Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activitate în premieră la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”

La 1 Iunie

Activitate în premieră la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”

,,Să ne bucurăm împreună", este titlul activităţii care s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, la Lic.T.,,O. Ghibu" Oradea.

Activitate în premieră la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”

Sub egida A.P.A. Oradea şi Lic.T.,,O. Ghibu", un număr de 85 de copii, alături de cadre didactice şi părinţi, s-au bucurat împreună cu ocazia zilei de 1 Iunie. În contrast cu cerul întunecat de afară (cu ploaia şi descărcările electrice), în sala festivă a liceului nostru s-a creat o atmosferă dumnezeiască, cu un cer nespus de senin pe a cărui boltă strălucea cu sinceritate şi dăruire soarele prieteniei; cât despre ploaie, a plouat şi în sală, dar cu har divin şi descărcări dezinvolte de talent şi creativitate.
Programul a inclus cântări corale şi instrumentale, solo voce, recitări, concursuri şi activităţi ludice. Implicarea a fost comună- copii, părinţi, cadre didactice - realizată cu interes şi pasiune. Cei 85 de copii, provin din cadrul A.P.A. Oradea şi de la Liceul Teoretic ,,O. Ghibu". Doamna prof. Dascălu Lenuţa-Amalia, în cadrul proiectului judeţean pe care-l coordonează, ,,Dăruind, dobândeşti!", a început acest parteneriat cu A.P.A. Oradea încă din anul 2015, dovedindu-se a fi o colaborare fructuoasă şi benefică pentru ambele părţi. Copiii au învăţat să socializeze atât între ei cât şi cu alte persoane pe care le-au vizitat în cadrul acţiunilor desfăşurate în comun. În cadrul proiectului ,,Dăruind, dobândeşti!", copiii din cele două instituţii, au desfăşurat  pe parcursul anului şcolar, acţiuni de voluntariat la Căminul de  bătrâni ,,Sf. Martin" Oradea, Centrul de Recuperare şi Integrare Socială a Persoanelor Adulte din Episcopia, comunitatea de romi din Tilegd etc.
Miercuri, 1 Iunie 2016, ne-am bucurat împreună într-un cadru festiv şi incitant pentru oricine iubeşte o inimă de copil.
Programul a debutat cu o scurtă prelegere a coordonatorului de proiect (prof. Dascălu Lenuţa-Amalia) despre ziua de 1 Iunie în viziunea Scripturii şi datoria fiecărui creştin vizavi de semenul său. Pregătiţi de doamna Sana Marcela, asistent maternal în cadrul A.P.A. Oradea, copiii acestei asociaţii au prezentat un grupaj de cântece şi poezii dedicate copiilor din întreaga lume. Elevii de la L.T. ,,O. Ghibu" au prezentat sceneta ,,Pelerinul". Aceşti elevi sunt de fapt membri ai trupei de teatru ,,Artiştii", care fiinţează din anul 2014, sub conducerea şi îndrumarea doamnei prof. Dascălu Lenuţa-Amalia. Trupa de teatru include 25 de elevi din clase I-VII, de la L.T. ,,O. Ghibu", şi a prezentat în cei doi ani de activitate şapte piese cu teme moral-religioase şi cultural-artistice. Felicit cu această ocazie actorii acestei trupe care în absolut toate reprezentaţiile au dovedit deosebite abilităţi de interpretare dramatică, abilităţi creative, dar şi de comunicare şi colaborare, realizând de fiecare dată un excepţional feed-back cu auditoriul. Aceştia sunt: Popuş Stefania, Vinter Fabian - cls.I, Paşcalău Aşer şi Mateaş George - cls.a II-a, Popuş Debora şi Sana Tanita - cls. a III-a, Burlo George, Popuş Darius, Olar Daiana -  cls. a IV-a, Popuş Andrei, Moga Patricia, Dume Anca - cls. a V-a, Boszmani Malvina, Morar Adrian, Popa Ligia, Cornean Ianis -  cls. a VI-a, Popa Ruben, Mateiaş Gabriela, Marian Denisa, Muţ Dariana, Coman Edmond și Bradea Renata - cls. a VII-a.
Astăzi, parcă mai mult ca oricând, trupa ,,Artiştii" a reuşit să transmită tuturor o stare de bună dispoziţie, de încredere în sine şi  în ceilalţi, oferindu-ne un spectacol de excepţie. Piesa ,,Pelerinul" a avut un mesaj moral-religios, uşor de perceput, reliefând consecinţele alegerilor greşite în viaţa de pelerin a fiecărui pământean.
În partea a doua a programului s-au desfăşurat concursuri, jocuri şi activităţi ludice. În acest sens, copiii au fost împărţiţi pe grupe de vârstă, fiecărei grupe de 15 copii revenindu-i un lider. La aceste activităţi toţi copiii au avut o participare entuziastă, punându-şi în valoare abilităţile cunoscute ba chiar descoperindu-şi altele noi. Liderii grupurilor au dovedit mult tact, pricepere şi îndemânare provocând participanţii la experienţe provocatoare mentale şi emoţionale. Ţinând cont de faptul că foarte mulţi copii din cadrul A.P.A. Oradea prezintă diferite dizabilităţi, s-a urmărit ca toate mesajele transmise să aibă o notă de perceptibilitate universală. Este de-a dreptul divin, chiar să urmăreşti doar, cu câtă pasiune şi conştiinciozitate îşi exercită atribuţiile liderii de grupuri, dar şi cu câtă libertate şi fantezie participă copiii la aceste jocuri. Prin aceste activităţi, noi nu doar ne distrăm şi ne relaxăm, ci ca dascăli responsabili oferim o alternativă de dezvoltare personală.
La sfârşitul programului, pe fond muzical (negativul cântecului ,,Toţi copiii lumii"), a fost  adus în sală ,,tortul uriaş", format din aproape 100 de brioşe delicioase. S-a cântat pentru toţi copiii ,,La mulţi ani!", după care fiecare participant a savurat cu deosebită plăcere brioşele şi a consumat băuturi naturale. Cum, însă, ,,Finis coronat opus!", totul s-a terminat cu felicitări, îmbrăţişări şi strângeri de mână fără să lipsească cadourile de care a beneficiat fiecare copil. Aceste cadouri au conţinut dulciuri şi diferite jocuri pe care toţi copiii le-au primit cu plăcere şi mare bucurie.
Sponsorii acestei activităţi au fost: S.C. ,,Nicos Gold SRL" Oradea, elevul Tripon Ionuţ, clasa a IX-a de la L.T. ,,O. Ghibu", precum şi părinţi şi cadre didactice.
Organizatori acestei acțiuni speciale au fost: prof. Dascălu Lenuţa-Amalia şi Nemţeanu Sefora, director A.P.A. Oradea, doamna Sana Marcela şi Sana Vasile, care s-au ocupat de buna gestionare a resurselor umane şi financiare.
La acțiune au participat 25 de elevi de la L.T. ,,O. Ghibu", 60 de copii din cadrul A.P.A. Oradea, părinţi şi cadre didactice de la L.T. ,,O. Ghibu" Oradea: Dascălu Lenuţa-Amalia și Jehăleanu Violeta.
Prof. Dascălu Lenuţa-Amalia
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activitate în premieră la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:06:02 Ora de vară a Europei de Est