Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bilanț privind finalizarea proiectului „PROinovație prin firme de exercițiu – de la școala competitivă la competitivitate în muncă”

La Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta

Bilanț privind finalizarea proiectului „PROinovație prin firme de exercițiu – de la școala competitivă la competitivitate în muncă”

Școala noastră a fost solicitată să participe în perioada 15.04. 2015 - 15.12.2015 ca și parteneră în cadrul proiectului „Investeşte în oameni"! Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Titlul proiectului este PROinovație prin firme de exercițiu - de la școala competitivă la competitivitate în muncă, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii", realizat de către Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu", reprezentat prin director Crina Georgeta Buda,  ca aplicant și Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta reprezentat prin director Szatmari Adrian,  ca unitate şcolară parteneră.
În cadrul acestui proiect au fost implicate școli din 10 județe aparținătoare regiunilor de dezvoltate Nord Vest (Maramureș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu-Mare, Sălaj) și respectiv Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș), 1.100 de elevi din învățământul liceal și profesional.
Obiectivul general al Contractului de colaborare încheiat între cele două licee, s-a concretizat prin implementarea proiectului POSDRU/175/2.1/S/150697PROinovație prin firme de exercițiu - de la școala competitivă la competitivitate în muncă", pentru a facilita  consilierea şi instruirea unui număr de 38 elevi  prin intermediul firmelor de exercițiu din şcoala noastră, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, printr-o serie de acțiuni cu caracter inovator care vor conduce la creșterea șanselor de ocupare și de dezvoltare a competențelor personale și profesionale ale acestora în scopul îmbunătățirii tranziției de la școală la o viață activă pentru dezvoltarea durabilă a comunității.
Pe parcursul derulării proiectului, am participat atât ca și profesor coordonator, cât și ca responsabil de proiect în cadrul liceului nostru.
Elevii implicați în acest proiect, de la firmele de exercițiu:F.E.„PRIMAVET" S.R.L. (clasa a XII-a B și a XII-a C) și  F.E.„SECRETELE BUNICII" S.R.L. (clasa a XII -a A),  la care am activat ca și  profesor coordonator sunt: Mateaș Otilia, Decsei Alexandru-George, Blaj Damaris, Cicortaș Denisa Mihaela, Buda Ionela, Șerban Roxana, Bila Andreea, Nadhazi Noemi Kitty, Păștean Eszter, Rus Alexandra din clasa a XII-a A; elevii Avram Răzvan Mihai, Codrean Florian, Sim Mircea, Letea Jan din cls. a XII-a C, precum și  elevii: Chiriac Mihaela și  Balș Gabriel din cls.a XII-a B.
Activitățile desfășurate de firmele de exercițiu  în cadrul acestui proiect, s-au derulat astfel: în cursul lunii octombrie 2015 am participat cu ambele echipe la Târgul firmelor de exercițiu de la Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu" Baia Mare, organizat în cadrul proiectului, echipa F.E. „SECRETELE BUNICII" S.R.L.obținând premiul pentru PPT - „IMPACTUL MESAJULUI" iar F.E.„PRIMAVET" S.R.L. a obținut premiul pentru PPT - „MESAJUL PERSUASIV".
De-a lungul celor opt luni de implicare în proiect elevii și-au însușit cunoștințe și abilități de lucru practice, pornind de la înființarea unei firme, continuând cu desfășurarea tuturor activităților pe departamente și până la încheierea activității în firma de exercițiu. Un punct forte al acestei activități a fost faptul că deciziile greșite, care în viața reală de afaceri pot duce la periclitarea propriei întreprinderi, nu au în firma de exercițiu nici o consecință economică reală.
Am încheiat un Acord de colaborare cu S.C.„SALROM EXIM" S.R.L., reprezentată prin domnul director Sabău Ioan, pe parcursul desfășurării acestui proiect, în vederea implicării cât mai active a agenților economici.
Consider că acest proiect a fost benefic pentru cei 38 de elevi din școala noastră, datorită faptului că au reușit să-și dezvolte acele competențe cerute pe piața muncii, au colaborat cu elevi din regiunea de Nord-Vest a țării și au fost recompensați prin acordarea de burse pe parcursul celor celor opt luni de zile, prin  obținerea unor certificate care atestă finalizarea proiectului și prin apariția tuturor echipelor înscrise în proiect în Broșura „Start-up-ul de afaceri virtual".
Prof. Neaga Florica Maria

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:42:53 Ora de vară a Europei de Est