Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

,,Exersăm azi într-o firmă de exercițiu, iar mâine vom profesa într-o firmă reală’’

Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta

,,Exersăm azi într-o firmă de exercițiu, iar mâine vom profesa într-o firmă reală’’

Proiectul Posdru ID 150697 „PROinovație prin firme de exercițiu - de la școală competitivă la competitivitate în muncă", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Posdru/ 175/2.1 /S/ 150697'', a fost demarat în luna aprilie 2015, pe o perioada de 8 luni în regiunile nord - vest și vest ale țării și s-a încheiat în luna decembrie 2015, coordonatorul proiectului fiind Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" din Baia Mare.

Obiectivul general al proiectului este acela de a dezvolta cunoştinţe şi aptitudini necesare în procesul de inserţie pe piaţa muncii pentru cel puţin 1.100 de elevi din regiunile NV şi V prin intermediul firmelor de exerciţiu, acţiuni care vor conduce la creşterea şanselor de ocupare şi la îmbunătăţirea tranziţiei de la şcoală la o viaţă activă.
Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta  a activat în proiect  în calitate de unitate şcolară parteneră reprezentată prin domnul  director, prof. dr. Szatmari Adrian,  cu cinci firme de exerciţiu, una dintre ele fiind, firma de exercițiu  FE Steaua Canah SRL (obiect de activitate: Comerţ cu ridicata al produselor alimentare naturale procesate din seminţe de cânepă), care este o firmă nouă înființată  în mai 2015 sub coordonarea prof. Anton Floare și realizată  cu șase elevi ai liceului și anume  doi elevi  de la profilul Servicii, specializarea Tehnician în activităţi economice și anume: Oprean  Tatiana- Mihaela, cls. XII A, Cătana Denisa, cls. XII A) şi patru elevi de la  Resurse naturale şi Protecţia mediului, specializarea Tehnician veterinar: Pop  Cristian Florin, cls. XII C, Mociar Marius  Mădălin, cls. XII C, Teodorovici  Alexandra - Ileana, cls. XII C, Varga Imre Simon, cls. XII C.
Pe durata proiectului s-a încheiat un Acord de colaborare cu firma,S.C. „Canah Internațional" S.R.L Salonta, reprezentată prin directorul firmei, d-na Sfrija Daniela (firmă care comercializează tot produse naturale procesate din semințe de cânepă, din al cărei obiect de activitate s-a inspirat FE Steaua Canah SRL), pentru dobândirea de către elevi a competențelor tehnice, de comportament și de integrare într-o firmă reală.
În ceea ce privește activitățile derulate de către elevi pe perioada proiectului s-au concretizat în: activități de înființare a unei noi firme de exercițiu și înregistrarea acesteia pe platforma ROCT, primirea certificatului de înregistrare a firmei, derularea activităților de organizare a firmei, încadrarea pe posturi a personalului, stabilirea organigramei, stabilirea sarcinilor specifice postului prin fișele de post, întocmirea planului de afaceri a firmei, întocmirea documentelor de promovare a ofertelor, întocmirea listelor de prețuri, prezentarea în  PowerPoint a firmei, trimiterea ofertei și efectuarea de tranzacții cu alte firme de pe ROCT implicate sau neimplicate în proiect, facturarea și decontarea produselor și serviciilor comercializate cu ordine de plată pe platforma ROCT, urmărirea încasărilor, plăților și obținerea extrasului de cont, astfel încât elevii au învățat să tranzacționeze operații comerciale între ei similar realității economice. Elevii au participat la realizarea unei machete a firmei de exercițiu pentru tipărirea broșurii firmelor de exercițiu cu titlul: ,,Start-up-ul de afaceri virtual'', broșură tip revistă în care au fost cuprinse sumar activitățile tuturor firmelor de exercițiu  din regiunea N-V a proiectului.
Tot în cadrul proiectului, elevii au derulat activitate de pregătire și participare la Târgul FE de la Baia Mare din 3.10.2015, activitate care a fost o nouă provocare, o experienţă pozitivă  pentru ei, dar și oportunitate de a valorifica ce-au învățat, comunicarea directă cu partenerii lor de afaceri, cu care comunicarea înainte era doar online, la târg au negociat în mod real dezvoltându-și comunicarea specifică marketingului - comerțului, au efectuat tranzacții, activități care au determinat dezvoltarea profesională, încredere în forţele proprii, spiritul de echipă, dar și de competiție.
FE Steaua Canah SRL a obținut la competițiile târgului, premiul special de la secțiunea Vânzător: ,,ofertă atractivă" competiția fiind  realizată între toate firmele participante la proiectul „PROinovație prin firme de exercițiu - de la școală competitivă la competitivitate în muncă".
Vineri, 6 noiembrie 2015, în salonul Artelor din Baia Mare a avut loc masa rotundă cu tema „Pregătit prin firme de exerciţiu pentru a fi angajat", în organizarea Colegiului Economic ,,Nicolae Titulescu" din Baia Mare în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă şi respectiv S.C. Pol Succes S.R.L. din Baia Mare, unde prof. Anton Floare a fost invitată să reprezinte activitatea firmelor  de exercițiu  implicate în proiectul ,,PROinovaţie prin firme de exerciţiu - de la şcoala competitivă la competitivitate in muncă'' din județul Bihor (școlile implicate în proiect au fost: Colegiul Tehnic „Unirea" Ştei, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși" Oradea și Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta ,incluzând 10 profesori şi 110 elevi, parte din grupul ţintă al proiectului). Discuţiile au fost legate de relaţia angajat-angajator în vederea cunoaşterii reciproce a statutului acestora şi găsirea de soluţii comune optime în dezvoltarea unei legături durabile pe piaţa muncii.
 La Târgul național al firmelor de exercițiu  ,,Exersăm acum, progresăm în viitor", ediția a IV-a, Arad,12-13 mai 2016 de la Colegiul Economic Arad, firma ,,FE Steaua Canah SRL a avut o participare indirectă cu lucrarea realizată de asociații firmei, Prezentarea în PowerPoint firmei de exercițiu: FE Steaua Canah SRL, unde au obținut diplomă de participare.  Pe toată perioada proiectului elevii au fost remunerați  financiar, iar la sfârșitul activității proiectului  aceștia au  primit certificate de instruire prin firme de exercițiu, consiliere în carieră și sesiuni de informare și prezentare a conceptului de firmă de exercițiu, recunoscute în Uniunea europeană, iar profesorii coordonatori de firme de exercițiu din proiect au primit diplomă de participare în calitate de expert pe termen  lung:,,Expert coordonare, organizare și funcționare firme de exercițiu". Prin proiect, elevii au învățat să ia lucrurile în serios, au învățat că orice decizie a unui angajat are repercusiuni asupra întregii organizații, au învățat importanța gestionării eficiente a banilor, a informațiilor, dar și a timpului, iar noi, profesorii care am fost implicați în proiect considerăm că acești elevi sunt pregătiți pentru inserţia pe piaţa muncii, iar unii chiar își vor deschide propria afacere.
Prof. Anton Floare
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Exersăm azi într-o firmă de exercițiu, iar mâine vom profesa într-o firmă reală’’.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 23 septembrie 2021