Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul de teatru pentru copii Arcadia a ajuns la final

În perioada 4 - 26 iunie

Festivalul de teatru pentru copii Arcadia a ajuns la final

Festivalul de teatru pentru copii Arcadia, care s-a desfăşurat în perioada 4 - 26 iunie 2016, a ajuns la final după o lună de spectacole şi activităţi extraordinare.

Spectatorii i-au înfruntat pe cei doi mari zmei ai vremii: ameninţătoarea furtună şi dogoritoarea arşiţă, şi au venit în număr mare la fiecare eveniment programat.
Peste 1.500 de spectatori au trecut pragul teatrului pentru spectacolele din weekend, iar în jur de 3.000 de privitori şi participanţi au fost prezenţi în Cetatea Oradea. Nici cele două festivaluri invitate, Oglindirea sufletului în literatură şi Floare de lotus, nu s-au lăsat mai prejos şi au adunat peste 300 de spectatori. Spectacolele pentru bebeluşi s-au jucat toate cu casa închisă, piticii intrând astfel cu multă curiozitate  şi curaj în universul magic al teatrului.
Cele 12 ateliere susţinute de Cercetaşii României au avut un succes fulminat, însumând la rândul lor circa 300 de participanţi, copii de toate vârstele, care au pictat, au căutat comori, s-au aventurat în misterele alpinismului, au creat zmeie, au pătruns în tainele olăritului, quilling-ului şi au construit obiecte tridimensionale din hârtie prin tehnica origami.
Vernisajul de Afişe de teatru de păpuşi, create de talentatul Trifán László, a făcut posibilă întâlnirea a 50 de admiratori, printre care s-au numărat şi invitaţi din alte oraşe, iar workshopul Carousel performance, susţinut de Teatrul ,,Ion Creangă" din Bucureşti, a întrunit un grup de 18 artişti de toate vârstele, dornici să-şi exploreze şi mai mult talentul.
Directorul festivalului, Florian Silaghi, doreşte să aducă mulţumiri conducerii Teatrului ,,Regina Maria", partenerilor, echipei de implementare a proiectului, echipei tehnice şi tuturor invitaţilor şi participanţilor. Nu în ultimul rând, o adâncă reverenţă merită harnicii spiriduşi ai festivalului: cei 25 de voluntari de la Cercetaşii României, 10 voluntari de la Palatul Copiilor și Elevilor şi 10 de la Teatrul ,,Regina Maria", care s-au implicat cu dăruire în fiecare eveniment.
Festivalul pentru copii Arcadia în Cetatea din Oradea este un proiect cultural organizat de Fundaţia Culturală Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, co-finanţat de Teatrul ,,Regina Maria" şi Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune şi realizat în parteneriat cu Primăria Oradea şi Organizația Națională Cercetașii României - Centrul Local Oradea.
Ediţia a III-a a Festivalului de teatru pentru copii Arcadia a înregistrat, prin urmare, un real succes, reuşind să ducă la îndeplinire toate obiectivele pe care şi le-a trasat: un număr mare de spectacole invitate, care au însumat 19 reprezentaţii de la 10 teatre din ţară şi cinci trupe independente, activităţi creative şi dinamice, concerte pentru toate gusturile şi dezvoltarea dimensiunii participative a publicului. Însă, cel mai mare obiectiv atins de către festival este bucuria cu care spectatorii de toate vârstele, de la bebeluşi, până la adulţii care mai păstrează încă în sufletele lor un crâmpei din copilărie, au primit fiecare eveniment. Sperăm să ne revedem cu acelaşi entuziasm la ediţia viitoare!
Florina Rus
secretar literar

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:43:12 Ora de vară a Europei de Est