Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Exersăm azi într-o firmă de exercițiu, iar mâine vom profesa într-o firmă reală’’

Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta

,,Exersăm azi într-o firmă de exercițiu, iar mâine vom profesa într-o firmă reală’’

Proiectul Posdru ID 150697 „PROinovație prin firme de exercițiu - de la școală competitivă la competitivitate în muncă", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Posdru/ 175/2.1 /S/ 150697'', a fost demarat în luna aprilie 2015, pe o perioada de 8 luni în regiunile nord - vest și vest ale țării și s-a încheiat în luna decembrie 2015, coordonatorul proiectului fiind Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" din Baia Mare.

Obiectivul general al proiectului este acela de a dezvolta cunoştinţe şi aptitudini necesare în procesul de inserţie pe piaţa muncii pentru cel puţin 1.100 de elevi din regiunile NV şi V prin intermediul firmelor de exerciţiu, acţiuni care vor conduce la creşterea şanselor de ocupare şi la îmbunătăţirea tranziţiei de la şcoală la o viaţă activă.
Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta  a activat în proiect  în calitate de unitate şcolară parteneră reprezentată prin domnul  director, prof. dr. Szatmari Adrian,  cu cinci firme de exerciţiu, una dintre ele fiind, firma de exercițiu  FE Steaua Canah SRL (obiect de activitate: Comerţ cu ridicata al produselor alimentare naturale procesate din seminţe de cânepă), care este o firmă nouă înființată  în mai 2015 sub coordonarea prof. Anton Floare și realizată  cu șase elevi ai liceului și anume  doi elevi  de la profilul Servicii, specializarea Tehnician în activităţi economice și anume: Oprean  Tatiana- Mihaela, cls. XII A, Cătana Denisa, cls. XII A) şi patru elevi de la  Resurse naturale şi Protecţia mediului, specializarea Tehnician veterinar: Pop  Cristian Florin, cls. XII C, Mociar Marius  Mădălin, cls. XII C, Teodorovici  Alexandra - Ileana, cls. XII C, Varga Imre Simon, cls. XII C.
Pe durata proiectului s-a încheiat un Acord de colaborare cu firma,S.C. „Canah Internațional" S.R.L Salonta, reprezentată prin directorul firmei, d-na Sfrija Daniela (firmă care comercializează tot produse naturale procesate din semințe de cânepă, din al cărei obiect de activitate s-a inspirat FE Steaua Canah SRL), pentru dobândirea de către elevi a competențelor tehnice, de comportament și de integrare într-o firmă reală.
În ceea ce privește activitățile derulate de către elevi pe perioada proiectului s-au concretizat în: activități de înființare a unei noi firme de exercițiu și înregistrarea acesteia pe platforma ROCT, primirea certificatului de înregistrare a firmei, derularea activităților de organizare a firmei, încadrarea pe posturi a personalului, stabilirea organigramei, stabilirea sarcinilor specifice postului prin fișele de post, întocmirea planului de afaceri a firmei, întocmirea documentelor de promovare a ofertelor, întocmirea listelor de prețuri, prezentarea în  PowerPoint a firmei, trimiterea ofertei și efectuarea de tranzacții cu alte firme de pe ROCT implicate sau neimplicate în proiect, facturarea și decontarea produselor și serviciilor comercializate cu ordine de plată pe platforma ROCT, urmărirea încasărilor, plăților și obținerea extrasului de cont, astfel încât elevii au învățat să tranzacționeze operații comerciale între ei similar realității economice. Elevii au participat la realizarea unei machete a firmei de exercițiu pentru tipărirea broșurii firmelor de exercițiu cu titlul: ,,Start-up-ul de afaceri virtual'', broșură tip revistă în care au fost cuprinse sumar activitățile tuturor firmelor de exercițiu  din regiunea N-V a proiectului.
Tot în cadrul proiectului, elevii au derulat activitate de pregătire și participare la Târgul FE de la Baia Mare din 3.10.2015, activitate care a fost o nouă provocare, o experienţă pozitivă  pentru ei, dar și oportunitate de a valorifica ce-au învățat, comunicarea directă cu partenerii lor de afaceri, cu care comunicarea înainte era doar online, la târg au negociat în mod real dezvoltându-și comunicarea specifică marketingului - comerțului, au efectuat tranzacții, activități care au determinat dezvoltarea profesională, încredere în forţele proprii, spiritul de echipă, dar și de competiție.
FE Steaua Canah SRL a obținut la competițiile târgului, premiul special de la secțiunea Vânzător: ,,ofertă atractivă" competiția fiind  realizată între toate firmele participante la proiectul „PROinovație prin firme de exercițiu - de la școală competitivă la competitivitate în muncă".
Vineri, 6 noiembrie 2015, în salonul Artelor din Baia Mare a avut loc masa rotundă cu tema „Pregătit prin firme de exerciţiu pentru a fi angajat", în organizarea Colegiului Economic ,,Nicolae Titulescu" din Baia Mare în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă şi respectiv S.C. Pol Succes S.R.L. din Baia Mare, unde prof. Anton Floare a fost invitată să reprezinte activitatea firmelor  de exercițiu  implicate în proiectul ,,PROinovaţie prin firme de exerciţiu - de la şcoala competitivă la competitivitate in muncă'' din județul Bihor (școlile implicate în proiect au fost: Colegiul Tehnic „Unirea" Ştei, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși" Oradea și Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta ,incluzând 10 profesori şi 110 elevi, parte din grupul ţintă al proiectului). Discuţiile au fost legate de relaţia angajat-angajator în vederea cunoaşterii reciproce a statutului acestora şi găsirea de soluţii comune optime în dezvoltarea unei legături durabile pe piaţa muncii.
 La Târgul național al firmelor de exercițiu  ,,Exersăm acum, progresăm în viitor", ediția a IV-a, Arad,12-13 mai 2016 de la Colegiul Economic Arad, firma ,,FE Steaua Canah SRL a avut o participare indirectă cu lucrarea realizată de asociații firmei, Prezentarea în PowerPoint firmei de exercițiu: FE Steaua Canah SRL, unde au obținut diplomă de participare.  Pe toată perioada proiectului elevii au fost remunerați  financiar, iar la sfârșitul activității proiectului  aceștia au  primit certificate de instruire prin firme de exercițiu, consiliere în carieră și sesiuni de informare și prezentare a conceptului de firmă de exercițiu, recunoscute în Uniunea europeană, iar profesorii coordonatori de firme de exercițiu din proiect au primit diplomă de participare în calitate de expert pe termen  lung:,,Expert coordonare, organizare și funcționare firme de exercițiu". Prin proiect, elevii au învățat să ia lucrurile în serios, au învățat că orice decizie a unui angajat are repercusiuni asupra întregii organizații, au învățat importanța gestionării eficiente a banilor, a informațiilor, dar și a timpului, iar noi, profesorii care am fost implicați în proiect considerăm că acești elevi sunt pregătiți pentru inserţia pe piaţa muncii, iar unii chiar își vor deschide propria afacere.
Prof. Anton Floare
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Exersăm azi într-o firmă de exercițiu, iar mâine vom profesa într-o firmă reală’’.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:42:49 Ora de vară a Europei de Est