învățătură.
Marele și Sfântul Sinod Panortodox din insula Creta
Radu Preda, profesorul titular al catedrei de Teologie socială a Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, ne-a ținut o lecție cuprinzând două momente de istorie, vorba domniei sale. ,,Unul care se consumă chiar acum (16-26 iunie 2016 - n.n.), la mai puțin de 2.500 de kilometri depărtare, în insula grecească Creta, după o mie de ani. Aici are loc Marele și Sfântul Sinod Panortodox... La Sinod sunt multe de discutat, multe, care însă, e adevărat, nu sunt lipsite de tensiuni, aceste discuții. Iată Patriarhia din Antiohia, alături de biserica ortodoxă georgiană, bulgară și rusă nu participă. Noi însă, ceilalți care participăm, inclusiv biserica noastră prin patriarhul Daniel și alți vreo 20 de ierarhi, suntem de părere că la dialog nu există alternativă. Acest sinod panortodox ne arată un lucru foarte important pe care ca teolog aș vrea să vi-l pun la suflet, și anume: Nu vă lăsați, ca să zic așa, tulburați de faptul că și biserica, în continuare, ca și acum 2.000 de ani, la Cinzecimea originală, are o dimensiune umană, care poate să aibă scăpări. Biserica nu este comuniunea sfinților în viață, este comuniune a sfinților care sunt deja în cer...
,,Biserica lui Hristos este vie"
Așadar, chiar dacă veți citi, veți auzi opinii care vor spune că biserica este în derivă, că nu-i comunitate, că sunt certuri, că există geopolitică, așa cum se spune mai nou pe la televiziuni, că rușii se luptă cu grecii și că noi, ca întotdeauna în istorie, cădem la mijloc, nu vă lăsați tulburați și influențați. Biserica lui Hristos este vie și faptul că iată după jumătate de mileniu, unii spun după o mie de ani, reușește să se reunească este un fapt minunat".
Vom reveni cu un material consistent într-un articol separat.
Cel de-al doilea moment de istorie pe care și l-a propus distinsul profesor teolog să-l evoce a fost legat de ,,Noaptea de Rusalii a anului 1951, când într-o singură noapte 44.000 de români aveau să fie deportați din Banat, Caraș și Mehedinți în Bărăgan, din aceștia 2.000 erau copii și din aceștia 10%, adică 200, aveau să moară în prima iarnă. Despre acest genocid al inocenților aproape că nimeni nu vorbește în România de astăzi" (vom reveni).
,,Biserica nu este o mare companie de asigurări"
,,Așa după cum le spun adesea studenților mei, unii au avut ,,ghinionul" să se nască unde nu trebuie și când nu trebuie. Fiți voi mai înțelepți, după cum spunea mitropolitul Bartolomeu, și folosiți această libertate cu gelozie. Folosiți-vă  libertatea deplin, dar astfel încât la momentul socotelilor cu viața să nu vă pară rău, dar nici rușine.
Marea artă a creștinului nu este să evite greutățile pentru că biserica nu este o mare companie de asigurări, nici de boală, nici de incendiu, nici de hoți, ci marea artă de a fi creștin e de a ști cum să înțelegi și mai cu seamă cum să-ți asumi încercările prin care treci. Și mai cu seamă în cazul acestui patrimoniu imaterial al suferinței. Marea artă a creștinului, a mai spus Radu Preda, e să nu uite. Nu întâmplător noi toată liturghia facem un proces de anamneză, de readucere aminte. Să fim treji în amintire, în memorie"...
,,Vecernia specială a Rusaliilor"
Prezentându-l pe Radu Preda drept titular al catedrei de Teologie socială a Facultății de Teologie din Cluj-Napoca și director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc,
părintele vicar Vasile Bota l-a apreciat ca ,,teolog mărturisitor și teolog de atitudine pe care în vedem mereu la televiziuni. Sunt și teologi care tac. Radu Preda este un teolog care mărturisește învățătura și adevărul bisericii și este un apologet prin excelență al bisericii noastre. Îi mulțumim pentru această bucurie și această cinste pe care ne-a făcut-o, oferindu-ne o lecție de istorie sau cum ar trebui să privim noi, creștinii români ortodocși istoria neamului nostru și a bisericii.
Diseară vom avea Vecernia specială a Rusaliilor când se vor rosti mai multe rugăciuni pentru iertarea păcatelor credincioșilor prin lucrarea Sfântului Duh care s-a pogorât astăzi (duminică - n.n.) peste sfinții apostoli în Ierusalim. Mâine (luni - n.n.) este sărbătoare, Praznic împărătesc: sărbătorim Preasfânta Treime, a doua zi de Rusalii", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (52 de poze), accesați Galeria foto: Cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de teologul mărturisitor și de atitudine Radu Preda.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023