Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Școala din Apateu nu a arătat niciodată ca în prezent”

În comuna Nojorid funcționează două școli cu personalitate juridică, la Nojorid și Leș

„Școala din Apateu nu a arătat niciodată ca în prezent”

„Am schimbat tot mobilierul vechi din sălile de clasă. Toate sunt paluxate. Sălile de la școala și grădinița din Apateu au fost zugrăvite, după ce, în primăvară, au fost montate geamuri și uși termopan”, ne declară directorul Școlii din Nojorid, prof. Mihai Pop

 Noul director nu dorește să se împăneze cu realizările altora, le recunoaște și le apreciază, iar noi le-am consemnat anterior, dar nici dumnealui nu e nou în școala pe care o „păstorește”, unde lucrează din 1980, ca profesor de istorie.
În cadrul școlii cu personalitate juridică din Nojorid funcționează cele trei școli și grădinițe, din Livada, Apateu și Nojorid, cu 250 de elevi și circa 100 de preșcolari.
În Apateul Nojoridului nu am fost niciodată, în Apateul din Ungaria am ajuns la finele anului școlar trecut. Prin urmare, am insistat să vizităm școala și grădinița din Apateu, care funcționează în același local, situat vizavi de biserică.
Încă de la poartă am fost luați în primire de femeia de serviciu (Domnica Sas) și o vecină de școală, Floare Lup, ambele vorbărețe și bucuroase de oaspeți.
„Numai ce ați ajuns și la noi, în „orașul fără gânduri, uitat de lume”, cum îi spun consătenii noștri, satului Apateu, pe unde nu calcă multă lume și unde nu se întâmplă nimic”. Cu aceste vorbe de duh suntem întâmpinați de femeia de serviciu, iar vecina ne avertizează: „Școala din Apateu nu a arătat niciodată ca în prezent, așa aranjată și zugrăvită, cu termopane ca la oraș. Și eu am învățat în această școală, în anii ’60. Eram deja în clasa a IV-a. Celelalte clase le-am prins în localul căminului cultural, ajuns amu ca vai de el!”
Aveam să aflăm apoi de la domnul director că din această toamnă, la școala cu patru clase simultane și grădinița cu o singură grupă din Apateu au fost repartizate două surioare, Delia și Nicoleta Pop, pe care s-a întâmplat să le cunoaștem la întoarcere la școala de la centru.
Proiecte, la început de drum
„Noi suntem de loc din Păgaia, dar vrem să lucrăm în comuna Nojorid. Chiar am fost la domnul primar și i-am spus că mă mut aici dacă-mi dă loc de casă, așa cum face primarul din Sântandrei, care dă  teren în suprafață de 500 de metri pătrați tinerilor care se căsătoresc. Mi-a promis că o să ridice problema în consiliul local”, ne-a spus Delia, o tânără isteață, cu minte ageră, un spirit practic, întreprinzător. Ea a lucrat la Școala din Tilecuș, iar Nicoleta, la Grădinița din Boianu Mare. Până se vor stabili în comună, vor face naveta cu Dacia personală (condusă de Delia).
Și la școală, Delia visează să înfăptuiască multe. Rămâne să vedem cât o va ține elanul.
Apropo de proiecte, domnul director, Mihai Pop, și-a propus betonarea și asfaltarea curților de la școlile din Nojorid și Livada, și grădiniță cu program prelungit, în ideea că va reuși să construiască încă două săli și o bucătărie, pe lângă localul existent sau, într-o altă variantă, un local nou pentru grădiniță, actuala clădire devenind CDI (centru de documentare și informare).
Ov. Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Școala din Apateu nu a arătat niciodată ca în prezent”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:17:41 Ora de vară a Europei de Est